Blog Liz Luyben: China, het land van de speciaalbieren

17 oktober 2016 | Thijs Jacobs

Deze bijdrage is van Liz Luyben. Zij is de brouwer van La Cabra Azul, De Blauwe Geit, in de Montes de Málaga en auteur van o.a. The Beer Lover’s Guide to Andalusia. Op het moment werkt zij aan haar volgende boek: The Beer Lover’s Guide to Western China. Liz is op dit moment in China, waar zij China Brew 2016 bezocht. 

'Groots en meeslepend' waren woorden die door mijn hoofd schoten toen ik het terrein van het China Brew 2016 in Shanghai op stapte. Het is een tweejaarlijks gebeuren, volgens de website het grootste ter wereld. Vier kloeke fabriekshallen vol alles wat je nodig kunt hebben, van koeling tot verzekering, van kroonkurk tot filter. De eerste twee zalen lijken vooral vol Siemens te staan, in hal drie staat ook een meneer met Boeddha kettingen. Verder zijn er toespraken van Duitsers die vertellen over 500 jaar Reinheitsgebot. Ook allemaal heel interessant, maar waar is het bier? Helemaal weggestopt achterin hal 4 staan de brouwers op een kluitje. Om bij ze te komen moet je eerst door een doolhof van nagebouwde fabrieken en stands vol met de meest prachtige brouwketels, taps en een blinkende inblikmachine. Speciaalbier is een enorm ding in China, als je er regelmatig komt en, zoals ik, nogal graag bier drinkt, dan word je alsmaar om je oren geslagen met alweer een bierfestival zus of een Oktoberfest zo. Bij Daga, mijn favoriete speciaalbiercafé in Shanghai, lijkt elke week wel weer een nieuwe Chinese brouwerij op het menu te staan.

Smaken verschillen

Een grappig aspect aan deze 'speciaalbierbeweging' is dat de meeste Chinezen die ik spreek eigenlijk niet zo veel drinken. Een van de brouwers vertrouwde me toe dat hij met moeite één van zijn eigen biertjes op kon voordat hij dronken was. Chinezen houden, heb ik me laten vertellen, ook van hele andere smaken dan bijvoorbeeld Amerikanen. Sommige brouwers hebben het nadrukkelijk over een Chinese IPA: een zoetere, rondere aanpak. Zachte hop die je wel een beetje ruikt, maar die niet enorm opvalt. Zoals een medewerker van de 72 Changes brouwerij het me uitlegt: “Die IPA’s van jullie in het westen, die zijn zo..." Hij trekt een verkrampt gezicht terwijl hij zoekt naar het Engelse woord. “Bitter?” stel ik na een tijdje voor. Zijn gezicht klaart op. "Ja, bitter! En zuur! Chinese IPA’s hebben dat niet”, zegt hij tevreden.

Inblikrobot

Ik dwaal verder en kom een hele uitbundige stal tegen met woeste namen zoals Fat Dolma en Black Yak. Die laatste is een porter die ik uiteraard moet proberen. De jongens van Shangri-La Highland Brewery komen uit de gelijknamige stad in de provincie Yunnan, in het Zuid-Westen van China. Ze brouwen vooral met de lokale gerst, tot grote blijdschap van de lokale boeren. Een paar stands verder raak ik aan de praat met brouwer Jordan van Mr Drunk. Veel Chinezen kiezen een Amerikaanse naam, zodat wij westerlingen het makkelijker uit kunnen spreken. Jordan houdt van basketbal, vandaar. Hij komt uit Suzhou. Geen hele bekende stad buiten China, maar het ligt op zo’n anderhalf uur van Shanghai en er wonen ruim tien miljoen mensen. Jordan runt er een kleine brewpub, met een kleine installatie - een brouwketel van 120 liter - en met heel veel enthousiasme brouwt hij meer dan 10 verschillende bieren. Ik probeer zijn Dream River Hopfen Double Amber en zijn November Rain IPA - vernoemd naar zijn favoriete band, Guns and Roses. We neuriën samen een stukje en dan lijkt het me tijd om te gaan. Ik aai op weg naar buiten nog even begerig over die prachtige inblikrobot. Misschien over twee jaar...?

Bieren van La Cabra Azul zijn in Nederland te koop bij o.a. De Voorburgse Bierwinkel, Goedgebrouwen in Almere, Pakhuis Twente en Original Andalucía in Gulpen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Prijs voeding fors gestegen, vooral vlees en vis veel duurder

De prijzen van voedingsmiddelen stegen in mei 3,8 procent, nagenoeg de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar. De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nadere analyse van de consumentenprijsindex. Na de eerste maanden van 2009 stegen de ...

Opening Utrecht
Familiezaak KARAF Food & Drinks opent haar deuren

Utrecht heeft er een nieuwe horecagelegenheid bij: KARAF Food & Drinks aan de Korte Jansstraat. Na meerdere succesvolle restaurants, beginnen eigenaren Fatma en Mustafa Kara deze nieuwe zaak met terras op een prachtige locatie in de Domstad. Voor Utrechtse horecaliefhebbers is KARAF geen onbe...

Columns
Column: roken verbieden is juist gastvrij!

Ik blijf het opmerkelijk vinden. Dat alle berichten die betrekking hebben op ‘roken’ op onze caféwebsite de grootste bezoekersaantallen krijgen, vrijwel zonder uitzondering. Wat is dat toch, die fascinatie voor het rookverbod in de horeca? Inmiddels is het rookverbod ruim tien jaa...

Onderzoek: aantal nieuwe foodfestivals drastisch gedaald

Het aantal festivals is in twee jaar tijd met ruim 10% teruggelopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam naar het festivallandschap in Nederland. Verantwoordelijk lector Harry van Vliet (Crossmedia): "De daling in het aantal muziekfestivals was al zichtbaar in 2017, maar de...

Amsterdam Opening
Nieuwe pop-up keuken Luca's Pizza opent in de Kopstootbar

Vanaf zaterdag 15 juni opent er een nieuwe pop-up keuken in de Amsterdamse Kopstootbar. Om de paar maanden werkt er een nieuwe chef in de pop-up keuken van de bar. Dit keer is het de beurt aan Luc Geertzen, die er Luca's Pizza opent. De pizzeria is gedurende de zomer te bewonderen. De pizzeri...

Achtergronden
Mag een café lachgas verkopen?

Lachgas is een middel dat wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Sinds juli 2016 valt lachgas dat verkocht wordt in ballonnen onder de Warenwet, dus niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Hierdoor is de NVWA de partij die toeziet op de verkoop van lachgasballo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: