Master Bartender Nederland is bekend

3 september 2013
Master Bartender Nederland is bekend

Francis Meijners van Café Willem Slok in Utrecht is uitgeroepen tot winnares van de Master Bartender Nederland competitie van Pilsner Urquell. De winnares liet in het Park Plaza Victoria Hotel in
Amsterdam de negen kanshebbers uit heel Nederland achter zich. Francis Meijners is de derde Master Bartender van Nederland en zij mag op 5 oktober strijden voor de titel International Master Bartender 2013 tijdens een grote internationale finale in Pilsen.

*Tsjechische tap*
Om in aanmerking te komen voor de titel ‘Master Bartender Nederland 2013’ ondergingen de kandidaten een ware meesterproef. De competitie bestond uit een schriftelijk examen, blindproeverij, diepte-interview en uiteraard tappen en serveren. Dit jaar werd voor het eerst de authentieke Tsjechische tap gebruikt tijdens de finale, waarmee horizontaal wordt getapt. Daarnaast werden ook presentatietechnieken en gastheerschap beoordeeld. Tot slot kregen de kandidaten een vragenvuur van een vakkundige jury bestaande uit Hans Glandorf, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, afgevaardigde Ronald Schmitz namens Pilsner Urquell en Youssef El Bajnouni, winnaar van de competitie in 2012.

*Super trots*
Francis Meijners bezit volgens de jury de meeste kennis, kunde en passie voor het vak én voor Pilsner Urquell en wist uiteindelijk de titel in de wacht te slepen. Na een spannende finale was de opluchting bij Francis dan ook groot: "Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen, zeker omdat ik nog niet zo lang in de horeca werk. Maar ik zeg altijd: als je iets echt leuk vindt, word je er vanzelf goed in. Dat blijkt vandaag maar weer. Ik ben super trots dat ik Nederland mag vertegenwoordigen in Pilsen."

*Internationale allure*
Ook de jury was vol lof over Meijners. Hans Glandorf licht toe: “De keuze viel uiteindelijk op Francis, omdat ze internationale allure heeft. Ze presenteert zich goed, beheerst de Engelse taal uitstekend en is een vrouw met charisma en de nodige kennis over Pilsner Urquell. We gaan in Pilsen voor een medaille!"

*Mystery shopper*
Voor de uiteindelijke beoordeling werden niet alleen de resultaten van vandaag meegerekend. Alle kandidaten kregen namelijk eerder bezoek van een ‘mystery shopper’, die de kwaliteit van bierbehandeling, bieropslag, bierstelling, leiding en techniek in alle cafés beoordeelde.

*Internationale finale*
De internationale finale van de Master Bartender-competitie vindt op 5 oktober voor de achtste keer plaats in Pilsen, waar de brouwers van Pilsner Urquell 171 jaar geleden het allereerste Pilsner brouwden. In deze bijzondere stad gaat Francis Meijners de strijd aan met acht andere finalisten vanuit de hele wereld. Meijners zal worden aangemoedigd door de nummers twee en drie van de Nederlandse finale: Susanne Sterk van Lemmy’s bier & whiskycafé te Leiden en Mark Neleman van Grand Café de Ploeg te Varsseveld.

*Bier brouwen*
De winnaar van de titel 'International Master Bartender 2013' ontvangt de Pilsner Urquell bokaal. Daarnaast wordt er op 5 oktober, de geboortedag van Pilsner Urquell, door alle internationale finalisten, samen met Senior Meesterbrouwer Vaclav Berka, Pilsner Urquell gebrouwen. Dit bier wordt afgevuld en daadwerkelijk bezorgd bij de horeca etablissementen van de verschillende nationale winnaars.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws