Haagse cafés brengen brouwers samen op herfstbierfestival

12 oktober 2017 | Roy Spijker

Vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober slaan Rootz, de Boterwaag, Hoender en Hop, September en de Zwarte Ruiter de handen ineen voor een groot herfstbierfestival. Bierliefhebbers hebben hier de kans om meer dan 100 speciale seizoensbieren te proeven. Onder de aanwezige brouwerijen zijn veel Haagse brouwers. Met een speciaal kristallen proefglas kunnen bezoekers op zoek naar hun favoriet, in een festivalsetting met live muziek en verwarmde terrassen.

Volgens het Bierburo is het enthousiasme voor speciaalbieren nog altijd op een hoogtepunt. De beleving van bier heeft in de afgelopen jaren een omslag gemaakt in Nederland. In 2012 waren er 123 brouwerijen in Nederland, anno 2017 zijn dit er 515. Biersommelier is inmiddels een gerespecteerd beroep en in de Rootz en de Boterwaag staan naast wijnsuggesties ook biersuggesties op het menu die mooie ‘food pairings’ vormen. 

Unieke samenwerking
Behalve aan de bar merken zowel de Grote Markt als de Rootz de groeiende populariteit op de eerder georganiseerde bierfestivals, die op steeds grotere belangstelling konden rekenen. Na de Winterbierfestivals en Haagse Bier Markt lente-edities werken de zaken nu samen voor één groot festival, om de start van het bockbierseizoen te vieren, waar de brouwers hun seizoensbieren voor 2017 komen presenteren. Deze manier van samenwerken is nieuw in de wereld van Haagse bierfestivals, die voorheen het initiatief waren van solitaire horecazaken of brouwerijen.

Bockbier line-up
Op het festival staat een bont gezelschap van bekende en minder bekende brouwers. Kleine lokale brouwerijen met één of enkele bieren staan naast ‘headliners’ als Kompaan, Jopen en De Molen. Ook Palm en Brand mochten niet ontbreken op het festival, als pioniers van het speciaalbier. Brand kwam in 1949 als eerste grote Nederlandse brouwer met speciaalbier Imperator op de markt, toen nog als bockbier (inmiddels is het getransformeerd tot een wat lichter bier). Bockbier wordt ook wel ‘het feestje van de brouwer’ genoemd, omdat in tegenstelling tot pils een bock niet precies hetzelfde hoeft te smaken als het voorgaande brouwsel. 

Dubbel festivalterrein
Het festival vindt plaats op vrijdag 20 oktober van 15:00 – 23:00 en zaterdag 21 oktober van 14:00 – 23:00. Het festival loopt van de Grote Markt de hoek om naar café Rootz in de Grote Marktstraat. Centraal op het festival staat de passie van de brouwers en het proeven van de bieren, die maar een beperkt verkrijgbaar zijn. Terwijl je je favoriet probeert te ontdekken kun je de brouwers alles vragen over hun bieren. Naast bier is er te genieten van lekker eten,  live gypsy jazz en Franse liedjes van Pierre et les Optimistes, rock’n’roll bigband Trenchcoat en de swing jazz & jive van de Busquitos en vinyl dj’s. Toegang tot het festival is gratis.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Dwangsom voor horecaondernemer

Een horeca-uitbater in Bergen op Zoom heeft een last onder dwangsom opgelegd gekregen van de gemeente Bergen op Zoom, zo lezen we op internetbode.nl. Forse boete Het college van burgemeester en wethouders heeft dit laten weten. Het besluit is genomen om nieuwe overschrijdingen van de geluidsno...

Utrecht CityTrip
CityTrip Utrecht: Interview 30ml Coffee Roasters Koffiebar

Kwaliteit van koffie verschilt sterk De koffie is in de horeca niet overal van goede kwaliteit volgens de koffiefanaat. "Met alle respect; de koffie die je bij de groothandel koopt, is maanden geleden ingepakt. Die van ons is slechts hooguit een paar dagen voor levering gebrand. Dat is een were...

Drinks Achtergronden
Klacht tegen campagne 'Neuken Liqueur'

Nee, het is geen 1 april-grap. STIVA en SpiritsNL dienen gezamenlijk een klacht in tegen Neuken Liqueur bij de Reclame Code Commissie. De naam Neuken Liqueur in combinatie met de wijze waarop geadverteerd wordt achten STIVA en SpiritsNL in strijd met de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA....

Bezorgen
Online platform ‘KEDAI’ geeft foodondernemers hun onafhankelijkheid terug

Het nieuwe online platform Kedai (Kedai betekent winkel) geeft fastfood- en bezorgrestaurant-ondernemers hun onafhankelijkheid weer terug. Het platform biedt, anders dan de huidige aanbieders, een model waarbij deze ondernemers deels eigenaar kunnen worden van het platform. De afhankelijkheid van gr...

Achtergronden
Top 10 best gelezen artikelen op decafekrant.nl

Het einde van het jaar nadert. Tijd om terug te blikken op een bewogen jaar. We hebben een overzicht gemaakt van de meest gelezen artikelen op decafekrant.nl. 1. Column: Café-eigenaren zijn geen wetshandhavers Best gelezen dit jaar? Een Column van redacteur Thijs Jacobs over een plannetje...

Achtergronden
Horeca Den Bosch beperkt geluidsoverlast tijdens carnaval

Geen versterkte muziek na tien uur 's avonds en de deuren van horecazaken in de binnenstad om middernacht dicht... Het zijn voorbeelden van maatregelen die de Bossche horeca zelf heeft ingesteld om overlast voor binnenstadbewoners tijdens carnaval te beperken, zo lezen we op de website van DTV D...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: