Bier uit jenevervaten, is dat de nieuwe trend?

27 februari 2019 | Yonne van Geene

De Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan heeft dit jaar gerijpt in geselecteerde vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs; Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Twee eeuwenoude, traditionele ambachten smelten zo samen. Sinds 2017 ontwikkelen de brouwers van Hertog Jan jaarlijks een eenmalige, exclusieve variant van hun kroonjuweel. Uit de Grand Prestige van dit jaar is in samenwerking met Hooghoudt voor het eerst een unieke jenever gedestilleerd. De drie varianten en het destillaat worden op 16 maart gelanceerd in Arcen.

Het Grand Prestige bier van Hertog Jan wordt met vier verschillende mouten gebrouwen en door het lange rijpingsproces ontwikkelt het een smaak die doet denken aan een oude portwijn. Voor de edities van dit jaar zijn er vanuit Groningen, Dordrecht en Baarle-Nassau houten vaten, ruim veertig per distillateur, aan de brouwerij in het Limburgse Arcen uitgeleend. In dezelfde vaten waar de Grand Prestige van Hertog Jan acht maanden lang op smaak is gekomen, hebben in een eerder leven de korenwijn, rogge genever en gerstemoutwijn van respectievelijk Hooghoudt, Zuidam en Rutte gerijpt.

Trots

Hertog Jan Meesterbrouwer Gerard van den Broek is trots op deze ambachtelijke samenwerking. In smaaksessies hebben van den Broek en de drie destillateurs onderzoek gedaan over hoe hun generatielange kennis over smaak het beste toegepast kon worden. Het uitgangspunt was de smaak van het bier. "De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Je moet niks willen forceren. Door de tijd gaan de smaken van het bier een huwelijk aan met de smaken van het houten vat. Daarbij verloopt de rijping in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt voor een stukje onberekenbaarheid in het rijpingsproces. Daarin schuilt een soort magie, wat vatrijping voor ons zo bijzonder en leuk maakt."

Oprichter van de Academie voor Gastronomie Peter Klosse, die promoveerde aan de Universiteit Maastricht met een proefschrift over smaak, ligt toe wat voor effect een dergelijk rijpingsproces heeft: "Wanneer je proeft ontdek je dat aroma’s en smaaktonen zich blijven ontwikkelen." Tijdens het drinken van een complexe drank als Grand Prestige Vatgerijpt zal je dus steeds meer smaakverschillen waarnemen.

Bier en jenever

Dat bier en jenever al eeuwenlang in Nederland aanwezig zijn is bekend. De laatste jaren zijn de twee dranken echter weer volop in beweging. "Beiden zitten in de lift en er is steeds meer interesse in uniek speciaalbier", legt Gerard uit.  Daarnaast heeft het grote smaakspectrum van jenever ervoor gezorgd dat de traditionele Hollandse drank de laatste jaren ook in het buitenland steeds meer wordt ontdekt. Gecombineerd met de groeiende belangstelling voor ambachtelijk bierbrouwen, is deze editie van Grand Prestige Vatgerijpt een hedendaagse verankering van oeroude Nederlandse tradities.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Week van het Nederlandse Bier van start met bierproeffestival

6500 bezoekers hebben afgelopen weekend de achtste editie van het Nederlands Bierproeffestival bezocht, dat van 16 tot en met 18 mei plaatsvond in de Grote Kerk in Den Haag. Het Nederlands Bierproeffestival is jaarlijks hét startsein van de Week van het Nederlandse Bier en stond dit jaar nog ...

Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week van ...

Achtergronden Sluiting
Bekend muziekcafé in Zwolle verkocht vanwege klagende buurman

Café The Livingroom is in Zwolle een begrip onder liefhebbers van livemuziek. Het tijdperk van dit mooie café is echter abrupt tot een einde gekomen, aangezien een buurman keer op keer klaagde over het geluidsniveau en de eigenaren daardoor hebben moeten besluiten om de muziekactivitei...

Opening
Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ M...

Bier Brouwerijen
Nederlands eerste witbier Witte Raaf komt terug

Aanstaande donderdag 16 mei gaat de week van het Nederlandse bier van start. Ter gelegenheid daarvan brengen bierbrouwers Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company het eerste witbier van eigen bodem weer terug op de markt. Witte Raaf was van 1982 tot halverwege de jaren negentig een populair witbi...

Columns Starten in de horeca
De ideale locatie voor jouw nieuwe horecazaak

Waar sta je over 1 jaar, 3 jaar of 10 jaar met jouw horecabedrijf? En wat heb jij voor ogen met jouw toekomst? Iedereen droomt, wenst of verlangt wel naar iets. Ook op zakelijk gebied. Ambities die je graag werkelijkheid ziet worden. Het bepalen van de toekomst en koers daarnaartoe gaat de ene on...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: