Dagboek 2 De Vroolijke Frans-De kop is er af!

1 oktober 2010 |
Dagboek 2 De Vroolijke Frans-De kop is er af!

Het is gelukt, De Vroolijke Frans draait inmiddels op volle toeren. In twee etappes is de klus geklaard. Vanaf begin september zijn we begonnen met het verzorgen van feesten en partijen in ons zalengedeelte. De eerste serieuze vuurproef ondergingen we op 11 september ('nine eleven': vragen om moeilijkheden natuurlijk): een vijfentwintigjarig bruiloftsfeest voor een kleine 200 gasten, waarvoor we de zalen en het, nog niet geheel afgeronde, café-restaurantgedeelte ter beschikking hadden. Een belangrijke vuurdoop voor ons aangezien de gasten bestonden uit veel Brummenezen en de nodige ondernemers met hun achterban.


Met gezonde spanning begon de bediening aan het avontuur
Foto: Guido van Dooremaalen

Hilariteit alom
Iedereen begon met gezonde spanning aan dit avontuur en deed z'n stinkende best. Het verliep bij iedereen wonderwel. Nou ja, bij iedereen, ikzelf dan enigszins uitgezonderd. Ik presteerde het om de laatste gast, gezeten aan een lange tafel vol met collega-loonwerkers, tot twee keer toe een paar glazen bier, die van m'n dienblad gleden, in de nek te kieperen. Gelukkig hilariteit alom bij z'n collega's en toen ik de eerste keer m'n shirt wilde ruilen met hem en hem vervolgens de tweede keer op z'n blote vel de rug afdroogde, kon ik helemaal niet meer stuk. Alhoewel, de rest van de avond kozen deze mensen ervoor om af te halen bij onze twee barren in plaats van door mij te worden bediend. Na afloop werden we zeer enthousiast bedankt door het bruidspaar voor de goede zorgen.


De laatste klussen worden geklaard

Topsport in de keuken
En toen weer verder met klussen: aanleg van terrassen en parkeerplaatsen (voor ruim 100 auto's), afronden van het tegel- en timmerwerk en eindeloos schilderen van muren, kozijnen en deuren. Woensdagavond 22 september was opnieuw een belangrijke testcase voor ons en bovenal voor onze kok Pascal. Het was de voorproefavond, waarop Pascal z'n kunsten kon vertonen. We nodigden daarvoor alle lieve vrienden en familieleden uit die ons in de afgelopen maanden hadden helpen klussen. Zo hadden we die avond een mooi gevuld restaurant waarin zo'n 50 gasten hadden plaats genomen. We gingen voor het 'echie': iedereen mocht van de kaart kiezen wat hij of zij wilde en wij, vanuit de bediening, slingerden die orders met veel enthousiasme de keuken in. Waar Pascal, geassisteerd door vrouw Dineke en compagnon Johan, ware topsport bedreven. We vroegen alle gasten om hun tops en tips te noteren, iets wat een ieder zeer serieus nam en waar we zeker ons voordeel mee hebben gedaan.


De kritische fijnproevers op de voorproefavond
Foto: Guido van Dooremaalen

Met vlag en wimpel
Aan het eind van deze in meer dan één opzicht warme avond was de unanieme conclusie van onze gasten dat de keukenprinsen en –prinses- met vlag en wimpel waren geslaagd en dat ook wij, als bedienend personeel, mochten blijven. Als dank voor de uitnodiging werden we door iedereen uitbundig toegezongen middels een origineel, zelf geschreven, Vroolijke Frans lied (auteur: voormalig buurvrouw en dahlia-adept: Rudy).


Pascal herschikt z'n koksmuts
Foto: Guido van Dooremaalen

Koortsachtig gewerkt
Vervolgens de laatste week in voor de officiële opening. Een week waarin we met name koortsachtig hebben gewerkt om de pr goed op orde te krijgen. De website (www.devroolijkefrans.nl) moest worden afgerond, evenals menukaart, lunchkaart, wijnkaart, banquetingmap, visitekaartjes, informatiefolder en een heus uithangbord met ons logo er op, naar Engels voorbeeld, dat aan de weg moest worden geplaatst. We hadden alle ondernemers uit Brummen en Eerbeek, via een KvK-bestand, uitgenodigd voor donderdagavond 30 september en via advertenties in de plaatselijke en regionale bladen iedereen uitgenodigd voor ons open huis op vrijdag 1 oktober. Donderdagavond mochten we zo'n 150 belangstellenden verwelkomen en van informatie voorzien aangaande de mogelijkheden voor de zakelijke markt.


Een vrolijke noot tijdens de opening van de 'olde leu'
Foto: Guido van Dooremaalen

Burgervader onthult bord
Vrijdagmiddag werden we verrast door zo'n 600 belangstellenden. We werden ondermeer door de fanfare van Broek (buurtschap nabij Brummen waar De Vroolijke Frans is gevestigd) La Fraternité geheten, getrakteerd op enkele prachtige muzikale hoogstandjes. Ook het gekke mannenkoor, Hardkoor geheten, waar compagnon Theo en ik lid van zijn zong, zoals de naam al zegt luidkeels, een wederom zelf geschreven Vroolijke Franslied. De officiële openingshandeling werd met verve verricht door onze sympathieke burgervader Niels Joosten en bestond uit het onthullen van het genoemde uithangbord met ons nieuwe logo. De burgemeester moest daartoe een hoge ladder beklimmen, die werd vastgehouden door Johan, Theo en mij.


Het paradepaardje van de opening
Foto: Guido van Dooremaalen

In z'n toespraak refereerde de burgemeester aan het feit dat in de twee grote kernen van onze gemeente, te weten Brummen en Eerbeek, al jaren werd gediscussieerd over de realisatie van zogenaamde cultuurhuzen. Die discussies konden volgens hem nu wel stoppen omdat De Vroolijke Frans hèt cultuurhuus van de gemeente was, gelegen in Broek, tussen Brummen en Eerbeek in.


Johan, burgervader Niels Joosten, Jan en Theo
Foto: Guido van Dooremaalen


De toiletjuffrouwen nemen hun taak zeer serieus
Foto: Guido van Dooremaalen


Mooier konden we het niet krijgen, aangezien we in ons logo onze pay off hadden verbeeld, namelijk: De Vroolijke Frans, voor eten, drinken en cultuur. Inmiddels hebben we een lekker druk weekend achter de rug: vijf partijen, dankzij het mooie weer goed bezette terrassen en een gevuld restaurant op zaterdag- en zondagavond. En toen werd het 5 oktober, de dag waarop ik qua leeftijd een 5 achter de 5 kon zetten. En zeg nou zelf, wat is er nou mooier dan zoiets in je eigen kroeg te kunnen vieren? Dat heb ik dan ook vol trots en zeer voldaan gedaan!

Jan Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Digitaal ondernemen in het café

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: