KHN verliest kort geding om coronabeperkingen in de horeca

21 augustus 2020 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een zaak tegen de Nederlandse Staat over de coronabeperkingen verloren. Vrijdag heeft de rechter geoordeeld dat de regels niet versoepeld hoeven te worden door de overheid. Het besluit van het kabinet om voorlopig geen versoepelingen voor de horeca door te voeren blijft hiermee overeind.

KHN spande op 23 juli jl. een kort geding aan omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zijn dan noodzakelijk. Met name de regel dat er maar twee mensen binnen 1,5 meter aan één tafel mogen zitten is onnodig en beperkt het ondernemerschap enorm, zo lezen we in een persverklaring van KHN. Bovendien zijn de coronamaatregelen voor de horeca volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden, clubs & nightlifebedrijven zijn nog steeds gesloten en voor veel zaken dreigt faillissement.

KHN is teleurgesteld

KHN is teleurgesteld over het vonnis. De nood in de sector is namelijk erg hoog. KHN begrijpt dat er maatregelen worden genomen om het coronavirus proberen te beteugelen. Maar maatregelen moeten wel in verhouding staan met het resultaat dat ermee kan worden bereikt. Dat is voor de horeca met de huidige maatregelen niet het geval, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen binnen 1,5 meter aan één tafel. Die maatregel is ook niet te rijmen met heel veel andere situaties (bv. vliegtuigen, openbaar vervoer, privéauto’s) waar grote groepen wel binnen 1,5 meter van elkaar mogen zijn. Ook in alle omringende landen, maar ook in WHO-adviezen, mogen meer mensen binnen 1,5 meter aan een tafel zitten dan de twee personen (tenzij een gezamenlijke huishouding) die in Nederland zijn toegestaan.

Verder is het belangrijk dat er in overleg een concreet stappenplan komt met objectieve criteria op basis waarvan helder is wanneer de Staat welke versoepelingen doorvoert. Dat geeft duidelijkheid en perspectief. Dat was de hoofdinzet van het kort geding. De rechter heeft het helaas niet aangedurfd een zwaarder gewicht toe te kennen aan de belangen van ruim veertigduizend horecaondernemers.

Verkort vonnis. Motivering volgt later

De kort geding rechter heeft een zogenaamd ‘verkort’ vonnis uitgesproken. Dat wil zeggen dat de uitspraak er wel is, maar nog niet de motivering van het vonnis. Op basis van welke argumenten de rechter tot zijn conclusie is gekomen, is nog niet bekend. De motivering van het vonnis volgt pas enkele weken later. Tot die tijd kan KHN hier inhoudelijk geen uitspraken over doen.

Faillissementen

De huidige maatregelen maken het bijna onmogelijk om een horecabedrijf rendabel te exploiteren. En als de terrassen in het najaar verdwijnen, wordt dit alleen maar erger. KHN verwacht dat veel horecazaken aan het eind van het jaar of begin volgend jaar faillissement aan moeten vragen.

Klap in het gezicht

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Dit vonnis is een klap in het gezicht van veel horecaondernemers en slecht nieuws voor de sector, omdat er dus nog steeds geen perspectief is. Vanuit KHN zullen we blijven knokken voor onze prachtige branche en we zullen blijven strijden voor de belangen van onze leden en dus voor een versoepeling van de maatregelen. Zodra de motivering van het vonnis er is zullen we ons nader beraden. Tegelijkertijd zullen we ook in gesprek gaan met de overheid. Ook al hebben we een zakelijk verschil van mening waarover de rechter nu in eerste instantie een uitspraak heeft gedaan, er zijn natuurlijk hele duidelijke gezamenlijke belangen. We willen een gezond Nederland en een florerende horeca-omgeving. Vanuit dat gezamenlijke belang moeten we het constructieve gesprek kunnen voeren over welke maatregelen noodzakelijk zijn maar ook waar (stapsgewijze) versoepelingen mogelijk zijn. Daarnaast blijven we strijden voor een beter financieel steunpakket. 

Volksgezondheid op nummer 1

“Vooropgesteld: Ook voor KHN staat de volksgezondheid op nummer 1. KHN wil dan ook geen onverantwoorde versoepelingen. We willen bovendien dat de maatregelen over de hele linie gelijk worden getrokken en dat dezelfde regels gelden voor iedereen. We zoeken absoluut niet de grenzen op en willen ook zeker geen voorkeursbehandeling. De laatste RIVM cijfers laten zien dat de horeca, met een besmettingskans van 2,9%, een veilige en verantwoorde plek is om uit te gaan, dit zien we graag terug in het beleid van kabinet”, aldus Willemsen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca stemt deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderne ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Themamaand energie
Alles over energielabels en keurmerken

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Achtergronden
4 jaar geleden in De CaféKrant: Khalid Oubaha

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2017. We bezochten Khalid Oubaha, de su ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: