Dagboek3 De Vroolijke Frans-Op volle toeren

11 november 2010 |
Dagboek3 De Vroolijke Frans-Op volle toeren

Een smart-lappenfeest, een koffietafel na een crematie, kruisjaswedstijd, casino avond, volksdansfeest, verjaardag van een 89 jarige, een teambuildings-bijeenkomst, een vergadering... Kortom ik wist niet dat er zoveel verschillende activiteiten te bedenken waren voor onze zaal accommodatie. En dan het café-restaurant, waar de hertenbiefstukken, de Grolsche champignons, de Doesburgse mosterdsoep, de Ierse biefstukken, de kabeljauwfilets met een dakje, enz. gretig aftrek vinden. Kortom we zijn los en het loopt niet slecht.



Vergaderingen en andere bijeenkomsten
Veel partijen en bijeenkomsten in de zaal, het restaurant slaat goed aan en voorziet in een behoefte. Het ontmoetingsgebeuren in het café-restaurant op doordeweekse dagen moet nog wel beter gaan draaien en we willen overdag meer vergaderingen en andere zakelijke bijeenkomsten naar onze accommodatie trekken. Om dat laatste te bereiken nemen we contact op met onder meer trainingsbureau's, scholen en instellingen en passen het aanbod daarvoor op onze website aan.



Zwangerschapsperiode
“Het is net een zwangerschapsperiode,” aldus Dineke, mijn lief. Eerst ben je druk met het op orde brengen van de kinderkamer (onze verbouwingsperiode) en vervolgens ren je je de benen uit het lijf als de kleine er is (onze openingsweken). Het is dus een echt vak, dat horecavak. Met veel oog voor heel veel verschillende zaken die min of meer tegelijkertijd moeten plaatsvinden. Inkopen, reserveringen inboeken, personeelsplanning maken, gasten verwennen, nieuwe dingen bedenken en ga zo maar door.

Duizend en één details
En dan niet te vergeten de duizend en één details waar je in het restaurant aan moet denken: ‘Is er wel op tijd ingedekt?’ of ‘Oei, heb ik de lepel wel bij die heerlijke pommodoriesoep gelegd?’ en ‘Waarom drinken die mensen hun thee niet op? Oeps, de theedoos staat nog op de tap’. Het blijft dus nog één groot avontuur waar we door schade en schande wijs in worden. Afgelopen dinsdagavond onze eerste evaluatieavond gehad met al onze medewerkers. En dan zit je toch met z'n twintigen om tafel. Heerlijk om te zien hoe betrokken iedereen is en met allerlei ideeën en suggesties komt. Aan het eind van de avond konden we dan als horecabaasjes ook voldaan concluderen dat we het goed getroffen hadden met onze club.



En nu op naar de laatste maand van het jaar. Een maand vol met eindejaarsborrels, personeelsfeestjes enz. Met als feestelijk sluitstuk zo'n 200 couverts voor de kerstdagen, waarbij we vol trots het kerstmenu hopen uit te serveren dat met zorg in elkaar is gezet door onze chefkok Pascal, te weten:

Kerstmenu
Amuse verassing
(zacht gegaarde coquille op een rucola salade ).
*
Zalm en rivierkreeftenstaartjes terrine met zoetzure komkommer en wasabi mayonaise.
Of
Duo van hazenrug en wildzwijnsham met een vijgenchutney en groene asperges.
*
Cappuccino van bospaddenstoelensoep met truffelroom.
*
Verfrissende spoom van limoen en mint
*
Parelhoenfilet gevuld met een notenfarce en een sherry gembersaus.
Of
Hertenbiefstuk met knolselderijpuree begeleid door een saus van trompet de la mort.
*
Grand dessert
*
Koffie met zoete lekkernijen

Ik verheug me er nu al op en dan met name op de kliekjes die aan het eind van de dag in de keuken moeten worden opgemaakt.



Karbit met oud en nieuw
Daarmee is ons veelbewogen eerste horecajaar dan nog zeker niet ten einde. Op oudjaarsdag zo tegen een uur of vier gaan we met onze voetbalvrienden van VV Oeken, veel buurtbewoners en andere geïnteresseerde gasten het jaar weg knallen met melkbussen vol carbid die afgeblust worden met een sloot bier en andere alcoholische versnaperingen. Dat alles evalueren we vervolgens onder het genot van een traditioneel stampottenbuffet en een berg spareribs volgens aloud recept van de vorige eigenaresse Femmy, die hoogstpersoonlijk zelf de bereiding en het serveren daarvan voor haar rekening neemt. Kortom we gaan ons vol enthousiasme opmaken voor weer een bruisend nieuw horecajaar. Vanzelfsprekend wensen we u hetzelfde toe!




Jan Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Digitaal ondernemen in het café

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: