Grootste deel caféondernemers denkt crisis te overleven

14 april 2020 | Thijs Jacobs

De coronacrisis duurt voort. Het grootste deel van de bevolking heeft begrip voor de maatregelen, zo ook bij de horecaondernemers. Het is even doorbijten, maar uit ons onderzoek onder café-eigenaren blijkt, dat ruim tachtig procent van (81,6 %) van hen verwacht de crisis te overleven. Uit de reacties blijkt wel dat er behoefte is aan zekerheid omtrent de duur van de maatregelen en dat een coulante opstelling van banken en verhuurders in positieve zin bijdraagt aan de overlevingskansen van cafés.

Onze vraag luidde als volgt:

Overleeft jouw café de crisis?

Een greep uit de reacties:

'Het noodpakket dekt grotendeels de huur van mijn kleine zaak. Het moet echter niet te lang duren. Na opening zal het erom spannen of mensen weer naar het cafe durven. Het zullen geen grote aantallen meer zijn.'

'Heb accijnsverhoging leeftijdsverhoging en rookverbod ook overleefd'

'Maar daar moet niet nog de maand mei bijkomen, want dan komen wij in zwaar weer!'

'Zolang we middels afhaal de kosten kunnen blijven betalen moet het lukken. Wel hebben we een beetje steun van de bank (uitgestelde aflossing) nodig.'

'Wij hebben een redelijk grote buffer, en alle kosten (die kunnen) omlaag gebracht.'

'Als het niet een jaar gaat duren overleef ik het wel, de maanden na de nieuwe start zullen denk ik moeilijk zijn om de opgelopen achterstand in te lopen.'

'Mits het niet te lang duurt; bijvoorbeeld langer dan 1 juni, maar de moeilijkste tijd wordt als we weer open gaan, daar we ook richting grote vakantie gaan, ook hebben veel horeca sportbonden besloten of gaan besluiten dat zij hun competities niet uitspelen, wat ten koste gaat van de vaste klandizie, vooral in het zuiden van Limburg is dit voor veel cafés een probleem. Het is 70/80 % van hun omzet ook. Daarbij moeten we niet vergeten dat we - zodra we open mogen - er inkopen moeten worden gedaan, daar nu veel producten over hun houdbaarheidsdatum gaan. Dus ik denk dat de kleine buurtcafés het moeilijk hebben om hun hoofd boven water te houden tot september, wanneer de nieuwe competities beginnen!'

'Het is misschien een hoopvol antwoord maar we houden de moed erin als reeds 49 jaar bestaand familiebedrijf. Samen met onze 2 zoons proberen mijn vrouw en ik positief te blijven maar het zal heel moeilijk gaan worden. Hopelijk kunnen we op 1 maart 2021 ons 50-jarig bestaan vieren.'

'Als wij de maand mei ook nog de deur sluiten moeten dan is einde oefening!!'

'De oplopende en doorlopende kosten, weinig perspectief dat het na 28 april ineens wel anders is en er omzet binnen gaat komen. Vele maatregelen reeds genomen, en ook de bank doet iets, maar of het voldoende zou zijn... We gaan het zien.'

'Zal zwaar worden maar de vaste klanten staan er ook achter en als de huur niet verlaagd wordt dan maar lenen.'

'Maar veel zorgen zijn er wel natuurlijk. De waarschijnlijk gefaseerde opening van verschillende soorten horeca werkt (ongelijke) kansen in de hand. Concurrentie zal moordend zijn. Fysiek en emotioneel volhouden lijkt voor mij de grootste uitdaging. Vaste lasten zullen langdurig moeten dalen en langzaam weer verhoogd (met name herwaardering huur)'

'Na alle maatregelen betreffende rookverbod, leeftijdsverhoging,verbod op rookruimtes, btw-verhoging. heb ik nog maar heel weinig tot geen vet meer op de botten.dus dit langer dan eind april te overleven is in mijn geval bijna onmogelijk.'

'Maar dat gaat afhangen hoe het uitzendbureau de NOW verrekent en niet zoals nu 100% factureert'

'Wij hebben een trouwe vaste klanten kring en ik vermoed dat ze wel weer komen'

'Wij hebben jaren gebuffeld met een bijna-faillissement achter rug. Buffelen, buffelen, buffelen om het allemaal te kunnen betalen. En nu worden we met een kluitje het riet in gestuurd. Te triest voor woorden. Ik had veel liever gewoon zelf mijn centen verdiend en niet met dit fooitje van € 4000,00 afgescheept willen worden.'

'Genoeg buffer ,is alleen jammer dat gespaarde geld daaraan opgaat.'

'Het is lastig hier een ja of nee op te geven. Het ligt eraan hoe lang dit blijft hangen. En of we echt één jaar of langer in een 1,5 meter-maatschappij blijven leven. Want als dat zo is, dan is dat voor een café vrijwel onmogelijk.'

'Gelukkig heb ik een schappelijke huurbaas. Over april betaal ik geen huur. Met de eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro kan ik de loonkosten (na gebruik van arbeidstijdverkorting) betalen en de overige vaste lasten. Zelf blijft er geen inkomen over, maar dit kan ik wel een aantal maanden volhouden. Gelukkig werkt mijn partner drie dagen per week en komt er dus nog salaris binnen. Mocht ik geld tekort komen dan kan ik bij mijn ouders en schoonouders aankloppen. Ik ga ervanuit dat dit voorlopig niet nodig zal zijn. Problemen kunnen echter in de zomermaanden groter worden. Dit zijn bij mij de rustige maanden. Geen borrels, geen feesten en onze vaste gasten zitten elders op de terrassen.'

'Maar alleen als we alle hulp krijgen die nu beloofd wordt. En liefst nog wat meer, want we teren flink in en we hebben niet zoveel vet op de botten. Maar ik weiger "nee" in te vullen en negatief te denken, want dan word ik gek. (4 jaar 70 uur per week werken om een café dat volledig op z'n gat zit op gang te trekken. En als het net goed begint te lopen, krijgen we de coronacrisis.'

'Het is niet alleen een café, maar ook een groot terras, het cafe wordt in het weekend massaal door de jeugd bezocht en ik denk en we hopen dat als zij weer uit mogen gaan ze dat ook en masse - en vaak - zullen doen , want die hebben het gevoel dat ze iets in moeten halen. De jeugd is minder bang voor het virus. Maar verder is het hopen dat het niet te lang duurt, want geen enkele ondernemer komt er zonder scheuren vanaf. De zaak bestaat dit jaar 25 jaar en is zeer bekend, lokaal zowel regionaal. Fingers crossed.'

'De schulden lopen aardig op en iedereen wil zijn geld. Ook privé wordt onder tussen mee getrokken. En aan 4000 euro heb je niet genoeg.'

'We hebben eerder tijden gehad dat we verlies hadden. Maar zijn er toch weer bovenop gekomen.'

'Met de hulp van de overheid en als het niet heel lang duurt wel, maar dan moeten alle horecabonden wel - zodra we weer open zijn - de competities tot het einde afmaken, anders mogen we wel open, maar missen wij onze vaste klandizie en is dit de doodsteek voor veel kasteleins in Zuid-Limburg, omdat die voor 80% draaien op het verenigingsleven!'

'Mits we na een paar maanden open kunnen zonder maatregelen om nog steeds 1-1/2 meter afstand te bewaren. Dit zou voor bijna geen enkel cafe mogelijk zijn!'

'Heb allemaal vaste klanten die niet kunnen wachten tot ze weer kunnen komen en weinig onkosten.'

'Zolang de sluiting niet langer duurt dan een half jaar gaan we het zeker redden.'

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrasactie wordt ludiek; er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca stemt deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderne ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Themamaand energie
Alles over energielabels en keurmerken

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: