Horeca Alliantie demonstreert 7 december op Malieveld

1 december 2020 | Redactie

Géén enkel horecabedrijf mag nog kopje onder gaan door gebrek aan coronasteun van de overheid. De steunmaatregelen mogen niet verder worden afgebouwd, maar moeten gemaximaliseerd worden! Juist nú, nu de horeca alle reserves heeft opgebruikt en niet langer overleven kan. Dit is de inzet van protestmanifestatie van de Horeca Alliantie op maandag 7 december om 12.00 uur op het Malieveld in Den Haag.

Naar taxatie van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) zien de horecabedrijven dit jaar meer dan 8 miljard euro aan omzet verdampen. Dat is een hard gelag. De Horeca Alliantie heeft er begrip voor dat het kabinet het aantal bewegingen en contactmomenten van gasten beperkt om het coronavirus in te dammen, zolang dit maar níet ten koste gaat van de bedrijven en de ondernemers.

De Horeca Alliantie vindt dat de horeca-ondernemers voor hun medewerking maximale steun verdienen, zodat elk horecabedrijf óók als het virus verdwenen is voluit kan blijven ondernemen. Onze inzet is en blijft: géén horecaonderneming mag sneuvelen als gevolg van coronamaatregelen. De Horeca Alliantie bepleit met dit manifest:

Maximale steun voor onze achterban:

1. Zet de steunmaatregelen NOW, TVL en TOZO onverkort en zonder inperkingen voort. Daarnaast: bied een stoppersregeling en een horeca-specifieke TOA.

2. Schep voorziening om werknemers tijdelijk te kunnen ontslaan.

3. Laat het UWV bij ontslag om economische redenen de transitievergoeding uitbetalen.

4. Schep een steunpunt voor ondernemers die buiten de bestaande regelingen vallen. Te denken valt aan ondernemers die begin 2020 hun zaak openden, de bijzondere positie van DGA’s en andere ondernemers in een uitzonderingspositie die tóch steun verdienen.

5. Geef steun aan bedrijven die wel geopend zijn (afhalen, bezorging) maar extra kosten hebben doordat werknemers in thuisquarantaine zitten of thuis hun testuitslag moeten afwachten. Op het moment dat de horeca weer gasten mag ontvangen, bepleiten wij: Soepele heropening van de bedrijven.

6. Heropen de horeca zo snel mogelijk, gefaseerd en op een verantwoorde en veilige manier.

7. Heb oog voor de verschillende typen horecabedrijven, zoals hotels, restaurants van klein tot groot, cafetaria’s en cafés, en bepaal per segment welke maatregelen daar moeten gelden.

8. Kijk bij heropening niet naar het maximaal aantal personen per ruimte, maar per vierkante meter, uiteraard met inachtneming van de regel van anderhalve meter afstand.

Binnen de Horeca Alliantie werken samen: Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG). Zij vertegenwoordigen een achterban van ongeveer 10.000 horecaondernemers.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: