Hogere accijns bier kost Nederland geld

6 maart 2014 |
Hogere accijns bier kost Nederland geld

Het ministerie van Financiën heeft de ramingen van de opbrengsten uit accijnzen naar de Tweede Kamer gestuurd. De berekeningen laten zien dat door de 10% accijnsverhoging op bier in 2013, naar
verwachting 24 miljoen euro meer aan accijns is opgehaald dan in 2012.

Mislopen
Door verlies aan BTW-inkomsten door grensoverschrijdende aankopen loopt de overheid 28 miljoen euro mis. Per saldo is er een verlies van 4 miljoen. Het pakt feitelijk nog slechter uit als ook verlies in werkgelegenheid door bieraankopen over de grens wordt meegewogen

Op verlies
De overheid ging in het Begrotingsakkoord 2013 uit van een extra accijnsopbrengst van 39 miljoen euro. Daarbij maakte zij de kanttekening dat door grenseffecten de opbrengsten lager zouden kunnen uitvallen. De 15 miljoen euro aan lagere opbrengsten impliceren een daling in de Nederlandse biermarkt van ruim 3%. Daardoor is het verlies aan BTW-inkomsten hoger dan de extra accijnsinkomsten.

Onderzocht
Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: "In opdracht van Nederlandse Brouwers, berekende Onderzoeksbureau Regioplan begin 2013 dat de 10% bieraccijnsverhoging niet 39 maar 26 miljoen extra aan bieraccijns zou opleveren. Deze voorspelling lijkt helaas uit te komen. Sterker nog: de opbrengsten blijken met 24 miljoen euro zelfs nog iets lager te zijn. Regioplan voorspelde ook dat lagere bieraccijnsopbrengsten samengaan met een marktdaling van ruim 3%. Dit toont aan dat accijnsverhogingen direct leiden tot een blijvend lagere bierafzet en een toename van het grensverkeer."

Effect
De ruim 3% marktdaling heeft tot gevolg dat de BTW-inkomsten voor de overheid door de productie en verkoop van bier, met 28 miljoen euro dalen (van 798 naar 770 miljoen euro). Regioplan bevestigt dit. De bieraccijnsverhoging levert naar verwachting 24 miljoen euro op. De daling in BTW-inkomsten zullen dus hoger zijn dan extra accijnsopbrengsten.

Daadwerkelijke kosten
De daadwerkelijke kosten van de bieraccijnsverhoging zullen zelfs nog hoger zijn, aangezien een marktdaling leidt tot verlies aan directe en indirecte werkgelegenheid. Onderzoek van de Brewers of Europe (2013)[3] laat zien dat de directe en indirecte werkgelegenheid van 2008 tot 2012 - na de 30% bieraccijnsverhoging in 2009 - met 14,7% is gedaald. Ook de accijnsverhoging in 2013 zal naar verwachting zorgen voor substantieel banenverlies. Regioplan heeft berekent dat een 3% marktdaling leidt tot verlies van ruim 300 banen direct bij brouwerijen. Door dit banenverlies loopt de overheid onder meer sociale premies en inkomstenbelasting mis.

Slecht voorteken
Cees-Jan Adema: "Deze cijfers over 2013 zijn natuurlijk een slechte voorbode voor de effecten van de aanvullende bieraccijnsverhoging met 5.75% per januari 2014. De grenzen van het accijnsbeleid op bier zijn duidelijk bereikt en alles en iedereen - de Nederlandse brouwers, horeca, supermarkten, grensstreek, maar ook de Nederlandse schatkist en werkgelegenheid - zou er bij gebaat zijn als deze verhoging wordt teruggedraaid. Ik hoop dat de politiek en de nieuwe staatssecretaris de komende weken op basis van de feiten en cijfers tot dezelfde conclusie komen."

Door Frank Lindner:mailto:redactie@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: