Frans wijnjaar 2015: meer oogst van topkwaliteit

11 maart 2016 |
Frans wijnjaar 2015: meer oogst van topkwaliteit<

Volgens het Franse ministerie van Landbouw is de oogst in Frankrijk in 2015 met 2 procent gestegen (47,9 miljoen hl) ten opzichte
van 2014 en met 5 procent ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. Hoewel de productie van appellation-wijnen licht daalde ten opzichte van 2014, lieten de basiswijnen voor brandewijn en de wijnen met een beschermde geografische aanduiding een stijging zien van respectievelijk 9 en 5 procent.

Oost en west
Deze cijfers zijn niet representatief voor alle regio's. Volgens het Franse ministerie van Landbouw was er een duidelijk verschil tussen oost en west. De opbrengsten in oostelijke wijnregio's hadden te lijden onder de hittegolf en de droogte. Die in het westen waren hoger dankzij de regen in augustus en september.

Topjaar
Voor wat betreft de kwaliteit waren alle grote wijnregio's het echter met elkaar eens dat 2015 een absoluut topjaar was. In de Champagne lieten gezonde druiven een alcoholgehalte van 10,5 tot zelfs 11,5 procent en een mooie zuurgraad zien, twee factoren die veel goeds beloven voor de resulterende wijnen. Verder naar het zuiden, in de Bourgogne, werd een optimale rijpheid voor superieure wijnen gesignaleerd. De brancheorganisatie voor de Bourgogne meldde dat de hele regio een consistente kwaliteit en een uitstekende concentratie liet zien en noemde 2015 een legendarisch wijnjaar. Ook de wijnbouwers in de Loirevallei waren zeer te spreken over de oogstresultaten. Die lagen daar 1 procent hoger dan het gemiddelde over vijf jaar, met bijzonder elegante en verfijnde witte wijnen (zowel droog als mousserend), en uitzonderlijke zoete witte wijnen. De rode wijnen en rosé's worden omschreven als rond en vlezig met aroma's van vers fruit.

Kwaliteit
In de Rhônevallei kwam de oogst in hoeveelheid overeen met het gemiddelde over vijf jaar, maar was de kwaliteit van de druiven op zijn minst uitzonderlijk te noemen. "Dit is een van de beste wijnjaren van de afgelopen tijd met een ongelooflijk potentieel voor de rode wijnen, een aantal fantastische wijnen voor opslag en mooie blends", aldus de brancheorganisatie. Nog verder naar het zuiden, in de Provence, waren de weersomstandigheden ideaal en dat leidde tot een uitzonderlijke druivenkwaliteit. Ook daar wordt 2015 beschouwd als een veelbelovend wijnjaar.

High Tech
Het Institut Coopératif du Vin (ICV, het instituut voor wijncoöperaties) beschrijft 2015 voor de Languedoc-Roussillon aan de Middellandse Zeekust als een hightech- jaar. Dit dankzij een combinatie van factoren die het gevolg zijn van de ongebruikelijke, veranderlijke weersomstandigheden. Volgens het ICV heeft een goed wijngaardbeheer geresulteerd in een goed tot zeer goed wijnjaar. Wijnbouwers in de Bordeaux zijn al even optimistisch over de kwaliteit van het wijnjaar 2015: "De omstandigheden zijn ideaal… 2015 werd met name gekenmerkt door een goede wijnstokontwikkeling. De wijnen zelf ontwikkelen zich bijzonder goed". Hetzelfde geldt voor de Elzas, waar de wijnen volgens onafhankelijke wijnbouwers ongekende aroma's bevatten en een uitgebalanceerde zuurgraad hebben.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: