Dit mag uw jongste horecawerker niet!

23 augustus 2013 |
Dit mag uw jongste horecawerker niet!

De NVWA heeft in opdracht van het ministerie van SZW onlangs 194 horecabedrijven geïnspecteerd op misstanden met jonge werknemers. Hoewel het nalevingspercentage ten opzichte van
2010 is gestegen, worden er nog steeds overtredingen geconstateerd. De laatste inspectieronde waren dat er 173 bij 85 bedrijven.

In orde
Bij 109 (56 procent) bedrijven is de naleving na het eerste inspectiebezoek in orde bevonden. Heeft u jonge werknemers in dienst die bij u een zakcentje bijverdienen? Let dan op wat wel en niet mag. We presenteren hieronder een overzicht van de punten waarop de NVWA in de laatste inspectie veel overtredingen heeft geconstateerd. Dit overzichtje is niet volledig.

Wat mag uw jongste werknemer zoal allemaal niet?
14-jarigen* mogen niet na *19.00 uur werken.
15-jarigen* mogen niet na *21.00 uur arbeid verrichtten.
16- en 17-jarigen* mogen niet na *23.00 uur* nog aan het werk zijn, of meer dan *9 uur per dienst draaien.
13-, 14- en 15-jarigen* mogen niet: zelfstandig *kassahandelingen* uitvoeren, werken in een omgeving waar ook *alcohol* wordt geschonken, *friet bakken*, in een keuken werken in de nabijheid van *gevaarlijke machines.

Niet oké
Het is goed dat er in de Arbeidstijdenwet en de Nadere Regeling Kinderarbeid regels zijn vastgelegd die jongeren beschermen. We moeten deze in acht nemen. Echter, de inspectierapporten van de NVWA en SZW wringen aan alle kanten.

Hiaten
In 2010 (in 2011 is er geen rapport uitgekomen) werden 315 horecabedrijven geïnspecteerd (zonder verdere specificatie naar deelbranche). Dit jaar zijn 194 bedrijven in de horeca geïnspecteerd. Dit waren alleen restaurants, cafés en cafetaria's. Geen hotels en lunchrooms. In 2013 zijn 85 bedrijven waar in 2010 overtredingen bij zijn geconstateerd opnieuw onderzocht. Deze bedrijven hanteren de regels nu netjes waardoor het nalevingspercentage omhoog is geschoten. Dit noteert SZW ook wel in haar rapportage, maar om over de hele horeca iets te kunnen concluderen had er een onafhankelijke steekproef moeten worden genomen bij 383 bedrijven (bij de meest gangbare foutmarge van 5 procent en een betrouwbaarheidsniveau van 95 procent). Dat zijn er een stuk meer dan de 194 adressen die zijn geïnspecteerd. Jammer, want dagbladen koppen meteen in chocoladeletters 'Jonge horecamedewerker werkt te laat door'.

Bij 0,14 procent gaat het mis
Er werken 120.000 jongeren van 15-25 jaar in de horeca. Als wij net als de NVWA en SZW over de hele branche gaan concluderen (waarbij we leeftijdscategorieën en deelbranches 'voor het gemak' door elkaar zullen gooien) dan zijn de op jaarbasis 173 geconstateerde overtredingen op 120.000 jongeren die werken in de horeca (ofwel 0,14 procent!) niet zo veel. Ik concludeer: veilig en volgens het rooster werken, het kan in de horeca!

"Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl ~, hoofdredacteur De RestaurantKrant, Lunchroom en Hospitality Management

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: