Nederlander in finale van Diageo

17 april 2013
Nederlander in finale van Diageo

Barmannen van West-Europa konden onlangs een unieke sterke drank of likeur bedenken voor het drankenmerk Diageo. De vier finalisten van Show Your Spirit zijn bekend gemaakt. Ook Nederlander Fjalar Goud
zit bij de genomineerden en hoopt met zijn idee een kans te maken op de prijs.

*Rijke Nederlandse geschiedenis*
Goud komt met zijn creatie Cooper voor de wedstrijd Show Your Spirit by World Class. Hij wil een gekruide vintage jenever maken met moutwijn en een uniek, experimenteel ritueel om het brouwsel op dronk te laten komen. Dit noemt hij de Cooper. Fjalar Goud: "Show Your Spirit is voor mij een ongelooflijke opportuniteit om een nieuwe sterke drank te maken met een rijke Nederlandse geschiedenis, maar waaraan ik mijn persoonlijke toets kan geven. Mijn sterke drank is bedoeld voor mensen met een passie en liefde voor het vak van barman en sterke dranken. De inspiratie voor deze drank heb ik gehaald uit de oeroude en typisch Nederlandse drank, jenever, en de mogelijkheid om de drank zelf te laten verouderen."

*De finalisten*
De overige finalisten zijn Atalay Aktas uit Duitsland, die het idee heeft opgevat een roze pompelmoeslikeur op de markt te brengen met de naam ‘Pombelle’. Dee Davies uit Groot-Brittannië, die wil uitpakken met een aardachtige en kruidige sterke drank gedistilleerd uit sake, met subtiele gembertoetsen en een gebalanceerde citrus ondertoon die afkomstig is van citroengras. Haar nieuwe drank heet ‘Jin’. Naomi Mason uit Groot-Brittannië, die een Engelse whisky wil maken met vanille en het sap van braambessen, is de vierde finalist. Zij noemt haar idee ‘Ripley Forge’.

*De wedstrijd*
Nu is het aan de barmannen overal ter wereld en aan het grote publiek om de vijfde finalist te kiezen. Iedereen kan tot 21 april 2012 op zijn favoriet stemmen op www.showyourspiritcompetition.com. De vijf finalisten zullen vier dagen doorbrengen in het Global Technical Innovation Centre van Diageo, waar ze hun product kunnen perfectioneren. Op de vijfde dag moeten ze tijdens een live finale voor de jury verschijnen. Wie de wedstrijd gewonnen heeft, zal worden bekendgemaakt op 24 mei.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws