KHN sluit FNV Horeca uit van cao-overleg

10 november 2017 | Roy Spijker

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aangegeven geen nieuwe cao horeca te willen afsluiten met FNV Horeca. FNV Horeca is zwaar teleurgesteld dat er geen ruimte is voor een open discussie.

De horeca telt 350.000 medewerkers en is daarmee één van de grootste sectoren in Nederland. FNV Horeca vindt het onacceptabel dat de grootste vakbond in de sector wordt uitgesloten van de cao-onderhandelingen. Alle formele en informele pogingen die FNV Horeca gedaan heeft om het proces gezamenlijk voort te zetten zijn afgewezen. KHN blijkt vanaf het begin niet bereid tot onderhandelen en heeft als uitgangspunt het omzetten van de AVR van KHN in een cao.

Boodschap KHN duidelijk: take it or leave it
Dat is onacceptabel voor FNV Horeca. De schreeuw uit de sector is meer dan duidelijk: sluit een fatsoenlijke cao af voor alle horecamedewerkers, zodat de sector weer aantrekkelijk wordt om in te werken. FNV Horeca gaat opnieuw in gesprek met haar achterban om te kijken welke acties ondernomen worden.

Er is wel ruimte voor een flinke loonsverhoging als het aan FNV Horeca ligt
Horecamedewerkers verdienen het minst van alle beroepsgroepen in Nederland. De koopkracht van 390.000 mensen in de horeca daalde sinds 2000 met 9%. Vanuit de maatschappelijke opinie is de afgelopen periode duidelijk geworden dat er voldoende ruimte is voor een fatsoenlijke loonsverhoging in de horeca. De Nederlandse Bank heeft berekent dat er ruimte is om de lonen in de horeca met ruim 4% te laten stijgen en VNO-NCW komt uit op 3% loonruimte.

De horeca zit nu ruim drie jaar zonder cao
KHN weigerde afgelopen jaren met de vakbonden te praten over een nieuwe cao voor medewerkers in de horeca. In mei dit jaar kwam daar verandering in. KHN wilde ineens wel praten en kwam met het initiatief om het cao-overleg te starten. FNV Horeca nam de uitnodiging aan en deed een voorstel voor een fatsoenlijke cao. Afgelopen maanden zijn gesprekken gevoerd tussen KHN, FNV Horeca en CNV Vakmensen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: