Leren omgaan met excessen

8 september 2010 |
Leren omgaan met excessen

Volgens Brenda van Dranen, adjunct-directeur van de Stichting Horeca Onderwijs, lopen horecabedrijven onnodige risico's doordat medewerkers niet weten hoe ze moeten omgaan met partydrugsgebruik en comazuipen. Ze geeft aan dat de kennis over aanpak van dergelijke excessen en over de wettelijke regels vaak verouderd is. En dit is niet zonder gevaar.

Terug de schoolbanken in
De Stichting Horeca Onderwijs ontwikkelde op verzoek van horeca-ondernemers een opfriscursus om hun kennis bij te spijkeren. Dat kan binnen een halve dag per jaar. De keuringsinstantie nVWA reageert enthousiast.

Hoe moet je reageren?
''De wet, het gedrag van bezoekers en de trends in het uitgaansleven veranderen voortdurend'', licht Van Dranen toe. ''Horeca-ondernemers en hun medewerkers moeten dus weten hoe te reageren op gasten die bijvoorbeeld te veel drank of drugs hebben gebruikt. Die kennis laat te wensen over.'' Vooral allochtone ondernemers hebben nogal eens moeite met het naleven van de regels, zo blijkt uit recent onderzoek.

Jaarlijkse kennisupdate
Wettelijk is verplicht dat in iedere horecaonderneming altijd minstens één persoon aanwezig is die een 'verklaring sociale hygiëne' heeft. ''Dat is beslist onvoldoende', aldus Van Dranen. Zo'n diploma blijft een leven lang geldig, terwijl jaarlijks updaten verplicht zou moeten zijn. Horeca-ondernemers die hun verantwoordelijkheden serieus nemen, blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Dat is belangrijk voor hun eigen veiligheid en voor de veiligheid van hun medewerkers en hun gasten.''

Nieuwe herhalingscursus
Stichting Horeca Onderwijs (SHO) verzorgt al jaren in heel Nederland de traditionele (spoed)cursus sociale hygiëne voor horecapersoneel. Deelnemers leren daarin onder meer hoe om te gaan met drank-, drugs- en gokverslaving, sociale vaardigheden en gastvrijheid. Daar komt nu de herhalingscursus bij. Deze wordt jaarlijks aangepast en gaat dieper in op zaken als populaire drugs, alcoholgebruik door jeugdigen, het beheersen van agressief gedrag en actuele veranderingen in de Drank- en Horecawet.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: