Haagse cafés brengen brouwers samen op herfstbierfestival

12 oktober 2017 | Roy Spijker

Vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober slaan Rootz, de Boterwaag, Hoender en Hop, September en de Zwarte Ruiter de handen ineen voor een groot herfstbierfestival. Bierliefhebbers hebben hier de kans om meer dan 100 speciale seizoensbieren te proeven. Onder de aanwezige brouwerijen zijn veel Haagse brouwers. Met een speciaal kristallen proefglas kunnen bezoekers op zoek naar hun favoriet, in een festivalsetting met live muziek en verwarmde terrassen.

Volgens het Bierburo is het enthousiasme voor speciaalbieren nog altijd op een hoogtepunt. De beleving van bier heeft in de afgelopen jaren een omslag gemaakt in Nederland. In 2012 waren er 123 brouwerijen in Nederland, anno 2017 zijn dit er 515. Biersommelier is inmiddels een gerespecteerd beroep en in de Rootz en de Boterwaag staan naast wijnsuggesties ook biersuggesties op het menu die mooie ‘food pairings’ vormen. 

Unieke samenwerking
Behalve aan de bar merken zowel de Grote Markt als de Rootz de groeiende populariteit op de eerder georganiseerde bierfestivals, die op steeds grotere belangstelling konden rekenen. Na de Winterbierfestivals en Haagse Bier Markt lente-edities werken de zaken nu samen voor één groot festival, om de start van het bockbierseizoen te vieren, waar de brouwers hun seizoensbieren voor 2017 komen presenteren. Deze manier van samenwerken is nieuw in de wereld van Haagse bierfestivals, die voorheen het initiatief waren van solitaire horecazaken of brouwerijen.

Bockbier line-up
Op het festival staat een bont gezelschap van bekende en minder bekende brouwers. Kleine lokale brouwerijen met één of enkele bieren staan naast ‘headliners’ als Kompaan, Jopen en De Molen. Ook Palm en Brand mochten niet ontbreken op het festival, als pioniers van het speciaalbier. Brand kwam in 1949 als eerste grote Nederlandse brouwer met speciaalbier Imperator op de markt, toen nog als bockbier (inmiddels is het getransformeerd tot een wat lichter bier). Bockbier wordt ook wel ‘het feestje van de brouwer’ genoemd, omdat in tegenstelling tot pils een bock niet precies hetzelfde hoeft te smaken als het voorgaande brouwsel. 

Dubbel festivalterrein
Het festival vindt plaats op vrijdag 20 oktober van 15:00 – 23:00 en zaterdag 21 oktober van 14:00 – 23:00. Het festival loopt van de Grote Markt de hoek om naar café Rootz in de Grote Marktstraat. Centraal op het festival staat de passie van de brouwers en het proeven van de bieren, die maar een beperkt verkrijgbaar zijn. Terwijl je je favoriet probeert te ontdekken kun je de brouwers alles vragen over hun bieren. Naast bier is er te genieten van lekker eten,  live gypsy jazz en Franse liedjes van Pierre et les Optimistes, rock’n’roll bigband Trenchcoat en de swing jazz & jive van de Busquitos en vinyl dj’s. Toegang tot het festival is gratis.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Awards
De winnaars van Gaia Green Awards zijn...

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 18 september voor de derde keer de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft ambassadeur Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) in de catego...

Wijn
Eerste diploma’s SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt

Op woensdag 19 september 2018 hebben de eerste geslaagden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH Vinoloog/Sommelier diploma ontvangen. SVH Vinoloog/Sommelier is als examen ontwikkeld voor de horeca, zodat meer mensen met de wijnkennis van een vinoloog gasten kunnen adviseren o...

Events Marketing
Tip: Formule 1 kijken in jouw horecazaak

De Formule 1 is in Nederland ongekend populair, mede door de geweldige prestaties van Max Verstappen. Ook in jouw horecazaak kun je profiteren van dit succes door de races uit te zenden. Maak er een Formule 1-ochtend of -avond van en verzin een speciale actie, zoals het serveren van oranje bitterbal...

Achtergronden
Training: hoe maak je jouw horecazaak onderscheidend?

Wat maakt een horecaconcept succesvol? En hoe voorkom je dat je concept blijft steken in de middenmoot? In deze training (15 oktober, in Bunnik) gaan wij het hebben over de, voor velen ontastbare, aspecten die een concept tot een succes maken. Wij leggen uit hoe je het DNA en de werkelijke kernwaard...

Bier Achtergronden
Affligem introduceert Patersvat in Nederlandse horecazaken

Affligem introduceert Affligem Patersvat in Nederland. Voor het eerst zal er een gelimiteerde editie beschikbaar zijn tot het einde van het jaar, exclusief voor ongeveer 1000 horecazaken in Nederland. Het eerste glas zal 14 september worden getapt in de Foodhallen in Amsterdam. Smaak ‘Af...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: