Horeca Utrecht boos om digitaal dossier

5 december 2013 |
Horeca Utrecht boos om digitaal dossier

Horecaondernemers in Utrecht ergeren zich aan de gemeente. De plaatselijke overheid stelde eerder dit jaar een nieuwe horecaverordening in. Voor aanvragen en wijzigingen zou men niet meer
naar de gemeentelijke balies hoeven, maar terecht kunnen bij een online loket middels een digitaal ondernemersdossier. Winst van tijd, kosten en efficiëntie.

Werkt (nog) niet
In werkelijkheid blijft het ideaalbeeld voorlopig nog uit. Hierover bericht het AD/Utrechts Nieuwsblad, dat een rondgang maakte langs diverse horecaondernemers in de Domstad. Zo werkt bijvoorbeeld het online inschrijven van een nieuwe of extra bedrijfsleider nog niet goed. De wijziging schijnt wel online door te geven zijn. Maar deze wordt vervolgens nog niet goed verwerkt. Hierdoor loopt een ondernemer bij controle zelfs risico op een hoge boete. Ook moet men nog steeds langs de balie om de kosten in levende lijve te voldoen.

Reactie
De gemeente Utrecht pareert in de krant door te melden dat aan de fysieke balie de tevredenheid onder ondernemers is toegenomen. Dit zou komen omdat er tegenwoordig in de gemeentelijke kantoren op afspraak wordt gewerkt, en de verwerktijden van vergunningen zijn versneld.

Wijziging a 62 vaasjes bier
Het digitale ondernemersdossier is een landelijk project. Op het moment zijn er 16 gemeenten die dit hebben toegepast. In Utrecht kost het wijzigen of toevoegen van een bedrijfsleider bij een horecaonderneming 124 euro, oftewel 62 vaasjes bier van 2 euro extra verkopen.

Exit gemeente?
In maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Hoe is uw relatie met de gemeente? Een gelukkig huwelijk of kan een scheiding bijna niet uitblijven? De redactie is benieuwd naar uw verstandhouding als horecaondernemer met de lokale overheid. Heeft u problemen met een vergunning, sluitingstijden of andere zaken? Stuur een mail naar "redactie@uitgeverijps.nl":mailto:redactie@uitgeverijps.nl&SUBJECT=Mijn%20probleem%20met%20de%20gemeente

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: