Horecava 2019: Van kerstboombier tot ‘vegan’ start-ups

4 januari 2019 | David Bakker

De toekomst in de horeca-wereld is te vinden op de 63e editie van de Horecava. Nieuw dit jaar is het Start-upLAB, de springplank voor nieuwe ondernemers. Opvallend is de grote aandacht voor vegan en voedselverspilling. Een greep uit de vele innovaties die afval tegengaan: rookworst van damherten, snacks van frietafval, patatbakjes van suikerriet en bier van dennennaalden. Deze innovaties en veel meer is te zien en te ervaren op de beurs van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari 2019 in RAI Amsterdam.

Nieuw is het Start-upLAB met maar liefst 42 start-ups in de categorieën food, tech en non-food. Het Start-upLAB is hét podium waar nieuwe start-ups en doorgewinterde foodservice professionals elkaar ontmoeten. Ondernemers pitchen elke dag hun idee bij gevestigde partners zoals Ahold en Bijenkorf. Je kunt een hamburger gemaakt van krekels of vegan kaas proeven, en zien wat je op je bord krijgt voorgeschoteld als je de menukaart leest via augmented reality.

Eerste beurs zonder foodverspilling

Horecava 2019 gaat de strijd aan tegen voedselverspilling samen met Too Good To Go. Hiermee wil de Horecava de eerste verspillingsvrije beurs voor food van Nederland zijn. Too Good To Go is een sociale onderneming met als doel voedselverspilling de wereld uit te helpen. De app zorgt er voor dat het eten dat aan het einde van een beursdag overblijft, niet wordt weggegooid maar op een bord belandt. Aan het eind van de dag kunnen bezoekers voor een gereduceerd bedrag het eten meenemen dat is over is gebleven.

250 primeurs

Meer dan 250 nieuwe producten en diensten zijn te proeven, te ruiken en te zien op de Horecava. Het InnovationLAB barst uit elkaar van spraakmakende innovatieve activiteiten. De nominaties van de Horecava Innovation Award worden tentoongesteld waaronder de composteerbare patatbakjes en damhertenrookworst. En tal van ondernemers tonen nieuwe producten en diensten, zo presenteert Mora de nieuwe vega-ranch en doet de pulled veggie zijn intrede op de beurs.

Recycle de kerstboom 

RAI Amsterdam doneert de grote kerstboom op het RAI-terrein aan Lowlander Beer. Bezoekers van de Horecava mogen de naalden van de boom plukken en Lowlander Beer brouwt vervolgens van boom tot bier. Eind 2019 wordt het Winter IPA uitgeschonken van deze dennennaalden.

Dutch Cuisine

Ook dit jaar zijn er smaakvolle en gastvrije pop-up restaurants op de Horecava. Bij Dutch Cuisine serveren chefs en studenten dagelijks een menu vanuit de vijf principes van Dutch Cuisine. Zij vertellen het verhaal, het menu, de achtergronden en de herkomst van de ingrediënten. 80% van het bord bestaat uit groente van het seizoen en het liefst uit de regio en 20% is van overige duurzame producten gemaakt.

Kunst in de horeca

Op een speciaal geplaatste zeecontainer voor de RAI en op het Media Café spuit de anonieme graffitikunstenaar Laser 3.14 korte maatschappijkritische straatgedichten over de horeca, die het stof doen opwaaien.

Over Horecava

Horecava is dé grootste, innovatieve en inspirerende vakbeurs in Nederland voor horecaprofessionals in de foodservice-industrie, gehouden van 7 tot en met 10 januari 2019 in Amsterdam RAI. Meer informatie is te vinden op www.horecava.nl. Horecava is ook te volgen op Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn en Youtube. Horecava is niet toegankelijk voor consumenten of vak bezoekers onder de 18 jaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: