Interesse in wijn was nog nooit zo groot in Nederland

7 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Nieuwe cijfers van de Wine & Spirit Education Trust (WSET) tonen aan dat de vraag naar opleidingen op het gebied van wijnen en gedistilleerde dranken, zowel in Nederland als wereldwijd, nog nooit zo hoog is geweest.

WSET, de grootste wereldwijde aanbieder van opleidingen op het gebied van wijnen en gedistilleerde dranken, vermeldt een wereldwijd recordaantal van 85.487 kandidaten in het academisch jaar dat eindigt op 31 juli 2017. Dit is een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar en ook het 15de jaar van groei.

Nederland klimt op

Het Verenigd Koninkrijk blijft de wereldwijde tabel leiden met een toename in kandidaten van 14% tot een aantal van 19.401. Het Chinese vasteland en de Verenigde Staten volgen op de voet, terwijl Nederland opklimt vanaf een 13de plaats vorig jaar naar een 11de plaats dit jaar. Dit betekent een indrukwekkende groei in het aantal kandidaten van 35% ten opzichte van het academisch jaar 2015-16.

Deskundig personeel

Doordat steeds meer consumenten meer willen leren over wijnen en gedistilleerde dranken, stijgt de noodzaak voor meer deskundig personeel. Dit moedigt professionals aan om erkende kwalificaties te behalen en horecagelegenheden om een sterkere prioriteit te leggen op formele training, zodat ze beter kunnen voldoen aan de verfijnde smaak van hun klanten.

Beste 10 WSET-markten van het academisch jaar 2016/17 (groei ten opzichte van vorig jaar):

1. Verenigd Koninkrijk (+14%)

2. Het Chinese vasteland (+41%)

3. Verenigde Staten (+48%)

4. Canada (+4%)

5. Hongkong (+16%)

6. Frankrijk (+32%)

7. Australië (+27%)

8. Taiwan (+5%)

9. Zuid-Korea (+13%)

10. Zwitserland (+11%)

11. Nederland (+35%)

De markt aansturen

Het uitgebreide assortiment proefmonsters van wijnen, gedistilleerde dranken en sake die tijdens de cursussen worden gebruikt, maken van WSET een belangrijke bijdrager aan de markt. Door de wereldwijde lessen in WSET-proeverijen was WSET vorig jaar verantwoordelijk voor het verbruik van ongeveer 154.759 liter wijn. Dit staat gelijk aan 1.548 gevulde badkuipen. Dit maakt WSET groter dan Honduras in termen van wijnconsumptie en leverde een bijdrage aan de wereldwijde markt van € 4,1 miljoen. Alleen al tijdens de WSET-cursussen in Nederland werd er 2.849 liter drank geproefd.

Cursussen over gedistilleerde dranken en sake maakte WSET verantwoordelijk voor een verder verbruik van 3.121 liter gedistilleerde dranken en ongeveer 566 liter sake.

Deze totalen worden opgemaakt uit de honderdduizenden proefmonstertjes van 50 ml (in het geval van wijn en sake) en 15 ml (in het geval van gedistilleerde dranken) die tijdens de cursussen worden verbruikt voor de minimale proefvereiste van een WSET-cursus. De duizenden flessen drank die door de kandidaten worden gekocht die online een cursus volgen of die zich thuis willen voorbereiden op hun examens, zijn niet in deze cijfers opgenomen.

Vooruitkijken

 

In het afgelopen jaar heeft WSET zijn wereldwijde invloed uitgebreid met de opening van zijn eerste internationale kantoor in Hongkong en door cursussen te starten in nieuwe markten, waaronder de Tsjechische Republiek en Montenegro. WSET heeft meer dan 100 nieuwe Approved Programme Providers (erkende opleidingsaanbieders) verwelkomd en er zijn op dit moment 750 opleidingsaanbieders in meer dan 70 landen die WSET-cursussen geven aan liefhebbers en beroepsprofessionals op het gebied van wijnen, gedistilleerde dranken en sake.

Dit jaar zal, terwijl de Verenigde Staten een sterke groeiregio blijft over de gehele linie van wijnen, gedistilleerde dranken en sake, WSET zijn aanwezigheid op de markt versterken met de aanstelling van een gespecialiseerd team in het grondgebied zelf. Dit team zal het aanwezige potentieel verder stimuleren.

In het nieuwe academisch jaar zullen wij ook de nieuwe verbeterde Award niveau 2 in gedistilleerde dranken vrijgeven en de beschikbaarheid van een volledige suite van gedrukte materialen mogelijk maken voor de Award niveau 3 in sake.

Ian Harris, Chief Executive van WSET, zegt, “Ik ben blij om te zien dat steeds meer ondernemingen erkennen dat een juiste opleiding en goed getraind personeel de basis vormen voor een betere klantenservice en een grotere winst. Na nog een succesvol jaar voor WSET zijn we nu strategieën aan het vastleggen om onze vooruitgang naar het volgende niveau te tillen.”

Karen Douglas, Director of Education van WSET, voegt toe, “Het nieuwe academisch jaar brengt ons ook na al het harde werk van ons Global Education-team de vrijgave van een verbeterd Award niveau 2 in gedistilleerde dranken. Met deze verbetering zorgen we ervoor dat WSET de meest up-to-date en best-in-class opleidingen aanbiedt, door middel van ons wereldwijde netwerk van erkende providers.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Starten in de horeca
Monique van Gevelt: gaat het nu echt zo goed met de horeca?

Als ik de berichten in de media lees, zit de horeca in zijn gloriejaren. De omzet plust, kwartaal na kwartaal, en de bomen schijnen tot in de hemel te groeien. De cijfers van het CBS zijn dan ook lovend. Na de harde klap van 2008 zit de horeca ondertussen op het hoogst gemeten omzetniveau ooit. D...

Events Achtergronden
Groot succes voor horecavakbeurs HorecaEvenTT

De elfde editie van de horecavakbeurs HorecaEvenTT, die van 5 tot en met 7 februari in Assen werd gehouden, is op alle fronten een groot succes geweest. De beurs noteerde een bezoekersrecord – vooral op de maandag was het gigantisch druk – een deelnemersrecord en een beursoppervlakte die...

Regelgeving KHN
KHN stuurt brandbrief naar staatssecretaris VWS over verbod rookruimten in de horeca

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent kort gezegd dat, op basis van een WHO-verdrag, rookruimten in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid e...

Events Wijn
Wijntrainingen bij de Horeca Academie

Vanaf maart 2018 kan je op de Horeca Academie een wijntraining volgen. De Horeca Academie slaat hiervoor de handen in één met de WTOL Academy (Wijntraining Online). Het aanbod bestaat uit een basistraining en een training voor gevorderden. De vraag naar een goede wijntraining is altijd...

Interview KHN
De strijd tussen KHN en de marktleiders

In deze serie bespreekt De Restaurantkrant de hete hangijzers in de veranderlijke wereld van de horeca. In de eerste aflevering; de groeiende macht van Thuisbezorgd, IENS en Booking. De Koninklijke Horeca Nederland zet zich als brancheorganisatie in om een zo eerlijk mogelijk speelveld voor de hore...

Regelgeving
KHN noemt verbanning rookruimtes dramatisch

Horecabedrijven mogen geen aparte ruimte meer hebben voor rokers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag, dinsdag 13 februari 2018, bepaald. De uitspraak is dramatisch voor horecabedrijven met een rookruimte. Rookverbod Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca een rookverbod. Voor speciaal ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: