Lekker zoet: zuurvlees

3 april 2015 |
Lekker zoet: zuurvlees<

Limburgers hebben veel om trots op te zijn, en vandaag willen we ook de rest van Nederland kennis laten maken met een Limburgse
specialiteit: Zuurvlees. Of op zijn Limburgs: Zoervleisj.

Hoe komt zuurvlees aan zijn naam?
De naam heeft betrekking op de bereidingswijze, want het vlees moet van tevoren gemarineerd worden in azijn. Zuurvlees wordt vervaardigd met paardenvlees, en kenmerkt zich door een zoete smaak. Het zuur van de azijn wordt namelijk geheel gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop. Zuurvlees is een heerlijke begeleiding bij friet en wordt vaak gegeten als snack, maar misstaat in geen geval in een kwalitatieve horecazaak. Paardenvlees zorgt voor een herkenbare, authentieke smaak, maar kan vervangen worden door rundvlees. Aan de slag dan maar.

Ingrediënten
• 800g stoofvlees (runderrib- of sucadelap;
traditioneel wordt paardenvlees gebruikt)
• 300 ml rode-wijnazijn
• 6 laurierblaadjes
• 6 kruidnagels
• 6 jeneverbessen
• 4 grote uien
• 2 tenen knoflook
• 6 el rinse appelstroop
• 2 plakken ontbijtkoek
• boter om te braden
• zout en versgemalen witte peper
• eventueel honing of bruine suiker

Bereidingswijze
1. Kneus de jeneverbessen, maak het vlees schoon en snijd het in stukken van ongeveer 2x2 cm. Meng in een kom met de azijn en voeg laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. Voeg water en azijn toe, zodat het vlees volledig onder staat.
2. Dek de kom af en laat het vlees in de koelkast marineren, minstens één dag, maar het liefst drie dagen.
3. Neem het vlees uit de marinade en laat het in een zeef goed uitlekken. Bewaar de marinade. Dep het vlees droog.
4. Snijd de uien in ringen en hak de knoflook zeer fijn. Braad het vlees in een braadpan met de boter op een hoog vuur, voeg, als het bruin is, de uien toe. Voeg daarna de knoflook toe en laat deze kort meebakken.
5. Draai het vuur vervolgens laag en blus af met de marinade. Meng de appelstroop er goed doorheen en laat dan het vlees gaar stoven (ca. 2 à 3 uur).
6. Neem het vlees weer uit de pan en verwijder de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen.
7. Meng de verkruimelde plakken ontbijtkoek door het kookvocht om dit te binden. Zorg dat de saus niet te dik wordt. Voeg het vlees weer toe en laat nog even goed doorwarmen.
8. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog honing of suiker. De saus hoort smeuïg, kruidig en zoet te zijn.


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Bier Achtergronden
Koninklijke Grolsch stimuleert verantwoord alcoholgebruik

?Koninklijke Grolsch gaat al haar klanten met een focus op sport- en studentenverenigingen én evenementen helpen om een gezonder alcoholbeleid te voeren. Barvrijwilligers kunnen sinds deze maand via de Enschedese brouwer een face-to-face Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) training ...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: