Minder alcoholconsumptie onder jongeren in Utrechtse horeca

22 augustus 2018 | David Bakker
Minder alcoholconsumptie onder jongeren in Utrechtse horeca<

Op 1 juli 2017 zijn Stichting NIX18 in Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en de gemeente Utrecht een pilot van één jaar gestart om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar (NIX18). Uit eerder onderzoek in 2016 bleek namelijk dat slechts 15 procent van de horecaondernemers in Utrecht de landelijke leeftijdsgrens naleefde. Dat moest beter! Het streven was om met de pilot het huidige naleefpercentage te verdubbelen (tot 30 procent). En dat doel is overtroffen: het gemiddelde nalevingspercentage is na een jaar maar liefst 65 procent. 

Met de pilot NIX18 in Utrecht nam de horecabranche zélf het initiatief om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder 18 jaar. De 38 horecaondernemers die deelnamen aan de pilot waren enthousiast en legden de lat hoog. Zij hadden echt de intentie om de naleving te verbeteren en hebben daarmee oog voor de gezondheid van jongeren. Tijdens de pilot werden zij elk kwartaal bezocht door mystery guests van een onafhankelijk bureau. Op die manier werd gekeken hoe zij omgaan met het verstrekken van alcohol aan jongeren en om zaken verder te verbeteren.

Nalevingspercentage sterk verbeterd  

Uit de resultaten is gebleken dat het doel dat we voor ogen hadden ruimschoots is gehaald. De naleving is verbeterd van 15 procent naar een gemiddeld percentage van 65 procent. Eddy Schouten, voorzitter van de Stichting NIX18 in Utrecht: “We zien duidelijk dat horecaondernemers en medewerkers die mee deden aan de pilot bewuster bezig waren om de naleving zo goed mogelijk te doen. Deze aanpak werkt dus echt goed!” 

Vervolg

KHN vindt op basis van de resultaten dat er een vervolg van dit initiatief moet komen in Utrecht en hoopt daarbij opnieuw op een goede samenwerking met de gemeente Utrecht. Daarnaast kijkt KHN samen met andere partijen naar de mogelijkheid om in andere gemeenten een NIX18 pilot te starten om de naleving ook daar (verder) te verbeteren.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: