Minder alcoholconsumptie onder jongeren in Utrechtse horeca

22 augustus 2018 | David Bakker
Minder alcoholconsumptie onder jongeren in Utrechtse horeca<

Op 1 juli 2017 zijn Stichting NIX18 in Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en de gemeente Utrecht een pilot van één jaar gestart om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar (NIX18). Uit eerder onderzoek in 2016 bleek namelijk dat slechts 15 procent van de horecaondernemers in Utrecht de landelijke leeftijdsgrens naleefde. Dat moest beter! Het streven was om met de pilot het huidige naleefpercentage te verdubbelen (tot 30 procent). En dat doel is overtroffen: het gemiddelde nalevingspercentage is na een jaar maar liefst 65 procent. 

Met de pilot NIX18 in Utrecht nam de horecabranche zélf het initiatief om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder 18 jaar. De 38 horecaondernemers die deelnamen aan de pilot waren enthousiast en legden de lat hoog. Zij hadden echt de intentie om de naleving te verbeteren en hebben daarmee oog voor de gezondheid van jongeren. Tijdens de pilot werden zij elk kwartaal bezocht door mystery guests van een onafhankelijk bureau. Op die manier werd gekeken hoe zij omgaan met het verstrekken van alcohol aan jongeren en om zaken verder te verbeteren.

Nalevingspercentage sterk verbeterd  

Uit de resultaten is gebleken dat het doel dat we voor ogen hadden ruimschoots is gehaald. De naleving is verbeterd van 15 procent naar een gemiddeld percentage van 65 procent. Eddy Schouten, voorzitter van de Stichting NIX18 in Utrecht: “We zien duidelijk dat horecaondernemers en medewerkers die mee deden aan de pilot bewuster bezig waren om de naleving zo goed mogelijk te doen. Deze aanpak werkt dus echt goed!” 

Vervolg

KHN vindt op basis van de resultaten dat er een vervolg van dit initiatief moet komen in Utrecht en hoopt daarbij opnieuw op een goede samenwerking met de gemeente Utrecht. Daarnaast kijkt KHN samen met andere partijen naar de mogelijkheid om in andere gemeenten een NIX18 pilot te starten om de naleving ook daar (verder) te verbeteren.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Brouwerijen
Bedrijfsresultaat Swinkels stijgt met bijna een kwart

Royal Swinkels Family Brewers heeft voor het vierde jaar op rij een recordomzet geboekt, waarbij wederom werd geïnvesteerd in overnames en strategische samenwerkingen. De netto-omzet kwam uit op 713,1 miljoen euro, een stijging van 8,2 procent ten opzichte van 2017. De 26 merken van het bedrijf...

Events KHN
SVH officieel partner eerste editie Nationale Horecadag

Dinsdag 21 mei vindt voor het eerst de Nationale Horecadag plaats. Stichting Vakbekwaamheid Horeca is officieel partner geworden van dit evenement. Samen met initiatiefnemer Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, organiseren Koninklijke Horeca Nederland en SVH deze grootste o...

Bezorgen Interview Longread
Interview Jitse Groen, oprichter Takeaway.com: "Wij zijn een goudmijn voor restaurants"

Lunchbezorging groeit. Eigenlijk groeit de hele bezorgsector van food. Takeaway.com liet onlangs dan ook imposante groeicijfers zien: een toename van 51 procent van het aantal bezorgingen. Jitse Groen (41 jaar oud), oprichter en CEO van het bedrijf, nam de tijd om ons bij te praten over het reilen e...

Bier
Alcoholvrij bier steeds populairder

Sinds 2010 is de consumptie van alcoholvrij bier vervijfvoudigd. In 2018 steeg de verkoop met meer dan 30 procent, dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Nederlandse Brouwers. Ook de consumptie van speciaalbier is met maar liefst tien procent gestegen, zo lezen we op dutchcowboys.nl. Als gevol...

Financieel
De belastingdienst geeft vier belastingtips voor horecaondernemers

Veel startende ondernemers en ZZP’ers doen hun belastingaangifte zelf. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst al privégegevens voor hen ingevuld. Het zakelijke deel van de aangifte moet je als ondernemer zelf invullen. Om ondernemers uit de horeca voor de inkoms...

KHN
KHN maakt zich zorgen over horeca groei Groningen

Volgens de Groningse afdeling van KHN wordt leegstand in Groningen te veel opgevuld met horecazaken, zo lezen we op rtvnoord.nl. "Er moet wat gebeuren, als we zo doorgaan dan hebben we over drie jaar echt een probleem." aldus Irene van der Velde, afdelingsvoorzitter van de stad Groningen, ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: