"Ik heb een hekel aan dronken mensen"

26 december 2014
"Ik heb een hekel aan dronken mensen"

In de polder van het toeristenplaatsje Nieuwvliet in Zeeuws-Vlaanderen ligt een oude boerderij die is omgebouwd tot café Het Koekoeksnest. Kunstenaar
en eigenaar Ronald Spiessens heeft zijn droom waargemaakt en heeft in zijn zaak een eigen wereld gecreëerd waar muziek en bijzondere ‘bewoners’ centraal staan.

*Boerderij wordt café*
Het huis van Ronald Spiessens stond vol. Heel erg vol. Daarom besloot hij op een locatie in de Nieuwvlietse polder een museumcafé te beginnen waar hij zijn verzameling beelden, poppen en andere curiositeiten kon presenteren. “Ik ben in 2006 begonnen. Ik heb zelf alles in de boerderij aangelegd. Van de keuken tot de toiletten en van de vloer tot de verlichting. Ik hoopte in de horeca mijn ei kwijt te kunnen, daarom heb ik het café Het Koekoeksnest genoemd.”

*Compleet orkest*
Spiessens studeerde werktuigbouwkunde aan de HTS in Vlissingen en volgde in de avonduren een opleiding aan de kunstacademie in het Vlaamse Eeklo. Deze twee beroepen combineert hij nu in zijn café, waar een compleet orkest te zien en te horen is. Het orkest bestaat uit zo’n zestien verschillende geautomatiseerde instrumenten. Het onderhoud en de aankleding verzorgt Ronald allemaal zelf en hij heeft nog volop plannen om zijn orkest uit te breiden. “Ik wil nog een steeldrum, een viool en een brandend kerkorgel toevoegen. Ik wil dat mijn café een echte beleving wordt, een op zichzelf staand levend organisme.”

*Terras doorn in het oog*
Wat voor café Het Koekoeksnest moet zijn, heeft Spiessens scherp voor ogen. “Ik wil niet hebben, wat een ander al heeft. Ik vind dat je speciaal moet zijn op om te vallen en wil dat het café echt mijn stempel draagt. Het terras voor het café is mij dan ook een doorn in het oog. Mijn idee was om een soort ruïnemuur te creëren met halfronde ramen en klimop ertegen. Op deze manier zou het terras perfect passen bij de romantiek die je binnen in Het Koekoeksnest vindt. De eigenaar van de boerderij had echter niet veel vertrouwen in mijn plannen. Een beschut terras is ook wel een must in het winderige Zeeland, dus ging ik hiermee akkoord en besloot ik om me vooral in het café zelf uit te leven”, lacht Spiessens.

Lees het volledige interview in de laatste editie van "De Cafékrant.":http://www.decafekrant.nl/blad/136/

Overig nieuws