Er wordt meer Champagne gedronken in Nederland

2 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Vandaag werd naar jaarlijkse gewoonte (in oktober) op de Nederlandse dag van de Champagnewijnen, de Champagne-actualiteit voorgesteld door het Comité Champagne en Bureau du Champagne Benelux.
 
Groei Champagneverzendingen naar Nederland


In 2016 deed de Champagnemarkt het in Nederland heel goed. Nederland, wereldwijd de elfde markt voor Champagne in aantal verzonden flessen, groeide met 3,9% in volume en 6,3% in waarde. In totaal werden, in 2016,  2 356 500 Champagneflessen naar Nederland verzonden. Niet minder dan 307 verzenders van Champagne zijn op de Nederlandse markt aanwezig. Binnen het segment van de Champagnes zonder jaartal, groeien zowel de
Extra Brut (+141%), de cuvées spéciales (+93,5%) de Demi-sec (+7,7%) als de rosé-Champagnes (+6,2%) sterk. Het segment van de Millésimés doet het eveneens heel goed met een algemene groei met 23,6%, ondersteund door gemillesimeerde Brut, Rosé en Demi-sec.
 
Wereldwijde belangstelling voor verschillende types Champagne


Wereldwijd was in 2016 de omzet van de Champagneverzendingen met (4,71 mijlard euro), het tweede beste resultaat ooit na dat van 2015 (4,74 miljard euro). De groei in waarde valt te verklaren door de stijgende interesse voor Champagne vanuit verschillende landen, verspreid over verschillende werelddelen (Canada : +9,4%, Mexico: +12%, Zuid-Afrika: +15,1%, Nieuw-Zeeland: +25,4% of nog Zuid-Korea +14,2%) en de bredere belangstelling voor verschillende soorten Champagnes. Zo voerde in 2016 de Champagnestreek 8,6% meer flessen Rosé-Champagne dan in 2015 uit en 4,6% meer cuvées de prestige. De Champagneconsumenten richten zich steeds meer tot bijzondere en prestigieuze cuvées.
 
Sabas Joosten wordt Champagne-Ambassadeur Nederland 2018


Sabas Joosten, sommelier bij De Librije, won op donderdag 15 september de Nederlandse finale van de Europese wedstrijd van de Champagne Ambassadeurs. Hij nam het in de Nederlandse finale op tegen Eline Groenendijk en Guillaume Coret. Sabas Joosten (30) werkt sinds april 2013 bij De Librije. Eerst als assistent-sommelier en vanaf januari 2015 als eindverantwoordelijke.
 
Het hoofdthema van de Champagne-finale 2017 was « Dégorgement en dosering bij het maken van Champagnewijn”.  Van 6 tot 9 november 2017 zal Sabas Nederland vertegenwoordigen op de Europese finale van de wedstrijd, die in Epernay plaatsvindt. Meer informatie over de wedstrijd : www.lesambassadeursduchampagne.com
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Dwangsom voor horecaondernemer

Een horeca-uitbater in Bergen op Zoom heeft een last onder dwangsom opgelegd gekregen van de gemeente Bergen op Zoom, zo lezen we op internetbode.nl. Forse boete Het college van burgemeester en wethouders heeft dit laten weten. Het besluit is genomen om nieuwe overschrijdingen van de geluidsno...

Utrecht CityTrip
CityTrip Utrecht: Interview 30ml Coffee Roasters Koffiebar

Kwaliteit van koffie verschilt sterk De koffie is in de horeca niet overal van goede kwaliteit volgens de koffiefanaat. "Met alle respect; de koffie die je bij de groothandel koopt, is maanden geleden ingepakt. Die van ons is slechts hooguit een paar dagen voor levering gebrand. Dat is een were...

Drinks Achtergronden
Klacht tegen campagne 'Neuken Liqueur'

Nee, het is geen 1 april-grap. STIVA en SpiritsNL dienen gezamenlijk een klacht in tegen Neuken Liqueur bij de Reclame Code Commissie. De naam Neuken Liqueur in combinatie met de wijze waarop geadverteerd wordt achten STIVA en SpiritsNL in strijd met de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA....

Bezorgen
Online platform ‘KEDAI’ geeft foodondernemers hun onafhankelijkheid terug

Het nieuwe online platform Kedai (Kedai betekent winkel) geeft fastfood- en bezorgrestaurant-ondernemers hun onafhankelijkheid weer terug. Het platform biedt, anders dan de huidige aanbieders, een model waarbij deze ondernemers deels eigenaar kunnen worden van het platform. De afhankelijkheid van gr...

Achtergronden
Top 10 best gelezen artikelen op decafekrant.nl

Het einde van het jaar nadert. Tijd om terug te blikken op een bewogen jaar. We hebben een overzicht gemaakt van de meest gelezen artikelen op decafekrant.nl. 1. Column: Café-eigenaren zijn geen wetshandhavers Best gelezen dit jaar? Een Column van redacteur Thijs Jacobs over een plannetje...

Achtergronden
Horeca Den Bosch beperkt geluidsoverlast tijdens carnaval

Geen versterkte muziek na tien uur 's avonds en de deuren van horecazaken in de binnenstad om middernacht dicht... Het zijn voorbeelden van maatregelen die de Bossche horeca zelf heeft ingesteld om overlast voor binnenstadbewoners tijdens carnaval te beperken, zo lezen we op de website van DTV D...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: