Grand Hotel Karel V heeft eigen speciaalbier

26 januari 2015
Grand Hotel Karel V heeft eigen speciaalbier

Vanaf februari lanceert Grand Hotel Karel V het Bourgondisch Bierarrangement voor de échte liefhebber van speciaalbieren. Fijnproevers worden
in het Grand Restaurant getrakteerd op een gastronomisch 5-gangen diner in combinatie met bijpassende regionale bieren, waarvan het KV bier ontwikkeld is door chef’s Vito Reekers en Jasper Gronert. Een verassende combinatie, die je vaak niet op de gemiddelde menukaart van een gerenommeerd restaurant ziet staan.

*Indian Pale Ale*
Wat voor Reekers en Gronert begon als pure hobby, is inmiddels uitgegroeid tot een speciaalbier van formaat. Na verschillende brouwsels te hebben getest, werd uiteindelijk gekozen voor de ‘Indian Pale Ale’, een amberkleurig biertje met extra hop en bergamot als karakteristiek bestandsdeel. Het bier krijgt hierdoor een frisse ondertoon, ondersteunt door het aroma van de hop. Naast dit bier staan ook andere regionale bieren op het menu. Twee ervan zijn door brouwerij Maximus gebrouwen, twee bieren zijn geproduceerd door brouwerij de Rode Dop uit Utrecht en een is van de hand van brouwerij de Molen uit Bodegraven. Allen befaamd om de ambachtelijke brouwsels.

*Culinaire hoogstandjes*
Dat bier goed te combineren is met culinaire hoogstandjes komt door de eindeloze combinaties en mogelijkheden die er zijn in het brouwproces. Bij bier mag je specerijen toevoegen, kun je variëren met suikers en soorten hop en experimenteren met verschillende graansoorten. In tegenstelling tot wijn, waar er bij het productieproces allerlei restricties gelden. En dat biedt mogelijkheden tot spannende bier/spijs variaties. “Bij het KV bier past bijvoorbeeld een gerecht met octopus, knolselderij, kafirlimoen en miso. Het is een gerecht met voldoende body en frisheid om te kunnen combineren met ons biertje”, aldus chef Vito Reekers.

Het maken van een eigen bier komt niet uit de lucht vallen. In de tijd van Karel V werd ook al bier gebrouwen in het kloostercomplex, nu Grand Hotel Karel V. Destijds vertrouwde men meer op de zuiverheid van bier dan van water. Het bier lag opgeslagen in de Middeleeuwse tongewelven, nu hotelbar Caves Caroli. Het graan en hop werden verzameld in de foyer, vroeger de oude graanzolder.

*Vanaf februari*
Het Bourgondisch Bierarrangement is te boeken vanaf februari en bevat een exclusief 5-gangen bier/spijs menu in Grand Restaurant Karel V, een overnachting in een comfortabele standaard kamer, gebruik van alle Wellness faciliteiten en uitgebreid ontbijt in het Grand Restaurant vanaf €173,- per persoon.

Overig nieuws