Horeca in de lift

12 januari 2015 |
Horeca in de lift<

De horeca in Nederland herstelt zich goed. De omzet in de horeca nam vorig jaar met 4,6 procent toe tot 13,8 miljard euro. Dit blijkt uit
cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In 2013 werd nog een krimp gemeten. Opvallend is, dat het FSIN spreekt over een groei van slechts 1 procent. We vragen ons af wie er hier een rekenfout heeft gemaakt... Desalniettemin kunnen we in beide gevallen een plus noteren. Dat stemt hoopvol.

Vertrouwen
Het vertrouwen van caféondernemers, restauranthouders en hoteliers neemt eveneens toe: een derde verwacht in 2015 een verdere groei. De plus wordt voornamelijk gestuwd door een toename van het aantal consumpties en het aantal hotelovernachtingen.

Lekker weer
Het weer speelde een positieve rol voor de horeca in 2014, aldus de KHN. Veel zonnige dagen en bovendien viel Kerst gunstig. 55 % van de horecazaken liet een omzetgroei zien, vertelde Lodewijk van der Grinten tijdens de opening van de Horecava vanmorgen. De overige 45 % van de zaken moet met zorg worden gevolgd.

Hotels
Hotels doen het vooral in en rond Amsterdam goed, mede door toerisme. Buiten deze regio hebben bedrijven het moeilijker. De KHN bepleit een lastenverlaging voor horecaondernemers om tot een gezonde bedrijfsvoering te kunnen komen.

Restaurants
Restaurants weten meer bezoekers te trekken, door onder andere goedkopere instapmenu's of goede aanbiedingen.

Zwaar weer
Zaken die het in 2014 nog zwaar hadden, waren onder meer institutionele cateraars, snackbars en shoarmazaken. IJssalons deden het opvallend goed. Lunchrooms doen het traditioneel ook zeer goed.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: