Heineken en Bavaria toch boete

20 december 2012
Heineken en Bavaria toch boete

Heineken en Bavaria moeten de boete wegens kartelvorming toch betalen. Dit heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg besloten nadat de brouwers in hoger beroep waren gegaan.

*Kartelvorming*
De Commissie legde in 2007 boetes op voor vier Nederlandse brouwers; Heineken, Bavaria, Grolsch en toenmalige Belgisch-Braziliaanse InBev. De brouwers zouden in de periode van 1996 tot en met 1999 aan een kartel op de Nederlandse biermarkt hebben deelgenomen.

*Hoger beroep*
Bavaria en Heineken zijn in hoger beroep gegaan tegen de boete. De rechters wezen op 19 december 2012, echter de bezwaren van de Nederlandse bedrijven tegen de boetes af als ongegrond. Heineken moet een boete van 198 miljoen euro wegens kartelvorming betalen en voor Bavaria blijft de boete van bijna 21 miljoen euro gehandhaafd.

*Overige boetes nietig verklaar*
De boete van Grolsch (bijna 32 miljoen) werd eerder nietig verklaard, omdat het bedrijf niet rechtstreeks betrokken was bij de kartelgesprekken. De boete voor InBev werd meteen kwijtscholden omdat de brouwer goed meewerkte aan het onderzoek door de Europese Commissie.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws