Eerste restaurant in Nederland met winstdeling voor personeel

22 januari 2018 | Thijs Jacobs

Restaurant Pesca aan de Rozengracht 133 in Amsterdam heeft voor het eerst haar jaarlijkse winstdelingsavond gehouden. Als enige restaurant in Nederland worden de winsten van de onderneming verdeeld onder het voltallige team.

Het restaurant kent dan ook vrijwel geen personeelsverloop en geen ziekmeldingen. Er komen veel positieve reacties over de vriendelijkheid en enthousiasme van het team. Dit is bijna een utopie op de hedendaagse overspannen arbeidsmarkt in de horeca.

Vakmensen

Veel horecaondernemers hebben moeite om gekwalificeerde vakmensen te vinden, met name voor de keuken. Dezelfde ondernemers verwachten dat keuken personeel onbetaald overwerken, meestal tegen een relatief laag salaris. Tel daarbij op dat er jaren een horeca-CAO ontbrak en dat de interesse voor het vak afneemt, al jaren op rij.

Andere manier van ondernemen

Dit kan anders. De ondernemers achter Pesca, Sven Sallaerts en Jos de Jong , maken een statement en proberen de industrie te veranderen.

"Wij hopen dat door dit signaal meerdere horecaondernemers zich realiseren dat wij aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Wanneer vandaag de dag geen actie wordt ondernomen, komt de gehele sector in grote problemen", aldus Sven Sallaerts.

Pesca verdeelde ruim €10.000,- onder haar werknemers. Enkelen ontvingen meer dan €1000,-, waaronder de afwasser.

PESCA AMSTERDAM: WE ARE LIVE! from Younique Concepts on Vimeo.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Columns
Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- e...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Amber Ott is de beste biertapper van Nederland

Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. Dat was vandaag duidelijk te zien tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen op Horecava 2020. Van alle barmannen en barvrouwen die de afgelopen maanden meededen aan de regionale voorrondes, stonden er vandaag 47 deelnemers in d...

Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: