Column: doorgesnoven tieners

17 juni 2015
Column: doorgesnoven tieners

Binnenkort mag er dus niet meer gerookt worden op het horecaterras. Wat mensen thuis doen, dat mogen ze zelf weten (nu nog), maar binnen
de horeca worden straks de teugels nog strakker aangetrokken. Het is maar een voorspelling van me (pin me er dus niet op vast), maar wanneer je de geschiedenis bekijkt, dan zul je zien dat de politiek maar al te graag een wet of een regel maakt van een heikel en actueel onderwerp. Zo ook hier. Deze politici zien zelden een doorsnee café van binnen (en al helemaal niet buiten de door hen gekoesterde Randstad), hebben nooit in de horeca gewerkt en zijn niet representatief voor de gemiddelde cafébezoeker, dus verzinnen zij de regels op kantoor. Dit doen ze aan de hand van hen ingegeven ideeën over hoe de wereld er uit zou moeten zien. Meestal komen die ideeën vanuit de landelijke media en gedreven opiniemakers. Zo gebeurde dat ook bij de verhoging van de leeftijd waarop drank gekocht en geconsumeerd mag worden. Het resultaat is desastreus.

*Desastreus*
Desastreus? Jazeker. Wie had kunnen vermoeden dat jongeren, die geen druppel meer mogen drinken in de horeca, zich volproppen met pillen en andere drugs voordat ze een café bezoeken? Als ze al een café bezoeken. Eenmaal binnen (pas na elf uur ‘s avonds natuurlijk) bestellen ze maximaal één cola, schoppen ze herrie, bezoeken ze continu de wc om nog meer verdovende middelen naar binnen te werken en water te drinken en verjagen ze de ‘goede gasten’. Natuurlijk zijn niet alle jongeren zo, maar de verhalen vanuit de cafébranche liegen er niet om.

*Ouwelullenmuziek en een biljart*
Afgelopen weekend ging ik even op bezoek bij mijn gitaarbouwer, en ook de horeca kwam ter sprake. In zijn dorp (Egmond aan Zee) zijn er afgelopen jaar weer drie cafés gesloten. De gasten bleven weg, dus echt rendabel was de business niet meer. Toch was er één café dat het hoofd wonderwel goed boven water wist te houden. De eigenaar van deze zaak richt zich immers op een ouder publiek. Hoe hij dat doet? ‘Ouwelullenmuziek’ galmt door de speakers, er werd weer een biljart geplaatst, elke woensdagavond zijn er salsadansavonden en in het weekend blues-, soul- en classic rock bandjes. Daar moeten vervelende jongeren niets van hebben. Leuke jongeren en wat oudere gasten wel. Wanneer er dan toch een doorgesnoven joch stennis komt schoppen, dan helpen de vaste gasten eigenhandig mee om het sujet naar buiten te kieperen. ‘Hun’ kroeg moet immers geen rottent worden, maar een tweede huiskamer blijven. Het advies? Richt je op de wat oudere bezoeker, boek af en toe een leuk bandje (daar hebben raddraaiers een hekel aan), organiseer leuke dingen in je kroeg en verander de muziekstijl. Dan is je zaak straks weer lucratief en gezellig, net zoals in Egmond.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws