KHN verliest kort geding om coronabeperkingen in de horeca

21 augustus 2020 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een zaak tegen de Nederlandse Staat over de coronabeperkingen verloren. Vrijdag heeft de rechter geoordeeld dat de regels niet versoepeld hoeven te worden door de overheid. Het besluit van het kabinet om voorlopig geen versoepelingen voor de horeca door te voeren blijft hiermee overeind.

KHN spande op 23 juli jl. een kort geding aan omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zijn dan noodzakelijk. Met name de regel dat er maar twee mensen binnen 1,5 meter aan één tafel mogen zitten is onnodig en beperkt het ondernemerschap enorm, zo lezen we in een persverklaring van KHN. Bovendien zijn de coronamaatregelen voor de horeca volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden, clubs & nightlifebedrijven zijn nog steeds gesloten en voor veel zaken dreigt faillissement.

KHN is teleurgesteld

KHN is teleurgesteld over het vonnis. De nood in de sector is namelijk erg hoog. KHN begrijpt dat er maatregelen worden genomen om het coronavirus proberen te beteugelen. Maar maatregelen moeten wel in verhouding staan met het resultaat dat ermee kan worden bereikt. Dat is voor de horeca met de huidige maatregelen niet het geval, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen binnen 1,5 meter aan één tafel. Die maatregel is ook niet te rijmen met heel veel andere situaties (bv. vliegtuigen, openbaar vervoer, privéauto’s) waar grote groepen wel binnen 1,5 meter van elkaar mogen zijn. Ook in alle omringende landen, maar ook in WHO-adviezen, mogen meer mensen binnen 1,5 meter aan een tafel zitten dan de twee personen (tenzij een gezamenlijke huishouding) die in Nederland zijn toegestaan.

Verder is het belangrijk dat er in overleg een concreet stappenplan komt met objectieve criteria op basis waarvan helder is wanneer de Staat welke versoepelingen doorvoert. Dat geeft duidelijkheid en perspectief. Dat was de hoofdinzet van het kort geding. De rechter heeft het helaas niet aangedurfd een zwaarder gewicht toe te kennen aan de belangen van ruim veertigduizend horecaondernemers.

Verkort vonnis. Motivering volgt later

De kort geding rechter heeft een zogenaamd ‘verkort’ vonnis uitgesproken. Dat wil zeggen dat de uitspraak er wel is, maar nog niet de motivering van het vonnis. Op basis van welke argumenten de rechter tot zijn conclusie is gekomen, is nog niet bekend. De motivering van het vonnis volgt pas enkele weken later. Tot die tijd kan KHN hier inhoudelijk geen uitspraken over doen.

Faillissementen

De huidige maatregelen maken het bijna onmogelijk om een horecabedrijf rendabel te exploiteren. En als de terrassen in het najaar verdwijnen, wordt dit alleen maar erger. KHN verwacht dat veel horecazaken aan het eind van het jaar of begin volgend jaar faillissement aan moeten vragen.

Klap in het gezicht

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Dit vonnis is een klap in het gezicht van veel horecaondernemers en slecht nieuws voor de sector, omdat er dus nog steeds geen perspectief is. Vanuit KHN zullen we blijven knokken voor onze prachtige branche en we zullen blijven strijden voor de belangen van onze leden en dus voor een versoepeling van de maatregelen. Zodra de motivering van het vonnis er is zullen we ons nader beraden. Tegelijkertijd zullen we ook in gesprek gaan met de overheid. Ook al hebben we een zakelijk verschil van mening waarover de rechter nu in eerste instantie een uitspraak heeft gedaan, er zijn natuurlijk hele duidelijke gezamenlijke belangen. We willen een gezond Nederland en een florerende horeca-omgeving. Vanuit dat gezamenlijke belang moeten we het constructieve gesprek kunnen voeren over welke maatregelen noodzakelijk zijn maar ook waar (stapsgewijze) versoepelingen mogelijk zijn. Daarnaast blijven we strijden voor een beter financieel steunpakket. 

Volksgezondheid op nummer 1

“Vooropgesteld: Ook voor KHN staat de volksgezondheid op nummer 1. KHN wil dan ook geen onverantwoorde versoepelingen. We willen bovendien dat de maatregelen over de hele linie gelijk worden getrokken en dat dezelfde regels gelden voor iedereen. We zoeken absoluut niet de grenzen op en willen ook zeker geen voorkeursbehandeling. De laatste RIVM cijfers laten zien dat de horeca, met een besmettingskans van 2,9%, een veilige en verantwoorde plek is om uit te gaan, dit zien we graag terug in het beleid van kabinet”, aldus Willemsen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Nice 'n Easy
Seafood Bar Je m'en Fish uit Gent brengt zeevruchten met een twist

De Frans-Engelse woordspeling zegt het eigenlijk allemaal. In de Gentse seafood bar ‘Je m’en Fish’ hoef je geen net pak te dragen om een oester te degusteren. Hier krijg je kwaliteit uit de zee die je zelfs staand aan de bar kan verorberen. Drie jongelui die hun job als advocate...

Culinair Nice 'n Easy
Ook een sterrenchef gebruikt soms 'convenience'

De kwaliteit van veel ‘gemaksproducten’ is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Toch blijft koken vooral een ambacht. In sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gaan eigenaar en sterrenchef Rik Jansma en zijn pupil Laurens Samsen het gesprek aan. Convenienceproducten, halffabricate...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Nice 'n Easy
Hoe kun je controle over F&B bewaren bij meerdere vestigingen?

Een goed draaiende horecazaak is geen garantie op succes bij meerdere vestigingen. De reden is simpel: een topmanager kan niet overal tegelijk zijn. Om de controle te behouden over vitale processen als inkoop, voorraad, productie en foodcost maken multi-unit ondernemingen steeds vaker gebruik van ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: