Hertog Jan Bockbier bij Café De Dikke

11 oktober 2013
Hertog Jan Bockbier bij Café De Dikke

Bij Café De Dikke in Leusden is onlangs het eerste fust Hertog Jan Bockbier aangeslagen door meesterbrouwer Gerard van den Broek. “Mooi zacht. Met een iets zoetige smaak en een aangename bitterheid.
Een mooi uitgebalanceerd bockbier”, typeert Van den Broek het bier. Vanaf nu is het robijnrode bier volop verkrijgbaar in de horeca.

*Uniek bier*
Café De Dikke werd in april dit jaar uitgeroepen tot Vriendenkring Hertog Jan-Café van het Jaar. Eigenaar Ralf Wijnen is blij dat het bockbier er weer is. “Er is altijd een grote groep gasten die er echt naar uitkijkt. Ook gasten die meestal pils of wijn drinken proberen in de herfst altijd minstens één bockbiertje. Dat maakt dit bier echt uniek. Vorig jaar hebben wij vierentwintig fusten bier getapt. En dat verwacht ik voor dit jaar ook wel weer. Het loopt altijd erg goed.”

*Oorsprong*
Vrijwel alle Nederlandse brouwers brengen jaarlijks in de eerste week van oktober een herfstbier op de markt. Het biertype vindt zijn oorsprong in het Duitse plaatsje Einbeck waar rond 1600 een vergelijkbaar donker bier werd gemaakt. De naam bockbier zou hiervan zijn afgeleid. Via Beieren kwam het bier uiteindelijk in Nederland terecht.

*Op de foto:* Gerard van den Broek met de eigenaren Ralf en Jolanda Wijnen en twee van hun medewerkers na het aanslaan van het eerste fust Hertog Jan Bockbier.

~Door~ "~Mariska van Gorp~":mailto:mariska.vangorp@uitgeverijps.nl

Overig nieuws