Horecaondernemers liggen wakker van WAB

9 januari 2020 | Redactie

Uit onderzoek van payrollorganisatie Persoonality blijkt dat ondanks dat meer dan 80% van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ 1 januari 2020 van kracht gaat, meer dan de helft niet weet wat de impact gaat zijn op de bedrijfsvoering en bedrijfskosten. Geschat wordt dat dit tientallen miljoenen per jaar extra gaat kosten.

De grootste zorgen bij de horecaondernemers zitten vooral in de extra kosten en de extra tijd die de nieuwe wet met zich meebrengt, om ervoor te zorgen dat men zich houdt aan alle regels. Daarbij is men ook bang dat niet alle regels bekend zijn en om deze reden dus niet kunnen worden uitgevoerd. Juist in de horecasector wordt veel gewerkt (meer dan 70%) met flexkrachten. Vooral onder restaurants en cafés zijn er grote zorgen.

De kosten van flexibele arbeid stijgen door de nieuwe wetgeving met gemiddeld 6 à 10% voor een onderneming in combinatie met (extra) salarisstijgingen vanuit de cao’s. Op jaarbasis is dat meer dan € 2.300,- per fulltime medewerker aan extra kosten. Deze kostenverhogingen afgezet naar de gehele branche (450.000 horecamedewerkers) maakt dat de personeelskosten een beangstigend hoge extra kostenpost wordt.

Jeroen Verhoeven, CFO van Meyer Beheer: “De kostenstijging vanuit de WAB, in combinatie met de verwachte cao-verhogingen, zorgen voor een onverantwoord hoge kostenstijging die de inflatie zal aanjagen tot een ongewenst niveau en daarmee een tegengesteld effect bereiken als bedoeld door de overheid.”

“En die onzekerheid is niet goed voor de economie,” zegt Bob Weghorst, directeur van Persoonality payroll. “Dit kan in 2020 een recessie enorm aanjagen. We merken nu al dat organisaties afscheid nemen van flexkrachten. Dat is logisch, want bij twijfel over de economie, neemt de spreadsheet het over. Er ontstaat zo een groot probleem om personeel te vinden en vast te houden.”

Flexibiliteit is noodzaak

De WAB is geschreven vanuit het uitgangspunt dat iedereen recht heeft op een onbepaalde-tijd-contract. De huidige maatschappij heeft structureel behoefte aan bepaalde mate van flex. Weghorst: “We bestellen allemaal ’s avonds vóór 22:00 uur via internet en verwachten dat het de volgende morgen al geleverd is. Vandaag de opdracht krijgen, is vandaag of morgen leveren. Niemand kan de toekomst voorspellen en voor ondernemers is het dan ook lastig verder dan een paar weken vooruit te kijken. Flexibiliteit is dus een noodzaak. Toch verwacht ons kabinet dat zij werknemers massaal voor onbepaalde tijd gaan aannemen.”

Over Persoonality

Persoonality is onderdeel van Timing en daarmee van de ADG-dienstengroep. Persoonality is ruim 20 jaar dé specialist in payroll-dienstverlening. Met een nieuwe eigen ondernemings-cao heeft Persoonality vroegtijdig geanticipeerd op payroll-dienstverlening onder de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Met ruim 17.500 medewerkers bij meer dan 1.500 klanten zijn wij een top-3 payroll-organisatie in Nederland én de onbetwiste nummer 1 payroller in de horeca-branche.

Training

De WAB is een heet hangijzer binnen de horeca. Veel ondernemers stoeien met de nieuwe wet- en regelgeving. In samenwerking met advocatenkantoor Kennedy van der Laan organiseert de HM-Academy de training Wet Arbeidsmarkt in Balans op 3 februari aanstaande in het Postillion Hotel Utrecht Bunnik. 

Na het volgen van de training weet je waar de mogelijkheden liggen om geld te besparen, hoe je om moet gaan met oproepcontracten en op welke wijze het ontslagrecht soepeler wordt. Meer informatie en inschrijven kan hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Achtergronden
Gratis download: De CaféKrant, maart 2020

Coronavirus of niet, De CaféKrant blijft je op de hoogte houden van het laatste nieuws - voornamelijk online - maar biedt je prachtige interviews en achtergrondverhalen in de krant zelf. Voor degenen die vanwege de gedwongen sluiting even niets om handen hebben, is dit een uitgave om naar uit...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: