Hallo media; de horeca is wel rookvrij!

22 november 2012 |
Hallo media; de horeca is wel rookvrij!

De horeca wordt in de berichtgeving over het verhogen van de minimumleeftijd van tabak naar 18 jaar afgeschilderd als een walhalla voor rokers. Beste verslaggevers; de branche is al jaren bijna helemaal rookvrij.

Jammerlijk over één kam
Eén voorbeeld: in EditieNL van RTL4 wordt in de uitzending van 21 november onder meer over de horeca beweerd dat men de zogeheten agecoins overal laat slingeren, dat er volop wordt gerookt, en dat er amper wordt gecontroleerd. Het is jammer dat de media de totale horecabranche over één kam scheren. De feitelijke werkelijkheid, uitgesplitst naar deelbranche, toont een heel ander beeld.

Meteen in actie
Sinds het rookverbod in de Nederlandse horeca in juli van 2008 van kracht is geworden heeft verreweg het merendeel van alle 43.361 horecabedrijven zich aangepast aan de nieuwe regels. Neem de hotellerie, waar het jaren voor het verbod al 'not done' was om in het hotel te roken. De laatste gastenkamers waar gerookt mocht worden verdwenen als sneeuw voor de zon. Uit cijfers van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) blijkt dat het nalevingspercentage onder hotels kort na de invoering 98 procent was. Hetzelfde geldt voor restaurants, sportkantines, cafetaria's en kunst en cultuur. Ook hier worden de regels zeer goed nageleefd.

Wat is de horeca?
Feit is dat café- en discobedrijven achterblijven. Uiterst kwalijk is het te noemen dat journalisten deze deelbranche als uitgangspunt nemen voor hun berichtgeving waarin ze over de totale horeca spreken. Wellicht moeten we net als aan bepaalde vechtsporters uitleggen wat de horeca nou precies is, en welke deelbranches met hun kenmerken en onderlinge verschillen er bestaan.

Wat betekent die 90 procent naleving dan?
De nVWA laat ieder kwartaal bureau Intraval de naleving van het rookverbod meten. Conclusies uit het rapport over de winter van 2010-2011: het rookverbod werd door 99 procent van de restaurants en 99 procent van de cafetaria's nageleefd. Bij hotels en recreatiebedrijven was dit 92 procent. Kunst en Cultuur en sportkantines scoorden 98 procent naleving. Van de gecontroleerde cafés en discotheken was de helft niet goed bezig. Kort na invoering van het rookverbod hield 76 procent van de alle cafés en discotheken zich direct aan het rookverbod. Alle horeca- en recreatiebedrijven tezamen kwamen op een nalevingsscore van 90 procent.

Echt bijna helemaal rookvrij!
Sinds de zomer van 2010 geldt er een uitzonderingsregeling voor kleine cafés zonder personeel. Uit cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering blijkt dat onder alle cafés er 2.740 eenmanszaken met een loonsom onder de 20.000 euro zijn. Als we dus uit mogen gaan dat zij geen personeel in dienst hebben en het verkoopoppervalk is minder dan 70 vierkante meter, dan geldt voor hen de uitzonderingsregel. Samen zijn deze cafébedrijven goed voor 6,2 procent van het totale horeca-aanbod. Wanneer er een nalevingsprecentage van 93,8 procent wordt gemeten door de nVWA/Intraval dan is de horeca officieel helemaal rookvrij. Ten opzichte van de score uit 2010, is er nog maar 3,8 procent te gaan. Over enkele weken worden de nieuwste cijfers verwacht.

Minder metingen voor meeste deelbranches
Over de deelbranches die zo goed scoorden (o.a. hotelsector, restaurantbranche en cafetaria's) is door de nVWA besloten dat ze nog maar één keer per jaar worden geïnspecteerd in plaats van vier keer. Uit het verslag van de nVWA: "Uit de cijfers van de eerste negen kwartaalmetingen blijkt dat (...) vijf horecacategorieën een hoog nalevingsniveau hebben. Om die reden is de frequentie van de metingen in deze sectoren (restaurant; cafetaria en snackbar; sportkantine; kunst en cultuur (theater, bioscoop, museum); hotel en recreatie) verlaagd en wordt de naleving van deze sectoren eens per jaar in het najaar geïnventariseerd."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: