Bijna alle cafes zijn rookvrij

19 juni 2015 |
Bijna alle cafes zijn rookvrij

Bijna alle cafés zijn rookvrij; bij 96% wordt niet meer gerookt. Van de kleine cafés zonder personeel die tot oktober 2014 onder een
uitzonderingsregel vielen, is nu 88% rookvrij. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de afgelopen maanden heeft laten verrichten.

Significante stijging
Het aantal cafés waar niet meer gerookt wordt, is de afgelopen periode significant toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek dat het bureau Intraval in opdracht van de NVWA heeft verricht. Eetcafés, waar de naleving van het rookverbod altijd al het hoogst was, zijn nu nagenoeg rookvrij: 98% in het voorjaar van 2015 tegen 97% in het najaar van 2014.

Cafés
Cafés zijn nu voor 96% rookvrij, tegenover 75% eind 2014. In 95% van de discotheken wordt nu niet meer gerookt, tegenover 84% eind 2014. Ook in de kleine cafés zonder personeel die onder de uitzonderingsregeling vielen, wordt bijna niet meer gerookt; 88% daarvan is rookvrij. Eind 2014 was dat nog 50%. De norm 'Alle horeca rookvrij' lijkt met deze cijfers algemeen ingang te hebben gevonden in de Nederlandse horeca.

Inspecties NVWA
Inspecteurs van de NVWA hebben in 2014 in totaal 22.862 rookinspecties uitgevoerd. Hierbij zijn 619 schriftelijke waarschuwingen en 1.578 boetes uitgedeeld. Het overgrote deel van de boetes en maatregelen ging naar cafés en discotheken (1.321 boetes en 389 schriftelijke waarschuwingen).

De boete voor een eerste overtreding bedraagt € 600. Bij herhaling kan dit oplopen tot € 4.500.

Achtergrond
Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca, sport-, kunst-, en cultuursector een rookverbod. Voor kleine cafés zonder personeel gold de laatste paar jaar een uitzondering. Op 1 januari 2015 is echter een wijziging van de Tabakswet in werking getreden waardoor het rookverbod voor de gehele horeca geldt. De NVWA controleert of ondernemers zich houden aan de regels van de Tabakswet.



Bron: NVWA

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: