Column: Ambtenaartje toch...

29 april 2015 |
Column: Ambtenaartje toch...

Wat voor caféondernemers een topdag moest zijn, werd her en der weer eens deels verpest door overijverige gemeenteambtenaren. Ik heb het hier over
Koningsdag. Een volksfeest brengt rommel met zich mee, dat weten we. Die rommel wordt niet alleen door de horeca gemaakt, dat weet iedereen ook. Toch moest in Utrecht de uitbater van café De Nieuwe Dikke Dries (Jos de Winter) honderd euro betalen aan de heren van Stadswerken. De regelgeving bepaalt dat de locatie 'leeg en schoon' moet worden opgeleverd. Daar kan ik nog wel inkomen, maar de manier waarop de heren van Stadswerken opereren, dat roept vragen op...

Wat gebeurde er dan precies?
De heren van Stadswerken troffen rommel aan op de locatie. Daarop besloten zij van een briefje maar een factuur te maken. Honderd euro moest de horecaondernemer betalen om de rommel op te ruimen en af te voeren. Waarop dat bedrag gebaseerd is? Nou, dat weet niemand; nattevingerwerk noemt men dat. En dat in een maatschappij waarin de ondernemer tot op de komma nauwkeurig alles bij moet houden, aan allerlei regelgeving moet voldoen en voor ieder wissewasje een vergunning moet aanvragen. Kun je het nog volgen?

Wat stond er op de 'factuur'?
De factuur voldoet helemaal niet aan de vereisten die de overheid hieraan stelt, dat is evident. Op de 'factuur' stond het volgende:

'Café Dikke Dries verklaart hierbij dat Stadswerken het resterende afval verwijderd (verwijderd had met een 't' geschreven moeten worden, red.) voor het bedrag van € 100,-'


That's it. Ja, daaronder de naam van de werknemer van Stadswerken en van de werknemer van het café, met daaronder weer de handtekeningen voor akkoord. Een handgeschreven vod, met daarop een uit de duim gezogen bedrag. En dan die spelfout... Er staat zelfs geen datum op, laat staan de juiste contactgegevens van Stadswerken en verdere specificaties. Zijn we in een bananenrepubliek beland?

Horeca wordt uitgezogen
Wat het ergste is... De rommel op straat bestond voor een groot deel uit bierblikjes. En dat terwijl het café helemaal geen blikjes bier verkoopt! Het is gewoon afval van voorbijgangers op Koningsdag, en voor een groot deel niet gerelateerd aan de bedrijfsvoering van de kroeg. Het is afval in de openbare ruimte, veroorzaakt door een nationale feestdag. Hoe komt Stadswerken er eigenlijk bij dat de horeca moet betalen voor de opruimwerkzaamheden? Dat is toch gekkenwerk? Er zijn regeltjes en er is redelijkheid. In dit geval bewijst de uitvoerende instantie van de lokale overheid maar weer eens dat de balans zoek is. In een tijd waar bezoekers van feesten het bier elders kopen (getuige de blikken op straat), de verkooptijden steeds korter worden en de regelgeving alleen maar toeneemt, is dit wel een zeer schrijnend geval. Gelukkig zijn er over deze kwestie al vragen gesteld door de fracties van CDA en D66. Ik vermoed dat dit muisje nog wel een staartje krijgt...

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: