Franse wijn is minder populair

5 oktober 2015
Franse wijn is minder populair

Franse wijnen zijn in Nederland minder in trek dan een jaar geleden. Nederland importeerde vorig jaar bijna 125 miljoen liter uit Frankrijk, wat
4,4 procent minder is dan een jaar eerder. Frankrijk is wijnland nummer één, maar het aandeel op de totale invoer is de afgelopen jaren sterk gedaald. Dit meldt het "CBS":http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/internationale-handel/publicaties/artikelen/archief/2015/franse-wijn-minder-populair.htm.

*Chili*
Nederland importeerde vorig jaar bijna 421 miljoen liter wijn, met een importwaarde van ruim 1 miljard euro. Drie op de tien wijnen die Nederland in 2014 importeerde waren van Franse makelij. Na Franse wijn werd vorig jaar Duitse wijn het meest ingevoerd. Na Duitsland volgden Italië, Spanje en Chili. Spaanse wijn verliest net als Franse wijn terrein. Chileense wijn is daarentegen al jaren aan een gestage opmars bezig. Het Chileense aandeel kwam in 2014 uit op 9,5 procent.

*Verenigd Koninkrijk*
Een opvallende stijger is het Verenigd Koninkrijk, dat van een aandeel van 0,2 procent in 1996 steeg naar 5,3 procent vorig jaar. Nederland importeerde in 2014 al meer dan 22 miljoen liter wijn uit het Verenigd Koninkrijk. Het aandeel van Australische wijn steeg van 0,8 in 1996 naar 2,5 procent.

*Binnenlandse wijn*
Nederland is zelf ook wijnproducent. In Nederland waren er vorig jaar ongeveer 100 bedrijven die wijn verbouwden. Voor bijna de helft daarvan was dat de hoofdactiviteit. De wijnbouw nam 160 hectare grond in beslag. Tien jaar geleden was dat nog 70 hectare.

~Mirte Bouman~

Overig nieuws