Bier gemaakt van brood

Auteur: Thijs Jacobs
12 juni 2017
Bier gemaakt van brood

Brood staat na zuivel op de tweede plek als meest verspilde producten. Dit komt neer op zo’n 380 miljoen kilo brood per jaar dat ons bord niet haalt. Instock staat bekend om de missie voedselverspilling op de kaart te zetten. Samen met de lokale Brouwerij Troost is het Instock gelukt om onverkocht brood als ingrediënt voor bier te gebruiken.

Dit nieuwe speciaalbier heeft de toepasselijke naam Bammetjes Bier en smaakt als een frisse Weizen. Hiermee krijgt Pieper Bier, het vorig jaar gelanceerde Pale Ale biertje van geredde aardappels, een zomers zusje. Om de cirkel rond te maken, maakt Instock van bierbostel - het voedzame restproduct van bier - weer een ambachtelijke granola. Geheel in lijn met de principes van de circulaire economie.
 

Onze Bammetjes

Brood is al eeuwenlang niet weg te denken uit ons eetpatroon. De enorme liefde voor dit volksproduct heeft helaas ook zijn keerzijde: we verspillen tegenwoordig zo’n 380 miljoen kilo brood per jaar, oftewel meer dan 1 miljoen broden per dag (bron: Toine Timmermans, WUR). Dit belandt nu met name in de biovergister of wordt gebruikt voor veevoer. Terwijl het op vele manieren een hoogwaardiger tweede leven kan krijgen. Instock gebruikt onverkocht brood nu al zo’n 3 jaar door het in gerechten te verwerken in hun restaurants. Sinds kort wordt het nu ook gebruikt voor hun nieuwe speciaalbiertje Bammetjes Bier.

Bij het brouwen wordt een deel van de mout vervangen door brood. Hiervoor worden verschillende soorten brood gebruikt afkomstig van bakkerij Bakkersland. Met het drinken van één flesje Bammetjes Bier red je 2 boterhammen van de verspilling. Maar even belangrijk vindt Instock het creëren van bewustwording rondom het onderwerp. "Uiteindelijk zou het normaal moeten worden om reststromen en food surplus een zo goed mogelijke bestemming te geven" aldus Selma Seddik van Instock.


Zomers Biertje

Bammetjes Bier smaakt als een Weizen, een populaire biersoort die bekend staat om haar zomerse karakter. Weizen betekent dat naast gerstemout ook tarwemout wordt toegevoegd bij het brouwen. Dit ingrediënt, dat ook in brood zit, zorgt voor de fruitige, kruidige en lichte smaak van het bier. Het biertje heeft door haar bijzondere receptuur een lichte gisttroebel en een hint van banaan. Bammetjes Bier is daarom niet alleen verantwoord genieten, maar ook een verrassende nieuwkomer in het zomerse bierassortiment. Het alcoholpercentage van 4,5% is aan de lage kant, wat door steeds meer mensen wordt gewaardeerd.

Overig nieuws