Lekker zoet: zuurvlees

3 april 2015 |
Lekker zoet: zuurvlees<

Limburgers hebben veel om trots op te zijn, en vandaag willen we ook de rest van Nederland kennis laten maken met een Limburgse
specialiteit: Zuurvlees. Of op zijn Limburgs: Zoervleisj.

Hoe komt zuurvlees aan zijn naam?
De naam heeft betrekking op de bereidingswijze, want het vlees moet van tevoren gemarineerd worden in azijn. Zuurvlees wordt vervaardigd met paardenvlees, en kenmerkt zich door een zoete smaak. Het zuur van de azijn wordt namelijk geheel gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop. Zuurvlees is een heerlijke begeleiding bij friet en wordt vaak gegeten als snack, maar misstaat in geen geval in een kwalitatieve horecazaak. Paardenvlees zorgt voor een herkenbare, authentieke smaak, maar kan vervangen worden door rundvlees. Aan de slag dan maar.

Ingrediënten
• 800g stoofvlees (runderrib- of sucadelap;
traditioneel wordt paardenvlees gebruikt)
• 300 ml rode-wijnazijn
• 6 laurierblaadjes
• 6 kruidnagels
• 6 jeneverbessen
• 4 grote uien
• 2 tenen knoflook
• 6 el rinse appelstroop
• 2 plakken ontbijtkoek
• boter om te braden
• zout en versgemalen witte peper
• eventueel honing of bruine suiker

Bereidingswijze
1. Kneus de jeneverbessen, maak het vlees schoon en snijd het in stukken van ongeveer 2x2 cm. Meng in een kom met de azijn en voeg laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. Voeg water en azijn toe, zodat het vlees volledig onder staat.
2. Dek de kom af en laat het vlees in de koelkast marineren, minstens één dag, maar het liefst drie dagen.
3. Neem het vlees uit de marinade en laat het in een zeef goed uitlekken. Bewaar de marinade. Dep het vlees droog.
4. Snijd de uien in ringen en hak de knoflook zeer fijn. Braad het vlees in een braadpan met de boter op een hoog vuur, voeg, als het bruin is, de uien toe. Voeg daarna de knoflook toe en laat deze kort meebakken.
5. Draai het vuur vervolgens laag en blus af met de marinade. Meng de appelstroop er goed doorheen en laat dan het vlees gaar stoven (ca. 2 à 3 uur).
6. Neem het vlees weer uit de pan en verwijder de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen.
7. Meng de verkruimelde plakken ontbijtkoek door het kookvocht om dit te binden. Zorg dat de saus niet te dik wordt. Voeg het vlees weer toe en laat nog even goed doorwarmen.
8. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog honing of suiker. De saus hoort smeuïg, kruidig en zoet te zijn.


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Coronacrisis
Aantal 'coronaboetes' in horeca staat bijna overal op nul

Het AD heeft onderzocht in hoeverre de gemeenten handhaven met betrekking tot de coronamaatregelen in de horeca. Wat blijkt? In de meeste gemeenten staat de teller op nul; er wordt dus een oogje toegeknepen. Steekproef Wel merken de gemeenten dat de anderhalve meter afstand staads vaker niet w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: