Bier uit jenevervaten, is dat de nieuwe trend?

27 februari 2019 | Yonne van Geene
Bier uit jenevervaten, is dat de nieuwe trend?

De Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan heeft dit jaar gerijpt in geselecteerde vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs; Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Twee eeuwenoude, traditionele ambachten smelten zo samen. Sinds 2017 ontwikkelen de brouwers van Hertog Jan jaarlijks een eenmalige, exclusieve variant van hun kroonjuweel. Uit de Grand Prestige van dit jaar is in samenwerking met Hooghoudt voor het eerst een unieke jenever gedestilleerd. De drie varianten en het destillaat worden op 16 maart gelanceerd in Arcen.

Het Grand Prestige bier van Hertog Jan wordt met vier verschillende mouten gebrouwen en door het lange rijpingsproces ontwikkelt het een smaak die doet denken aan een oude portwijn. Voor de edities van dit jaar zijn er vanuit Groningen, Dordrecht en Baarle-Nassau houten vaten, ruim veertig per distillateur, aan de brouwerij in het Limburgse Arcen uitgeleend. In dezelfde vaten waar de Grand Prestige van Hertog Jan acht maanden lang op smaak is gekomen, hebben in een eerder leven de korenwijn, rogge genever en gerstemoutwijn van respectievelijk Hooghoudt, Zuidam en Rutte gerijpt.

Trots

Hertog Jan Meesterbrouwer Gerard van den Broek is trots op deze ambachtelijke samenwerking. In smaaksessies hebben van den Broek en de drie destillateurs onderzoek gedaan over hoe hun generatielange kennis over smaak het beste toegepast kon worden. Het uitgangspunt was de smaak van het bier. "De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Je moet niks willen forceren. Door de tijd gaan de smaken van het bier een huwelijk aan met de smaken van het houten vat. Daarbij verloopt de rijping in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt voor een stukje onberekenbaarheid in het rijpingsproces. Daarin schuilt een soort magie, wat vatrijping voor ons zo bijzonder en leuk maakt."

Oprichter van de Academie voor Gastronomie Peter Klosse, die promoveerde aan de Universiteit Maastricht met een proefschrift over smaak, ligt toe wat voor effect een dergelijk rijpingsproces heeft: "Wanneer je proeft ontdek je dat aroma’s en smaaktonen zich blijven ontwikkelen." Tijdens het drinken van een complexe drank als Grand Prestige Vatgerijpt zal je dus steeds meer smaakverschillen waarnemen.

Bier en jenever

Dat bier en jenever al eeuwenlang in Nederland aanwezig zijn is bekend. De laatste jaren zijn de twee dranken echter weer volop in beweging. "Beiden zitten in de lift en er is steeds meer interesse in uniek speciaalbier", legt Gerard uit.  Daarnaast heeft het grote smaakspectrum van jenever ervoor gezorgd dat de traditionele Hollandse drank de laatste jaren ook in het buitenland steeds meer wordt ontdekt. Gecombineerd met de groeiende belangstelling voor ambachtelijk bierbrouwen, is deze editie van Grand Prestige Vatgerijpt een hedendaagse verankering van oeroude Nederlandse tradities.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: