Interview Erwin Storm, Nederlands Kampioenschap Biertappen: waar let de jury op?

4 januari 2017 | Jorien Slager

Op het Nederlands Kampioenschap Biertappen willen barmannen en barvrouwen uit het hele land laten zien dat zij het beste biertje tappen. De afgelopen maanden vond er een aantal tapwedstrijden plaats en de winnaars daarvan strijden 11 januari tegen elkaar op de Horecava. Een professionele vakjury beoordeelt het ambacht van voorbereiden, tappen, presenteren en serveren. Erwin Storm is juryvoorzitter en legt uit waar hij op gaat letten. “Het biertje moet in elk geval met een lach geserveerd worden.”

Voor het tappen

Maar dat is niet het enige. “Er zijn ongeveer 35 onderdelen waarop we letten”, vertelt Erwin. “Voordat deelnemers beginnen te tappen, moeten ze zich aan een aantal protocollen houden. Zoals het dienblad schoonmaken, het juiste aantal viltjes klaarleggen, glazen controleren op breuken en deze daarna op de juiste manier spoelen.”

Tappen

“De glazen die als eerste gespoeld zijn, moeten ook als eerste gebruikt worden. Deelnemers moeten het glas tijdens het tappen onder een schuine hoek vol laten lopen. Daarbij mag de kraan het bier en het glas niet raken. De kraan moet daarna precies op het juiste moment dicht en het bier moet worden afgeschuimd met een hoek van 25 graden.”

Serveren

Daarna moeten deelnemers het bier serveren met het logo naar de jury toe, uiteraard met een glimlach. Het draait allemaal om gastvrijheid. De jury beoordeelt of de schuimkraag in orde is en of de biertjes gelijk getapt zijn. En dat komt best precies. “Je moet er in principe een liniaal langs kunnen leggen. We hebben eigen wedstrijdglazen met een maatstreepje om te checken of ze de juiste hoogte hebben.”

Niveau

“We zien dat mensen die mee hebben gedaan aan een tapwedstrijd fanatiek worden. Ze willen het jaar erop weer meedoen en dan beter zijn dan vorig jaar. Veel van hen gaan oefenen bij het bedrijf waar ze werken om de puntjes op de i te zetten. Zo’n wedstrijd brengt toch spanning mee en dat zorgt voor fouten. De laatste jaren zien we het niveau omhoog gaan.”

Tip van de jury

“Heel veel mensen kunnen een mooi biertje tappen, maar het gaat ook om het juist uitvoeren van de protocollen. Het zijn de kleine dingen waardoor je het verschil kunt maken in zo’n wedstrijd. In de voorrondes konden deelnemers 90 punten halen. Van de 50 punten die ze aan de bar konden verkrijgen, waren er 30 voor het juist uitvoeren van de protocollen. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat we op tijd werken. Als mensen even goed zijn, wint degene met de snelste tijd.”

Veel gemaakte fouten

Er is volgens Erwin nog veel winst te behalen als om het tappen van een goed biertje gaat. “Iets dat vaak fout gaat, is het afschuimen. Soms wordt er twee keer afgeschuimd, omdat barmedewerkers de bolling van het biertje af willen hebben. Daarnaast worden glazen niet altijd goed gespoeld.”

Horeca

“In een aantal horecazaken kan het tappen gewoon beter. Het Nederlands Kampioenschap Biertappen moet daaraan bijdragen. Bierbrouwers hebben een mooi product afgeleverd dat we goed moeten behandelen en op de juiste manier moeten serveren. Een biertje in de horeca is vaak niet goedkoop, daarom moet het gewoon goed zijn.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Events
Jeneverfestival keert terug in jeneverhoofdstad Schiedam

De kogel is door de kerk: het Nederlands Jeneverfestival is terug van weggeweest. Op zaterdag 14 en zondag 15 september organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam het Nederlands Jeneverfestival. Na de spontane terugkeer van jenever op de menukaart van geprezen bartenders in Nederland, verwacht...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Awards Bier
Het beste bier ter wereld komt uit Nederland!

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is tijdens de prestigieuze World Beer Awards – het WK voor bier – verkozen tot het beste bier ter wereld in de categorie ‘World's Best Flavoured Wood Aged’. Daarnaast heeft een ander bier uit de Vatgerijpt serie, Vatgerijpt Hoogh...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: