Horecanota Rotterdam onder de loep

10 maart 2014 |
Horecanota Rotterdam onder de loep<

Rotterdam heeft zich ten doel gesteld de aantrekkelijkheid van de stad te verbeteren. De horeca maakt daar een wezenlijk onderdeel van uit. Wij nemen een aantal punten onder de loep. In
de Horecanota 2012-2016 zien wij bijvoorbeeld dat het vergunningstelsel eenvoudiger is geworden en administratieve lasten ingeperkt zijn. De verantwoordelijkheid komt meer bij de ondernemer te liggen. Daarnaast kent Rotterdam een hogere concentratie van fastfoodconcepten dan in de andere grote steden.

Verdeling horeca
Rotterdam heeft een lager inkomensniveau dan het gemiddelde in Nederland. Rotterdam telt zo'n 1800 horecabedrijven, op een totaal van 43.000 in Nederland. In de laatste tien jaar is in Rotterdam het aantal restaurants gegroeid, maar het totaal aantal horecabedrijven redelijk constant gebleven. Het vloeroppervlak is wel toegenomen: horecazaken worden gemiddeld groter. Als we Rotterdam vergelijken met de andere grote steden, dan heeft Rotterdam gemiddeld minder restaurants en meer fastfoodconcepten per inwoner. Wellicht heeft dit met het lagere inkomensniveau te maken. In vergelijking met de andere grote steden is de concentratie van horeca in het stadscentrum beperkt (30%). Rotterdam kent een grotere verspreiding.

Veel parttime
Het overgrote deel van de werknemers in de horeca werkt parttime. Bijna de helft werk minder dan een halve werkweek. 63% van de werknemers in de horeca is geboren na 1985; daarmee zijn werknemers in de horeca gemiddeld relatief jong.

Vergunningvrij exploiteren
Een groot aantal bedrijven krijgt de mogelijkheid om onder
een klein aantal voorwaarden vergunningvrij te exploiteren. Voor overige horeca-inrichtingen geldt dat een exploitatievergunning vereist is. Activiteiten worden vergund, niet meer de exploitatievorm. Een dergelijke vergunning doet meer recht aan de feitelijke situatie binnen de horeca-inrichting. Daarnaast worden de administratieve lasten ingeperkt door een slimmere invulling van het horecavergunningenloket. Dit komt de ondernemers ten goede.

Stimulerende maatregelen
Daarnaast is een aantal stimulerende maatregelen genomen:
• de mogelijkheid voor ondernemers om tijdelijk horeca te bedrijven in leegstaande panden;
• de mogelijkheid om een gevelzitplaats te exploiteren bij vergunningvrije inrichtingen en vergunningplichtige
horeca-inrichtingen;
• de uitbreiding van het aantal verlaatjes van 10 naar 12 per 1 januari 2013;
• de mogelijkheid om onder specifieke voorschriften met behulp van een voorlopige vergunning in afwachting van de
reguliere vergunning reeds te kunnen exploiteren.

Popup-concepten mogelijk gemaakt
In de culturele en kunstensector is al langere tijd de wens aanwezig om te kunnen werken met popup-concepten, hiervoor lanceert de nota de tijdelijke vergunning in leegstaande panden. Daarnaast is het aantal verlaatjes van 10 naar 12 verhoogd en het proces van aanvragen gedigitaliseerd, wat betekent dat iedere horecaondernemer voor slechts een gering bedrag 12 keer per jaar via zijn mobiele telefoon tot 22 uur op de avond van de festiviteiten een verlaatje kan aanvragen en meer uit zijn reguliere exploitatie kan halen. Ook is het mogelijk gemaakt om een beheerder digitaal aan te melden, waarbij de toets of de beheerder mag worden bijgeschreven achteraf plaats- vindt in plaats van vooraf. Tevens wordt het gehele proces van vergunningverlening gedigitaliseerd, wat inhoudt dat een ondernemer straks een digitale vergunningaanvraag kan doen. Ook wordt bijna alles in e?e?n exploitatie- vergunning vervat; zo is de aparte nachtontheffing afgeschaft.

Aparte vergunning
Alleen de Drank- en Horecawetvergunning blijft een aparte vergunning, maar wordt wel binnen dezelfde digitale vergunningaanvraag afgehandeld en verstrekt. Daarnaast doet Rotterdam mee aan de landelijke pilot Ondernemersdossier, een landelijk systeem waar ondernemers, indien zij dit wensen, gebruik van kunnen maken.

Ondernemer krijgt vertrouwen
De ondernemer krijgt het vertrouwen dat hij voldoet aan de vergunningvoorwaarden die vooraf zijn gesteld en exploiteert conform aanvraag. De ondernemer die de regels naleeft, wordt automatisch minder gecontroleerd. De verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemer. Daar staat tegenover dat ondernemers die het niet nauw nemen met de regels meer toezicht krijgen en harder worden aangepakt. Op toezicht wordt stedelijke regie gevoerd met als doel digitalisering, introductie van uniforme vormen van toezicht en stedelijke risico-inschattingen. Integraal toezicht (met elkaar) is afgeschaft en vervangen door interdisciplinair toezicht (voor elkaar). Dit naar aanleiding van de veelgehoorde klacht van horecaondernemers die door de grote groepen toezichthouders gehinderd werden bij het exploiteren.

Bron: Horecanota 2012-2016, Gemeente Rotterdam
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Bier Brouwerijen
Vier brouwerijen sluiten zich aan bij Nederlandse Brouwers

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan veertien leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederl...

PUZO bar opent haar deuren in Amsterdam

PUZO maakt uitsluitend gebruik van duurzame producten van hoogstaande kwaliteit. Geen junkfood, maar fusion recepten bereid met natuurlijke ingrediënten. Zo puur mogelijk, zonder onnodige extra’s. Goed voor jou en de wereld om je heen. PUZO’s zijn driehoekige rijstpakketjes met daa...

Columns Bier
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Events Brouwerijen
Heineken terug als hoofdsponsor van SAIL

Heineken verbindt zich als hoofdsponsor aan de jubileumeditie van SAIL, van 12 tot en met 16 augustus voor de 10e keer in Amsterdam. De brouwer was in 1975 al betrokken bij de start van SAIL, toen vanwege het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Als Nederlands icoon met de wortels in Amsterdam wil Heine...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: