Belasting drukt Hengeler in bankroet

19 april 2013
Belasting drukt Hengeler in bankroet

In Hengelo is club-restaurant Hengeler failliet verklaard. Op de website staat te lezen "Vanwege omstandigheden zijn we tijdelijk gesloten". Hoewel de vooruitzichten voor 2013 positief te noemen zijn
wilde de Belastingdienst niet langer wachten met het innen van vorderingen en vroeg het bankroet van drie bv's achter het restaurant met club, café en evenementenmogelijkheden aan. Bovendien bleek de exploitatie van het horecabedrijf niet snel genoeg winstgevend.

*Verkeerde inschatting*
Uit het verslag van de curator: "[Er] bleek dat de fiscale vorderingen bij de overname veel te laag zijn voorgesteld. Dientengevolge werden fiscale aanslagen opgelegd die niet konden worden betaald. Verder bleek de exploitatie onvoldoende snel winstgevend te zijn om de ontstane fiscale schulden te betalen mede in aanmerking nemende de te betalen relatief hoge huur. Hoewel de vooruitzichten voor 2013 positief te noemen waren, bleek de Belastingdienst niet langer geduld te willen hebben met de ondernemingen en vroeg die het faillissement van de verschillende bv’s aan."

*Holding nog overeind*
Het gaat bij het faillissement om het bankroet van de onderliggende besloten vennootschappen Vermaakfabriek, Ketelhuis, en De Aanleiding. Moederbedrijf Ketelhuis Holding is niet bij het faillissement betrokken. In het verslag van de curator staat te lezen: "De ondernemingen Vermaakfabriek bv, Ketelhuis bv en De Aanleiding bv maakten onderdeel uit van een groep van ondernemingen. De bestuurder van de ondernemingen was Ketelhuis Holding bv. Ketelhuis Holding is nog niet in staat van faillissement verklaard. In Vermaakfabriek bv werd een restaurant geëxploiteerd. De Aanleiding bv verzorgde het organiseren van evenementen. In Ketelhuis bv waren de investeringen in inventaris en installaties ondergebracht. De ondernemingen zijn gevestigd in het vanouds bekende fabriekscomplex van Hazemeijer te Hengelo."

*Doorstart*
Ten tijde van het faillissement werkten er 15 personen bij Hengeler. Er wordt gewerkt aan een doorstart.

~Frank Lindner~

Overig nieuws