Haagse cafés brengen brouwers samen op herfstbierfestival

12 oktober 2017 | Roy Spijker

Vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober slaan Rootz, de Boterwaag, Hoender en Hop, September en de Zwarte Ruiter de handen ineen voor een groot herfstbierfestival. Bierliefhebbers hebben hier de kans om meer dan 100 speciale seizoensbieren te proeven. Onder de aanwezige brouwerijen zijn veel Haagse brouwers. Met een speciaal kristallen proefglas kunnen bezoekers op zoek naar hun favoriet, in een festivalsetting met live muziek en verwarmde terrassen.

Volgens het Bierburo is het enthousiasme voor speciaalbieren nog altijd op een hoogtepunt. De beleving van bier heeft in de afgelopen jaren een omslag gemaakt in Nederland. In 2012 waren er 123 brouwerijen in Nederland, anno 2017 zijn dit er 515. Biersommelier is inmiddels een gerespecteerd beroep en in de Rootz en de Boterwaag staan naast wijnsuggesties ook biersuggesties op het menu die mooie ‘food pairings’ vormen. 

Unieke samenwerking
Behalve aan de bar merken zowel de Grote Markt als de Rootz de groeiende populariteit op de eerder georganiseerde bierfestivals, die op steeds grotere belangstelling konden rekenen. Na de Winterbierfestivals en Haagse Bier Markt lente-edities werken de zaken nu samen voor één groot festival, om de start van het bockbierseizoen te vieren, waar de brouwers hun seizoensbieren voor 2017 komen presenteren. Deze manier van samenwerken is nieuw in de wereld van Haagse bierfestivals, die voorheen het initiatief waren van solitaire horecazaken of brouwerijen.

Bockbier line-up
Op het festival staat een bont gezelschap van bekende en minder bekende brouwers. Kleine lokale brouwerijen met één of enkele bieren staan naast ‘headliners’ als Kompaan, Jopen en De Molen. Ook Palm en Brand mochten niet ontbreken op het festival, als pioniers van het speciaalbier. Brand kwam in 1949 als eerste grote Nederlandse brouwer met speciaalbier Imperator op de markt, toen nog als bockbier (inmiddels is het getransformeerd tot een wat lichter bier). Bockbier wordt ook wel ‘het feestje van de brouwer’ genoemd, omdat in tegenstelling tot pils een bock niet precies hetzelfde hoeft te smaken als het voorgaande brouwsel. 

Dubbel festivalterrein
Het festival vindt plaats op vrijdag 20 oktober van 15:00 – 23:00 en zaterdag 21 oktober van 14:00 – 23:00. Het festival loopt van de Grote Markt de hoek om naar café Rootz in de Grote Marktstraat. Centraal op het festival staat de passie van de brouwers en het proeven van de bieren, die maar een beperkt verkrijgbaar zijn. Terwijl je je favoriet probeert te ontdekken kun je de brouwers alles vragen over hun bieren. Naast bier is er te genieten van lekker eten,  live gypsy jazz en Franse liedjes van Pierre et les Optimistes, rock’n’roll bigband Trenchcoat en de swing jazz & jive van de Busquitos en vinyl dj’s. Toegang tot het festival is gratis.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Achtergrond: het rookverbod in een internationale context geplaatst

In Nederland is onder horecaondernemers onrust ontstaan over het voornemen van staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, om roken op terrassen te verbieden. Is die ophef wel terecht? In andere landen gaat men namelijk nog een stapje verder om roken te ontmoedigen. We zetten een aantal praktijkvoorbee...

Koffie & thee Mensen
Barista Moniek Smit naar Doppio

Koffiemarktspecialist, adviseur en barista van het eerste uur Moniek Smit (41) zet haar carrière voort bij franchise-onderneming Doppio Espresso. Smit zal per 1 juli 2018 de functie van Regio Regisseur op zich nemen en hiermee de franchisenemers van Doppio Espresso ondersteunen en versterken....

Wet- en regelgeving Ondernemen
Regels btw-aangifte en btw-tarieven in de horeca

Boekhouden. Ook vaak het noodzakelijk kwaad genoemd, maar essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Niet alleen voor de Belastingdienst, ook voor de ondernemer zelf. Het geeft rust, duidelijkheid en een goed inzicht van zaken, mits goed ingericht. Dit artikel geeft antwoord op de vragen die bij de ...

Wet- en regelgeving Columns
Fooien: dit zijn de regels

In de horeca zijn fooien een gebruikelijk fenomeen. Stond er voorheen een fooienpot zichtbaar op een centrale plek, bijvoorbeeld receptie of bar, tegenwoordig worden fooien vaak via de bankpas/creditcard gedaan. De geschiedenis van fooien gaat ver terug. Niettemin is de term 'fooi' in de ...

Wet- en regelgeving Ondernemen Longread
(On)gerechtvaardigd vertrouwen in de overheid

Eric de Vries ziet het helemaal zitten. Er staat een leuk pandje te huur aan een sfeervol plein met mooie oude bomen. Ideaal voor een café met een leuk terras erbij op het plein. Eric heeft kort daarvoor alle benodigde horecapapieren gehaald. Hij is verstandig en gaat eerst bij de gemeente in...

Amsterdam Koffie & thee
Komt de beste barista ter wereld uit Nederland?

Dit jaar wordt de World Barista Championship in Nederland gehouden, in Amsterdam om precies te zijn. Lex Wenneker, zelf een Amsterdammer, is kanshebber voor de titel. Wordt hij straks daadwerkelijk de beste barista ter wereld? Vanaf 20 juni De kansen zijn er, in 2016 (in Dublin) werd hij zesde...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: