Makers trappistenbieren in mineur

31 december 2013
Makers trappistenbieren in mineur

Waar onlangs het nieuwe Nederlandse trappistenbier Zundert met veel succes het levenslicht zag, trekken de abdijen van twee trappistenbieren bij onze zuiderburen aan de bel. Hoewel de
populariteit van speciaalbier nog altijd toeneemt, kunnen de steeds dunner bevolkte kloosters de productie steeds moeizamer aan.

*Problemen*
Afgelopen tijd waarschuwden de monniken van de bieren Orval en Achel voor problemen. Bij Orval zit men met een productiecapaciteit van 70.000 hectoliter per jaar aan het maximum van wat de brouwerij aan kan. In de abdij van de Achelse Kluis kondigde de broeder-brouwer eerder dit jaar aan te vertrekken na een conflict met 'moederbedrijf' Westmalle. De overgebleven vijf broeders zijn allemaal ouder dan 70 jaar, nieuwkomers in het klooster zijn al tijden niet gesignaleerd.

*Predicaat in gevaar*
Probleem is dat er steeds meer vraag is, bij minder 'personeel' dat het speciaalbier mag brouwen. Volgens de regels mag een trappistenbier alleen door monniken worden gebrouwen binnen de muren van de desbetreffende abdij. Er rest de abdijen niets anders dan nee te verkopen. Of hun predicaat 'trappist' opgeven, wanneer er expansie wordt gezocht buiten de abdijmuren. Of wanneer er helemaal niet meer kan worden gebrouwen.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws