Horeca in de lift

12 januari 2015 |
Horeca in de lift

De horeca in Nederland herstelt zich goed. De omzet in de horeca nam vorig jaar met 4,6 procent toe tot 13,8 miljard euro. Dit blijkt uit
cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In 2013 werd nog een krimp gemeten. Opvallend is, dat het FSIN spreekt over een groei van slechts 1 procent. We vragen ons af wie er hier een rekenfout heeft gemaakt... Desalniettemin kunnen we in beide gevallen een plus noteren. Dat stemt hoopvol.

Vertrouwen
Het vertrouwen van caféondernemers, restauranthouders en hoteliers neemt eveneens toe: een derde verwacht in 2015 een verdere groei. De plus wordt voornamelijk gestuwd door een toename van het aantal consumpties en het aantal hotelovernachtingen.

Lekker weer
Het weer speelde een positieve rol voor de horeca in 2014, aldus de KHN. Veel zonnige dagen en bovendien viel Kerst gunstig. 55 % van de horecazaken liet een omzetgroei zien, vertelde Lodewijk van der Grinten tijdens de opening van de Horecava vanmorgen. De overige 45 % van de zaken moet met zorg worden gevolgd.

Hotels
Hotels doen het vooral in en rond Amsterdam goed, mede door toerisme. Buiten deze regio hebben bedrijven het moeilijker. De KHN bepleit een lastenverlaging voor horecaondernemers om tot een gezonde bedrijfsvoering te kunnen komen.

Restaurants
Restaurants weten meer bezoekers te trekken, door onder andere goedkopere instapmenu's of goede aanbiedingen.

Zwaar weer
Zaken die het in 2014 nog zwaar hadden, waren onder meer institutionele cateraars, snackbars en shoarmazaken. IJssalons deden het opvallend goed. Lunchrooms doen het traditioneel ook zeer goed.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Drinks
Column Richard Moerkerk: Daten met een bier

Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er op het moment helemaal niet gedate wordt natuurlijk. Wandelen is helemaal hot en ik denk dat aankomende stelletjes sneller thuis afspreken, waar ze an ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

15 jaar De CaféKrant
13 jaar geleden in De CaféKrant: Café de Beyerd

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2008, het jaar waarin Spanje het EK Voetb ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: