Horeca naar de stembus deel 1: VVD

23 februari 2021 | David Bakker
Horeca naar de stembus deel 1: VVD

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. 

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledig verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de eerste aflevering van deze serie; de VVD.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie zoomt niet specifiek in op de horecaondernemer. De partij van Mark Rutte heeft een helder programma als het gaat om ondernemen in het algemeen. Zo wil de VVD regels vereenvoudigen, betere dienstverlening bij instanties als de belastingdienst, lagere lasten voor het MKB, een modernisatie van het faillissementsrecht en steun voor ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. In het kort wil de VVD voor ondernemend Nederland:

Steun aan ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. De partij wil extra garantstellingen voor mkb-kredieten, lagere provisies bij bmkb-leningen en fiscale voordelen zolang de coronacrisis duurt.

Lagere lasten voor het mkb via een ‘middenstandskorting’.

Vereenvoudigen en verruimen van de werkkostenregeling zodat mkb’ers meer in hun personeel kunnen investeren, bijvoorbeeld via scholing.

Meer financieringsmogelijkheden voor ondernemers. Bijvoorbeeld door het opheffen van het verpandingsverbod en het uitbreiden van de garantieregeling voor mkb-kredieten.

Moderniseren van het faillissementsrecht, zodat mkb’ers een betere positie krijgen wanneer toeleveranciers of hun klanten hun rekening niet meer kunnen betalen.

Versterken van het Verkiezingsprogramma 2021 -2025 - Economie en Ondernemen 13 proces rond de afwikkeling van faillissementen gericht op het belang van schuldeisers en de betrokken ondernemer.

Arbeidsmarkt

De VVD geeft in het partijprogramma aan dat het mkb’ers makkelijker moet worden gemaakt om mensen in dienst te nemen. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie vindt dat een aantal zaken noodzakelijk is om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Voor werknemer en werkgever.

Lagere lasten voor kleine ondernemers via een specifiek op hen gerichte ‘middenstandskorting’ door werkgeverslasten te differentiëren naar omvang van het bedrijf, en door de overheid het loon van het tweede ziektejaar bij hun werknemers te laten betalen. 

Flexicurity naar Deens model, met een hogere uitkering direct na baanverlies en gericht op het vinden van nieuw werk met extra mogelijkheden voor scholing. 

Aantrekkelijker maken van werk door onder meer een hoger minimumloon, het goedkoper maken van vaste contracten voor werkgevers, en het makkelijker maken om mensen in dienst te nemen.

Onderwijs

Te lang was minimale sturing door de overheid in het onderwijs de norm, vindt de VVD. De partij ziet de kwaliteit van het onderwijs naar beneden gaan. Daarin wil het ingrijpen. Daarnaast wil de VVD er voor zorgen dat mensen de vaardigheden hebben die de komende decennia nodig zijn op de arbeidsmarkt. Verder willen de liberalen extra aandacht geven aan:

Stimuleren van excellentie in het onderwijs. Bijvoorbeeld door onderwijsinstellingen die kwalitatief hoogwaardig onderwijs bieden meer geld en vrijheid te geven, en excellente leraren een hoger salaris te bieden. 

Goed onderwijs als norm, waarbij de overheid steviger kan ingrijpen bij slecht presterende onderwijsinstellingen, of paal en perk stelt aan opleidingen met weinig perspectief op een baan. 

Betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt door een lager collegegeld in het hoger onderwijs en meer geld voor de instellingen in het mbo bij opleidingen die mensen klaarstomen voor sectoren waarin tekorten op de arbeidsmarkt zijn. 

Belastingen

De VVD wil een modernisering van het belastingstelsel, door (nieuwe vormen van) kapitaal in de digitale economie, zoals data, te belasten, en door bedrijfswinsten te belasten waar deze worden behaald. Hiermee kunnen de lasten voor middeninkomens en ondernemers verlaagd worden. De belastingdienst gaat, als het aan de VVD ligt, op de schop: er komen extra teams en aanspreekpunten voor het mkb. Bezwaar maken wordt makkelijker en de belastingdienst legt haar besluiten beter uit. Verder wil de VVD mkb’ers en belastingbetalers eerder compensatie bieden als de belastingdienst zijn zaken niet op orde heeft.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Interview Longread
Een nieuw grand café openen in coronatijd, waarom niet?

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Video Corona
Video: café-eigenaresse zingt gevoelig lockdownlied

Café Ons Dorp in Nuenen doet haar naam eer aan. Sharon Hems zong een nieuwe tekst op de muziek van het befaamde lied 'Ons Dorp'. De caféonderneemster dreigde het contact met haar vaste gasten te verliezen en wilde op deze weg iedereen bereiken en een hart onder de riem steken. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: