Hoe zit het nu met terrassen?

20 april 2016
Hoe zit het nu met terrassen?

De zomer komt eraan. De hoogste tijd om stil te staan bij de regelgeving rond terrassen. We spraken erover met jurist Willem Bronkhorst
van Bureau Horeca Bijzondere Wetten.

*Geen landelijke regels*
Volgens Bronkhorst zijn er geen landelijke regels met betrekking tot terrassen. “Gemeenten mogen de terrasregels zelf kiezen en kunnen hierdoor dus regelgeving op maat maken. Wel moeten alle horecagelegenheden die alcohol op het terras schenken zich houden aan de Drank- en Horecawet. De burgemeester van een gemeente moet per zaak in de drank- en horecavergunning aangeven dat er alcohol (op het terras) verkocht mag worden. Via een aanvullende exploitatievergunning (niet bij alle gemeenten een verplichting) wordt aangegeven dat een horecabedrijf, zoals een restaurant daadwerkelijk open mag. Ook moet het bestemmingsplan een terras op een specifieke locatie toestaan. Sommige gemeenten hebben daarnaast een aparte terrasvergunning. Hierbij wordt vaak vooral geregeld wat de relatie is met de openbare ruimte. Deze vergunning is dus praktisch van aard.”

*Vereniging Nederlandse Gemeenten*
De jurist: “De meeste gemeenten gebruiken de regels voor de exploitatie- en terrasvergunning die in de model Algemene Plaatselijke Verordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staan. Hierin staat bijvoorbeeld dat er een vrije doorloop van 1,5 meter moet zijn voor mensen in een rolstoel of met kinderwagens. Ook zijn er standaardregels waarbij het vooral gaat over de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare weg en de verkeersveiligheid.”

*Breda en Dordrecht*
Toch zijn de meeste regels lokaal. “In Breda is er bijvoorbeeld specifieke regelgeving omtrent terraszuilen die daar met name in de winterperiode op de terrassen worden neergezet om extra levendigheid te creëren. Dit zijn dan met name regels op het gebied van (brand)veiligheid. In Dordrecht zijn enkele zaken dan weer vrijgesteld van de exploitatievergunning omdat ze bijvoorbeeld geen alcohol serveren en de sluitingstijden van de winkels hanteren . Wanneer deze zaken een terras wensen, dan moeten ze wel weer over een terrasvergunning beschikken. Kortom, het is en blijft vanwege de lokale keuzevrijheid complex”, besluit Bronkhorst.

~Christel Tuin~

Overig nieuws