"De cafécrisis bestaat niet"

12 april 2016
"De cafécrisis bestaat niet"

Leon Meijers verruilde zo'n 5 jaar geleden het zonnige Spanje voor het Friese Hindeloopen. Hij nam Café De Boekanier over in Hindeloopen en runt
de zaak sindsdien met veel plezier.

~Foto: Leon Meijers~

*Regelzucht valt mee*
De van oorsprong Limburgse Meijers herkent zich heel erg in het verhaal van "Frank Braam van Tapperie de Gats in Sittard.":http://www.decafekrant.nl/nieuws/interview-frank-braam-tapperie-de-gats-sittard-15961/ "Net als hem vind ik dat er niet zoiets is als een 'cafécrisis'. Als je zaak slecht loopt, dan ligt het echt aan jezelf als ondernemer. Natuurlijk wordt het je niet makkelijk gemaakt, maar daar kun je als ondernemer op inspelen. Nederlandse ondernemers klagen vaak over het rookverbod en de verhoogde alcoholgrens, maar ik vind de 'regelzucht' nog wel mee vallen vergeleken met Spanje. Daar mag je bijvoorbeeld geen cd draaien of dj laten spelen. Dat is ook de reden dat er in zoveel Spaanse cafés een televisie hangt."


*Rookverbod en alcoholbeleid*
Ook in Hindeloopen wordt het rookverbod streng gecontroleerd. "Dit jaar heb ik al twee keer een controle gehad, terwijl Hindeloopen maar twee cafés kent. Ik heb bewust geen rookruimte, dus gasten moeten bij mij buiten roken. Ik vind een rookruimte namelijk ongezellig. Veel Duitse gasten, die vooral in het zomerseizoen Hindeloopen bezoeken, kenden het rookverbod al uit hun eigen land dus voor hen is het geen probleem. Ook met Hindeloopers en Nederlandse gasten heb ik eigenlijk nooit gedoe gehad rond het rookverbod." Hoe gaat Leon om met het verhogen van de minimumleeftijd voor alcohol? "Ik vraag altijd naar de ID, want sommige meisjes van 14 lijken wel 20. De meeste tieners vinden de verhoogde leeftijd voor alcohol wel prima, het zijn vooral de ouders die moeilijk doen."


*Speciaalbieren*
"Net als zijn Sittardse collega":http://www.decafekrant.nl/nieuws/interview-frank-braam-tapperie-de-gats-sittard-15961/ merkt Meijers dat speciaalbieren steeds populairder worden. "In het begin had ik maar één speciaalbier, nu wel negen. Ik heb Leffe Blond, Leffe Bruin, Leffe Trippel, Bockbier, Hoegaarden Rosé, Lentebock, Palm, Weizener en Guinness. Net als "Cafékrantcolumniste Fiona":http://www.decafekrant.nl/nieuws/column-de-prijs-van-bier-in-het-cafe-is-onbelangrijk-10824/ merk ik dat veel gasten bij speciaalbier niet letten op de prijs. Wel vinden ze het juiste glas en een goede temperatuur belangrijk."


*Livemuziek*
Vanaf de opening van zijn zaak in 2011 is er elke maand livemuziek in Café De Boekanier. "Dit is een groot succes en jong en oud komt hier op af. Ik ga hier dus zeker mee door. Toen ik de zaak overnam, liep het helemaal niet. Ik heb het café met de livemuziek direct nieuw leven in geblazen en gelukkig met succes."

*Toekomst*
De Hindeloopse ondernemer ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. De van oorsprong Limburgse ondernemer heeft zijn draai goed gevonden in Friesland. "Bijna dagelijks vragen mensen of het niet lastig is met de 'stugge' Friezen, maar dat is absoluut niet zo. Ik denk dat een Friese caféhouder in Limburg het een stuk lastiger zou hebben dan ik." Meijer kan alleen nog niet wennen aan de winter. "Deze is echt een stuk kouder dan in het zuiden. Ik hoop dat er binnenkort weer een échte winter komt, dan is Hindeloopen natuurlijk the place to be."

~Christel Tuin~

Overig nieuws