Dagboek 1 De Vroolijke Frans-De beuk erin

29 augustus 2010 |
Dagboek 1 De Vroolijke Frans-De beuk erin

Het is nu donderdag-ochtend 2 september tien over zes. Een paar uurtjes geleden, zo tegen kwart over 1, in bed gerold, maar omdat ik toch al weer een half uurtje lag te malen over wat er allemaal nog gedaan moet worden, heb ik me toch maar weer aan de beddenplank omhoog gehesen. Overmorgen hebben we ons eerste feestje in ons troetelkindje 'Uitspanning De Vroolijke Frans' in Brummen.


Niet te missen: Uitspanning De Vroolijke Frans

Jeugdig enthousiasme
Op 1 juni jongstleden hebben we dit huiskamercafe annex buurthuis, annex voetbalkantine, overgenomen van Jan en Fennie Hietbrink. Op dat moment was ons pareltje ruim 160 jaar eigendom van de familie Hietbrink.
Gebrek aan opvolgers bij de Hietbrinks en jeugdig enthousiasme van onze kant hebben het mogelijk gemaakt dat wij het pand en de exploitatie hebben kunnen overnemen.We, dat zijn m'n vrienden Theo van Enckevort (het gezicht van de zaak met de nodige ervaring in het organiseren van feesten festivals e.d), Johan de Hoop (vriend en zakenpartner) en ikzelf, Jan Dragt.


Theo, twee vrienden en Johan in de feestzaal

Plannen voor na je 55ste
Zo'n drie jaar geleden hebben we bedacht dat we zo tegen ons 55ste nog maar eens wat leuks moesten gaan doen. Iets waar we onze creativiteit, zakelijk inzicht en tijd in kwijt zouden kunnen. Dat werd dus, na drie jaar onderhandelen met de verkopende partij 'De Vroolijke Frans'.


Johan voorziet de gevel van een likje verf

Deal over grond
Probleem bij de onderhandelingen was met name het feit dat een deel van de grond waarop het gebouw stond eigendom was van een andere partij. Eerst moest dus een deal worden gesloten tussen de verkopende partij en de partij waarvan een deel van de grond was. Uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen en konden we op 1 juni jongstleden het 160 jarig jubileum van de familie Hietbrink vieren. Dat was tevens het moment dat de familie afscheid nam van de zaak en wij de tent overnamen. Wel hebben we Jan en Fennie benoemd tot Raad van Toezicht voor het leven!


Jan en Marius met bezem voor troetelkind De Vroolijke Frans

Met volle kracht vooruit
Met z'n drieën dus er tegenaan vanaf 1 juni. En dan ook voluit. Alle schepen achter ons verbrand, banen opgezegd en gaan met die banaan. Vanaf 1 juni gestart met een total remake. Het moet een uitspanning worden met als trefwoorden: eten, drinken en cultuur. Daarbij willen we het verenigingsleven (fanfare, zangkoor, voetballers, trimclub, klootschietvereniging, kermisvereniging, enz.) blijven omarmen en plek blijven bieden. We willen ons dus richten op wat er al is aan clientèle en daarnaast de unieke ligging, midden in de natuur, en rust, net buiten de kern van Brummen, gebruiken om andere doelgroepen aan te trekken.


De keukenapparatuur is er al

Kunst- en cultuur
Aangezien op zo'n 150 meter het drukst befietste pad van Gelderland loopt en er diverse wandelroutes langs ons stulpje lopen willen we de toerist een rustpunt bieden.
Daarnaast wonen we in een kunst- en cultuurminnend dorp en -regio en willen we middels optredens en manifestaties ook deze groep het nodige bieden. 'De Vroolijke Frans' oude stijl was zogezegd een huiskamercafé waar een drankje genuttigd kon worden. We willen middels een restaurant dat we er aan toevoegen ook de gast die een hapje wil eten voldoende mogelijkheden bieden. Daarnaast bieden de twee zalen legio mogelijkheden voor feesten en partijen.
Kortom doelgroepverbreding en -verdieping is hetgeen ons voor ogen staat. Dit alles met behoud van de gemoedelijke sfeer die altijd kenmerkend is geweest voor 'De Vroolijke Frans'.

Enthousiasme en onervarenheid
Maar eerst dus verbouwen vanaf 1 juni. Waarbij ons bouwteam met name bestaat uit ons drieën, een aantal (legale) Poolse klusjesmannen die Johan en ik vanuit het verleden kennen, Marius, onze onverwoestbare ex-zorgmanager, die afgelopen voorjaar met de vut is gegaan en ons project heeft aangegrepen om iets met z'n tomeloze energie te kunnen doen (waarvoor we hem eeuwig dankbaar zijn). Al dit enthousiasme en deze onervarenheid op bouwgebied wordt gecoördineerd door Gert Jan, directeur eigenaar en werknemer van bouwbedrijf Beltman Timmerwerken.


De bar, nu nog in plastic verpakt

De beuk erin
Niet zo maar een verbouwinkje, maar echt de beuk er in: de ruimte van het café wordt drie keer zo groot (de huiskamer van Jan en Fennie wordt er bij aangetrokken). De entree naar de zalen wordt qua oppervlakte verdubbeld. Alle toiletruimten worden drastisch gerenoveerd. Er wordt een volwaardige keuken gebouwd met alles er op en er aan. Er komt aan de voorzijde, over de volle breedte van het pand een veranda, naast de aanwezige (unieke) muziektent, rondom het hele pand wordt bestrating aangelegd en worden er op drie plaatsen terrassen aangelegd. Voor de kinderen wordt er een speeltuintje naast het grote terras op het zuidwesten gerealiseerd en er wordt een parkeerplaats gerenoveerd waar plek is voor ruim 100 auto's.

Een maandje erbij
Streven was om alles in drie maanden gefikst te hebben, maar we doen er een maandje bij. Vanaf 4 september gaan alle activiteiten in de zaal van start (verenigingsleven, feesten en partijen, inclusief buffetten). Entree, toiletruimten, zalen, keuken en een deel van de terrassen zijn dan klaar. Op 1 oktober hebben we middels een open huis de officiële opening en gaat ook het café-restaurant van start.


Jan bezig met de zoveelste to-do-list

Lekkage
Zijn er naast enthousiasme en ambitie ook tegenvallers te melden? Jazeker: het halve dak is er, tegen de verwachting in af geweest. Het regenachtige weer van de afgelopen weken heeft duidelijk gemaakt dat het zo hier en daar toch nog druppelt binnen. Het vinden van een kok die het aandurfde om dit avontuur met ons aan te gaan was een hele zoektocht. Inmiddels zijn we daarin naar ons idee meer dan geslaagd in de persoon van een enthousiaste rasechte Brummenese kok in de persoon van Pascal (28 lentes jong).


Kok Pascal nu nog druk met flesjes sorteren

Positieve reacties
Zijn er ook positieve zaken te melden? Meer dan we hier kunnen noemen: alle vrienden en kennissen die maar blijven komen om mee te klussen, dat geeft elke keer weer een enorme kick. Alle positieve reacties die we vanuit het dorp, het verenigingsleven en de buurt ontvangen en natuurlijk het feit dat het ons inziens zooo mooi wordt allemaal. Kortom we staan te trappelen om echt van start te gaan. Daarover later meer.

Jan Dragt


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Digitaal ondernemen in het café

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: