Blog Liz Luyben: China, het land van de speciaalbieren

17 oktober 2016 | Thijs Jacobs

Deze bijdrage is van Liz Luyben. Zij is de brouwer van La Cabra Azul, De Blauwe Geit, in de Montes de Málaga en auteur van o.a. The Beer Lover’s Guide to Andalusia. Op het moment werkt zij aan haar volgende boek: The Beer Lover’s Guide to Western China. Liz is op dit moment in China, waar zij China Brew 2016 bezocht. 

'Groots en meeslepend' waren woorden die door mijn hoofd schoten toen ik het terrein van het China Brew 2016 in Shanghai op stapte. Het is een tweejaarlijks gebeuren, volgens de website het grootste ter wereld. Vier kloeke fabriekshallen vol alles wat je nodig kunt hebben, van koeling tot verzekering, van kroonkurk tot filter. De eerste twee zalen lijken vooral vol Siemens te staan, in hal drie staat ook een meneer met Boeddha kettingen. Verder zijn er toespraken van Duitsers die vertellen over 500 jaar Reinheitsgebot. Ook allemaal heel interessant, maar waar is het bier? Helemaal weggestopt achterin hal 4 staan de brouwers op een kluitje. Om bij ze te komen moet je eerst door een doolhof van nagebouwde fabrieken en stands vol met de meest prachtige brouwketels, taps en een blinkende inblikmachine. Speciaalbier is een enorm ding in China, als je er regelmatig komt en, zoals ik, nogal graag bier drinkt, dan word je alsmaar om je oren geslagen met alweer een bierfestival zus of een Oktoberfest zo. Bij Daga, mijn favoriete speciaalbiercafé in Shanghai, lijkt elke week wel weer een nieuwe Chinese brouwerij op het menu te staan.

Smaken verschillen

Een grappig aspect aan deze 'speciaalbierbeweging' is dat de meeste Chinezen die ik spreek eigenlijk niet zo veel drinken. Een van de brouwers vertrouwde me toe dat hij met moeite één van zijn eigen biertjes op kon voordat hij dronken was. Chinezen houden, heb ik me laten vertellen, ook van hele andere smaken dan bijvoorbeeld Amerikanen. Sommige brouwers hebben het nadrukkelijk over een Chinese IPA: een zoetere, rondere aanpak. Zachte hop die je wel een beetje ruikt, maar die niet enorm opvalt. Zoals een medewerker van de 72 Changes brouwerij het me uitlegt: “Die IPA’s van jullie in het westen, die zijn zo..." Hij trekt een verkrampt gezicht terwijl hij zoekt naar het Engelse woord. “Bitter?” stel ik na een tijdje voor. Zijn gezicht klaart op. "Ja, bitter! En zuur! Chinese IPA’s hebben dat niet”, zegt hij tevreden.

Inblikrobot

Ik dwaal verder en kom een hele uitbundige stal tegen met woeste namen zoals Fat Dolma en Black Yak. Die laatste is een porter die ik uiteraard moet proberen. De jongens van Shangri-La Highland Brewery komen uit de gelijknamige stad in de provincie Yunnan, in het Zuid-Westen van China. Ze brouwen vooral met de lokale gerst, tot grote blijdschap van de lokale boeren. Een paar stands verder raak ik aan de praat met brouwer Jordan van Mr Drunk. Veel Chinezen kiezen een Amerikaanse naam, zodat wij westerlingen het makkelijker uit kunnen spreken. Jordan houdt van basketbal, vandaar. Hij komt uit Suzhou. Geen hele bekende stad buiten China, maar het ligt op zo’n anderhalf uur van Shanghai en er wonen ruim tien miljoen mensen. Jordan runt er een kleine brewpub, met een kleine installatie - een brouwketel van 120 liter - en met heel veel enthousiasme brouwt hij meer dan 10 verschillende bieren. Ik probeer zijn Dream River Hopfen Double Amber en zijn November Rain IPA - vernoemd naar zijn favoriete band, Guns and Roses. We neuriën samen een stukje en dan lijkt het me tijd om te gaan. Ik aai op weg naar buiten nog even begerig over die prachtige inblikrobot. Misschien over twee jaar...?

Bieren van La Cabra Azul zijn in Nederland te koop bij o.a. De Voorburgse Bierwinkel, Goedgebrouwen in Almere, Pakhuis Twente en Original Andalucía in Gulpen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Bijna 450 bieren in 5e Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de vierde keer de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben &eacut...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Tech Interview
''Bij De Beren hebben we nu al twaalf marketingmedewerkers nodig''

Marjolein Mens is communicatieadviseur bij restaurantketen De Beren. De restaurantketen heeft de social media campagnes uitstekend op orde en pakt de marketingactiviteiten professioneel aan. Hoe gaat dat in zijn werk bij zo’n succesvolle keten? Marjolein: “We hebben hier op kantoor een h...

Opening
De Horeca Academie opent een nieuwe vestiging in Houten

De Horeca Academie en het landelijk opererende SVO zijn al jaren partners in het verzorgen van horeca opleidingen en gaan nu een nieuwe vestiging openen in Houten. De Horeca Academie gaat per september 2019 van start met de aanbieding van de volgende opleidingen: kok, Zelfstandig werkend kok, Horeca...

Amsterdam Cocktails
Toonaangevende bars doen mee aan Amsterdam Cocktail Week

Op maandag 11 maart is de Amsterdam Cocktail Week 2019 van start gegaan en tot en met zondag 17 maart staat onze hoofdstad volledig in het teken van de laatste cocktailtrends. Door het succes van de vorige edities kunnen bezoekers zich ook dit jaar weer tot een ware ‘cocktail pro’ trans...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Detailhandel of horeca; klein verschil, grote gevolgen

Steeds meer gemeenten krijgen te maken met de dunne lijn die in enkele gevallen detailhandel van horeca scheidt. Dat deze lijn dun is, blijkt uit de stijgende hoeveelheid aan zaken die bij de rechter worden voorgelegd waarin specifiek de vraag wordt gesteld: is mijn zaak aan te merken als horeca- of...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: