Er wordt meer Champagne gedronken in Nederland

2 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Vandaag werd naar jaarlijkse gewoonte (in oktober) op de Nederlandse dag van de Champagnewijnen, de Champagne-actualiteit voorgesteld door het Comité Champagne en Bureau du Champagne Benelux.
 
Groei Champagneverzendingen naar Nederland


In 2016 deed de Champagnemarkt het in Nederland heel goed. Nederland, wereldwijd de elfde markt voor Champagne in aantal verzonden flessen, groeide met 3,9% in volume en 6,3% in waarde. In totaal werden, in 2016,  2 356 500 Champagneflessen naar Nederland verzonden. Niet minder dan 307 verzenders van Champagne zijn op de Nederlandse markt aanwezig. Binnen het segment van de Champagnes zonder jaartal, groeien zowel de
Extra Brut (+141%), de cuvées spéciales (+93,5%) de Demi-sec (+7,7%) als de rosé-Champagnes (+6,2%) sterk. Het segment van de Millésimés doet het eveneens heel goed met een algemene groei met 23,6%, ondersteund door gemillesimeerde Brut, Rosé en Demi-sec.
 
Wereldwijde belangstelling voor verschillende types Champagne


Wereldwijd was in 2016 de omzet van de Champagneverzendingen met (4,71 mijlard euro), het tweede beste resultaat ooit na dat van 2015 (4,74 miljard euro). De groei in waarde valt te verklaren door de stijgende interesse voor Champagne vanuit verschillende landen, verspreid over verschillende werelddelen (Canada : +9,4%, Mexico: +12%, Zuid-Afrika: +15,1%, Nieuw-Zeeland: +25,4% of nog Zuid-Korea +14,2%) en de bredere belangstelling voor verschillende soorten Champagnes. Zo voerde in 2016 de Champagnestreek 8,6% meer flessen Rosé-Champagne dan in 2015 uit en 4,6% meer cuvées de prestige. De Champagneconsumenten richten zich steeds meer tot bijzondere en prestigieuze cuvées.
 
Sabas Joosten wordt Champagne-Ambassadeur Nederland 2018


Sabas Joosten, sommelier bij De Librije, won op donderdag 15 september de Nederlandse finale van de Europese wedstrijd van de Champagne Ambassadeurs. Hij nam het in de Nederlandse finale op tegen Eline Groenendijk en Guillaume Coret. Sabas Joosten (30) werkt sinds april 2013 bij De Librije. Eerst als assistent-sommelier en vanaf januari 2015 als eindverantwoordelijke.
 
Het hoofdthema van de Champagne-finale 2017 was « Dégorgement en dosering bij het maken van Champagnewijn”.  Van 6 tot 9 november 2017 zal Sabas Nederland vertegenwoordigen op de Europese finale van de wedstrijd, die in Epernay plaatsvindt. Meer informatie over de wedstrijd : www.lesambassadeursduchampagne.com
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Horecaexploitant, gedraag je!

Wie bedrijfsmatig alcohol mag schenken, komt een bepaalde verantwoordelijkheid toe. Althans, dat vindt de wetgever. Als leidinggevende van een kroeg of als slijter moet je in staat zijn om klanten op de naleving van de waarden en normen van de Drank- en Horecawet aan te spreken. Kennelijk is dat nie...

Tech Advertorial
Een goede betaalervaring is essentieel voor u en uw gasten

Pinbetalingen zijn al jaren in opmars. De ontwikkeling van contactloos betalen heeft dit nog verder versterkt. Ook de horecaondernemers profiteren meer en meer van de gemakken van digitaal afrekenen. Wij vragen ons af welke ontwikkelingen relevant zijn voor horecaondernemers. Hoe willen toekomstige ...

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: