Frans wijnjaar 2015: meer oogst van topkwaliteit

11 maart 2016 |
Frans wijnjaar 2015: meer oogst van topkwaliteit<

Volgens het Franse ministerie van Landbouw is de oogst in Frankrijk in 2015 met 2 procent gestegen (47,9 miljoen hl) ten opzichte
van 2014 en met 5 procent ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. Hoewel de productie van appellation-wijnen licht daalde ten opzichte van 2014, lieten de basiswijnen voor brandewijn en de wijnen met een beschermde geografische aanduiding een stijging zien van respectievelijk 9 en 5 procent.

Oost en west
Deze cijfers zijn niet representatief voor alle regio's. Volgens het Franse ministerie van Landbouw was er een duidelijk verschil tussen oost en west. De opbrengsten in oostelijke wijnregio's hadden te lijden onder de hittegolf en de droogte. Die in het westen waren hoger dankzij de regen in augustus en september.

Topjaar
Voor wat betreft de kwaliteit waren alle grote wijnregio's het echter met elkaar eens dat 2015 een absoluut topjaar was. In de Champagne lieten gezonde druiven een alcoholgehalte van 10,5 tot zelfs 11,5 procent en een mooie zuurgraad zien, twee factoren die veel goeds beloven voor de resulterende wijnen. Verder naar het zuiden, in de Bourgogne, werd een optimale rijpheid voor superieure wijnen gesignaleerd. De brancheorganisatie voor de Bourgogne meldde dat de hele regio een consistente kwaliteit en een uitstekende concentratie liet zien en noemde 2015 een legendarisch wijnjaar. Ook de wijnbouwers in de Loirevallei waren zeer te spreken over de oogstresultaten. Die lagen daar 1 procent hoger dan het gemiddelde over vijf jaar, met bijzonder elegante en verfijnde witte wijnen (zowel droog als mousserend), en uitzonderlijke zoete witte wijnen. De rode wijnen en rosé's worden omschreven als rond en vlezig met aroma's van vers fruit.

Kwaliteit
In de Rhônevallei kwam de oogst in hoeveelheid overeen met het gemiddelde over vijf jaar, maar was de kwaliteit van de druiven op zijn minst uitzonderlijk te noemen. "Dit is een van de beste wijnjaren van de afgelopen tijd met een ongelooflijk potentieel voor de rode wijnen, een aantal fantastische wijnen voor opslag en mooie blends", aldus de brancheorganisatie. Nog verder naar het zuiden, in de Provence, waren de weersomstandigheden ideaal en dat leidde tot een uitzonderlijke druivenkwaliteit. Ook daar wordt 2015 beschouwd als een veelbelovend wijnjaar.

High Tech
Het Institut Coopératif du Vin (ICV, het instituut voor wijncoöperaties) beschrijft 2015 voor de Languedoc-Roussillon aan de Middellandse Zeekust als een hightech- jaar. Dit dankzij een combinatie van factoren die het gevolg zijn van de ongebruikelijke, veranderlijke weersomstandigheden. Volgens het ICV heeft een goed wijngaardbeheer geresulteerd in een goed tot zeer goed wijnjaar. Wijnbouwers in de Bordeaux zijn al even optimistisch over de kwaliteit van het wijnjaar 2015: "De omstandigheden zijn ideaal… 2015 werd met name gekenmerkt door een goede wijnstokontwikkeling. De wijnen zelf ontwikkelen zich bijzonder goed". Hetzelfde geldt voor de Elzas, waar de wijnen volgens onafhankelijke wijnbouwers ongekende aroma's bevatten en een uitgebalanceerde zuurgraad hebben.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Bier
Bierfans halen abdijbier persoonlijk op

Zondag 1 december 2019 was de introductie en ophaaldag van de éérste Vatgerijpte Speciale Editie. Dit vatgerijpte nieuwe bier werd natuurlijk op de Abdij van Berne geïntroduceerd. Eeuwen geleden rijpte het bier van de abdij ook altijd op eikenhouten vaten. Het werd door de bierbe...

Awards Bier
Scheldebrouwerij pakt weer goud

Bij de prestigieuze Brussels Beer Challenge heeft de blonde Strandgaper van Scheldebrouwerij voor de tweede keer dit jaar hoge ogen gegooid. Na in augustus al als ‘Belgian Country Winner’ uit de bus te komen bij de World Beer Awards in Londen staat hun ‘Golden Ale’ voor de tw...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Opening Den Haag
Nieuwe hotspot op het Kurhausplein officieel geopend 

Restaurant Blaze & Co is dit weekend feestelijk geopend. Ruim 100 genodigden genoten van signature Blaze Bites en luisterden naar het eerste optreden van Blaze of Glory - de huisband onder leiding van Emanuel Assies. Het interieur is kleurrijk en geïnspireerd op tatoeages. Dit komt terug...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: