Tip 1: Publiceer voor 9 december

30 november 2012
Tip 1: Publiceer voor 9 december

Het jaar 2012 telt nog maar vier werkweken. Reden genoeg om u te voorzien met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. De eerste tip gaat over de wet Flex-BV.

*Nieuwe wet*
Per 1 oktober 2012 is de “Flex-BV” wetgeving in werking getreden. In de wet is opgenomen dat de jaarrekening van een vennootschap binnen vijf maanden na sluiting boekjaar moet zijn opgemaakt.

*Verlenging*
Op basis van een bijzondere omstandigheid kan de Algemene vergadering deze termijn met zes maanden verlengen. Indien het boekjaar is gestart op 1 januari dan moet derhalve de jaarrekening uiterlijk 30 november zijn opgemaakt. De jaarrekening moet worden ondertekend door de bestuurders van de vennootschap. Daarna heeft de Algemene Vergadering twee maanden de tijd om de jaarrekening vast te stellen. Na het vaststellen van de jaarrekening heeft het bestuur van de vennootschap acht dagen de tijd om de publicatiestukken te deponeren. De publicatiestukken dienen uiterlijk 2 maanden na het verstrijken van de opmaaktermijn te zijn gedeponeerd. In het verleden gold derhalve vaak als kritische datum voor de deponering 31 januari van het volgende boekjaar.

*Vaststelling*
In het nieuwe art. 2:210 lid 5 BW is bepaald dat ondertekening van de opgestelde jaarrekening door de bestuurders, wanneer alle aandeelhouders tevens bestuurder van de vennootschap zijn, dit geldt als vaststelling van de jaarrekening. Dit betekent dat mogelijk de wet als volgt kan worden geïnterpreteerd wanneer alle aandeelhouders tevens bestuurder van de vennootschap zijn, dat de deponering van de publicatiestukken dient plaats te vinden binnen acht dagen na ten hoogste elf maanden na sluiting van het boekjaar. Dat wil zeggen dat de publicatiestukken vóór 9 december 2012 gedeponeerd dienen te zijn.

*Aansprakelijk*
Het niet tijdig deponeren van de publicatiestukken (vóór 9 december 2012) kan leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid. Het is dus van belang of u controleert of uw publicatiestukken tijdig zijn gedeponeerd.

De eindejaarstips komen mede tot stand dankzij de medewerking van Roland van Gessel en Robert van de Rest van "Mazars Accountants en Belastingadviseurs":http://www.mazars.nl/.


Roland van Gessel
(088) 277 19 10
06-28 12 54 80
"Roland.vanGessel@mazars.nl":mailto:Roland.vanGessel@mazars.nl

Overig nieuws