Bier gemaakt van brood

12 juni 2017 | Thijs Jacobs
Bier gemaakt van brood

Brood staat na zuivel op de tweede plek als meest verspilde producten. Dit komt neer op zo’n 380 miljoen kilo brood per jaar dat ons bord niet haalt. Instock staat bekend om de missie voedselverspilling op de kaart te zetten. Samen met de lokale Brouwerij Troost is het Instock gelukt om onverkocht brood als ingrediënt voor bier te gebruiken.

Dit nieuwe speciaalbier heeft de toepasselijke naam Bammetjes Bier en smaakt als een frisse Weizen. Hiermee krijgt Pieper Bier, het vorig jaar gelanceerde Pale Ale biertje van geredde aardappels, een zomers zusje. Om de cirkel rond te maken, maakt Instock van bierbostel - het voedzame restproduct van bier - weer een ambachtelijke granola. Geheel in lijn met de principes van de circulaire economie.
 

Onze Bammetjes

Brood is al eeuwenlang niet weg te denken uit ons eetpatroon. De enorme liefde voor dit volksproduct heeft helaas ook zijn keerzijde: we verspillen tegenwoordig zo’n 380 miljoen kilo brood per jaar, oftewel meer dan 1 miljoen broden per dag (bron: Toine Timmermans, WUR). Dit belandt nu met name in de biovergister of wordt gebruikt voor veevoer. Terwijl het op vele manieren een hoogwaardiger tweede leven kan krijgen. Instock gebruikt onverkocht brood nu al zo’n 3 jaar door het in gerechten te verwerken in hun restaurants. Sinds kort wordt het nu ook gebruikt voor hun nieuwe speciaalbiertje Bammetjes Bier.

Bij het brouwen wordt een deel van de mout vervangen door brood. Hiervoor worden verschillende soorten brood gebruikt afkomstig van bakkerij Bakkersland. Met het drinken van één flesje Bammetjes Bier red je 2 boterhammen van de verspilling. Maar even belangrijk vindt Instock het creëren van bewustwording rondom het onderwerp. "Uiteindelijk zou het normaal moeten worden om reststromen en food surplus een zo goed mogelijke bestemming te geven" aldus Selma Seddik van Instock.


Zomers Biertje

Bammetjes Bier smaakt als een Weizen, een populaire biersoort die bekend staat om haar zomerse karakter. Weizen betekent dat naast gerstemout ook tarwemout wordt toegevoegd bij het brouwen. Dit ingrediënt, dat ook in brood zit, zorgt voor de fruitige, kruidige en lichte smaak van het bier. Het biertje heeft door haar bijzondere receptuur een lichte gisttroebel en een hint van banaan. Bammetjes Bier is daarom niet alleen verantwoord genieten, maar ook een verrassende nieuwkomer in het zomerse bierassortiment. Het alcoholpercentage van 4,5% is aan de lage kant, wat door steeds meer mensen wordt gewaardeerd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw café belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw o ...

Columns Drinks
Column Richard Moerkerk: Daten met een bier

Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er op het moment helemaal niet gedate wordt natuurlijk. Wandelen is helemaal hot en ik denk dat aankomende stelletjes sneller thuis afspreken, waar ze an ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: