Blog Liz Luyben: China, het land van de speciaalbieren

17 oktober 2016 | Thijs Jacobs

Deze bijdrage is van Liz Luyben. Zij is de brouwer van La Cabra Azul, De Blauwe Geit, in de Montes de Málaga en auteur van o.a. The Beer Lover’s Guide to Andalusia. Op het moment werkt zij aan haar volgende boek: The Beer Lover’s Guide to Western China. Liz is op dit moment in China, waar zij China Brew 2016 bezocht. 

'Groots en meeslepend' waren woorden die door mijn hoofd schoten toen ik het terrein van het China Brew 2016 in Shanghai op stapte. Het is een tweejaarlijks gebeuren, volgens de website het grootste ter wereld. Vier kloeke fabriekshallen vol alles wat je nodig kunt hebben, van koeling tot verzekering, van kroonkurk tot filter. De eerste twee zalen lijken vooral vol Siemens te staan, in hal drie staat ook een meneer met Boeddha kettingen. Verder zijn er toespraken van Duitsers die vertellen over 500 jaar Reinheitsgebot. Ook allemaal heel interessant, maar waar is het bier? Helemaal weggestopt achterin hal 4 staan de brouwers op een kluitje. Om bij ze te komen moet je eerst door een doolhof van nagebouwde fabrieken en stands vol met de meest prachtige brouwketels, taps en een blinkende inblikmachine. Speciaalbier is een enorm ding in China, als je er regelmatig komt en, zoals ik, nogal graag bier drinkt, dan word je alsmaar om je oren geslagen met alweer een bierfestival zus of een Oktoberfest zo. Bij Daga, mijn favoriete speciaalbiercafé in Shanghai, lijkt elke week wel weer een nieuwe Chinese brouwerij op het menu te staan.

Smaken verschillen

Een grappig aspect aan deze 'speciaalbierbeweging' is dat de meeste Chinezen die ik spreek eigenlijk niet zo veel drinken. Een van de brouwers vertrouwde me toe dat hij met moeite één van zijn eigen biertjes op kon voordat hij dronken was. Chinezen houden, heb ik me laten vertellen, ook van hele andere smaken dan bijvoorbeeld Amerikanen. Sommige brouwers hebben het nadrukkelijk over een Chinese IPA: een zoetere, rondere aanpak. Zachte hop die je wel een beetje ruikt, maar die niet enorm opvalt. Zoals een medewerker van de 72 Changes brouwerij het me uitlegt: “Die IPA’s van jullie in het westen, die zijn zo..." Hij trekt een verkrampt gezicht terwijl hij zoekt naar het Engelse woord. “Bitter?” stel ik na een tijdje voor. Zijn gezicht klaart op. "Ja, bitter! En zuur! Chinese IPA’s hebben dat niet”, zegt hij tevreden.

Inblikrobot

Ik dwaal verder en kom een hele uitbundige stal tegen met woeste namen zoals Fat Dolma en Black Yak. Die laatste is een porter die ik uiteraard moet proberen. De jongens van Shangri-La Highland Brewery komen uit de gelijknamige stad in de provincie Yunnan, in het Zuid-Westen van China. Ze brouwen vooral met de lokale gerst, tot grote blijdschap van de lokale boeren. Een paar stands verder raak ik aan de praat met brouwer Jordan van Mr Drunk. Veel Chinezen kiezen een Amerikaanse naam, zodat wij westerlingen het makkelijker uit kunnen spreken. Jordan houdt van basketbal, vandaar. Hij komt uit Suzhou. Geen hele bekende stad buiten China, maar het ligt op zo’n anderhalf uur van Shanghai en er wonen ruim tien miljoen mensen. Jordan runt er een kleine brewpub, met een kleine installatie - een brouwketel van 120 liter - en met heel veel enthousiasme brouwt hij meer dan 10 verschillende bieren. Ik probeer zijn Dream River Hopfen Double Amber en zijn November Rain IPA - vernoemd naar zijn favoriete band, Guns and Roses. We neuriën samen een stukje en dan lijkt het me tijd om te gaan. Ik aai op weg naar buiten nog even begerig over die prachtige inblikrobot. Misschien over twee jaar...?

Bieren van La Cabra Azul zijn in Nederland te koop bij o.a. De Voorburgse Bierwinkel, Goedgebrouwen in Almere, Pakhuis Twente en Original Andalucía in Gulpen.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: