Innovatieve horecaondernemers sta op!

22 september 2012 |
Innovatieve horecaondernemers sta op!

De derde dinsdag van deze maand werd de Miljoenennota gepresenteerd. Algemene boodschap: Iedereen moet inleveren. Maar wat betekent dat voor u als horecaondernemer? KHN geeft antwoord.

Ondernemersklimaat onder druk
De economische omstandigheden blijven het komende jaar onveranderd. KHN verwacht dat 2013 voor horecaondernemers moeilijk blijft. De stapeling van verhogingen van accijnzen en BTW, energie- en waterheffingen in combinatie met afname van de koopkracht, is van zeer grote invloed op het ondernemersklimaat in Nederland.

Eigen risico WW
KHN maakt zich ook zorgen over het eigen risico in de WW van maximaal zes maanden. Dat is vooral voor het midden- en kleinbedrijf moeilijk te dragen. De details rondom de vereenvoudiging van het ontslagrecht zijn nog niet uitgewerkt. Maar met wat nu al bekend is van de plannen, vreest KHN vooral het hoge eigen risico, waar voor de werkgevers geen directe lastenverlichting tegenover staat.

Wees innovatief
KHN roept horecaondernemers op om goed op de kosten te blijven letten en vooral innovatief te zijn. We moeten als ondernemers leren leven met de crisis en alle mogelijkheden om gastvrijheid te kunnen leveren aangrijpen. Gastbehoeften veranderen tijdens de crisis en dat vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen.

De belangrijkste maatregelen voor de horeca

BTW en accijnzen
Het lage BTW-tarief (6 procent) blijft voor restauratieve diensten (en alcoholvrije dranken), logies en attracties. Maar voor alcoholhoudende dranken geldt het hoge BTW-tarief. Dit wordt per 1 oktober 2012 verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Horecaondernemers zijn bezig de voorbereidingen te treffen om prijsaanpassingen op kaarten en prijslijsten door te voeren en vooral ook de operationele zaken rond het aanpassen van kassasystemen op te pakken. Daarnaast zal een fors hogere accijns op alcohol én frisdrank doorgevoerd worden, waarschijnlijk per 1 januari 2013. De heffingen op energie en water stijgen. De hogere BTW op podiumkunsten wordt teruggedraaid.

WW en ontslag
De WW-uitkering komt de eerste zes maanden voor rekening van de laatste werkgever. De regels voor onder meer de ontslagvergoedingen worden versoberd.

Koopkracht
De koopkracht van Nederlanders loopt terug, gemiddeld met 0,75 procent in 2013. Dat is voelbaar in de horeca. Het consumentenvertrouwen is al tijden laag. Het nieuwe kabinet moet het vertrouwen herstellen door hervormingen door te voeren, maar vooral ook door keuzes te maken wat de overheid niet meer gaat doen. Steeds het grootste deel van de lastenverzwaring bij burgers en bedrijfsleven neerleggen is niet de juiste weg.

Myrtille Vromans


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: