Bedrijfschap Horeca reageert

23 december 2011 |
Bedrijfschap Horeca reageert

Voor het Bedrijfschap Horeca & Catering is het een hard gelag wanneer je de uitslag van de moties in de Tweede Kamer hoort. Het bedrijfschap is slachtoffer geworden van besluitvorming rond een stelsel, aldus
de reactie van het bedrijfschap Horeca & Catering. Op 20 december 2011 heeft de Tweede Kamer de motie Aptroot aangenomen waarin staat dat alle product- en bedrijfschappen moeten worden opgeheven. VVD, SP, PVV, D66 en Groen Links hebben deze motie gesteund. De motie Aptroot vraagt het Kabinet binnen een half jaar te komen met een voorstel om de huidige Wet op de bedrijfsorganisatie aan te passen. Ook moet de regering dan komen met een voorstel voor de afbouw van de schappen en het onderbrengen van de wettelijke en publieke taken op het gebied van voedselveiligheid, plantgezondheid en dierenwelzijn.

Sprankje hoop
Begin deze week kreeg het Bedrijfschap Horeca weer een beetje hoop. Dinsdagmorgen kropen de politieke partijen echter onverwachts bij elkaar. Er werden nieuwe moties gemaakt en moties ingetrokken. De uitslag is inmiddels bekend. Het is niet goed afgelopen voor het bedrijfschap. Het Kabinet moet nog reageren, maar de uitkomst zal voor de bedrijfschappen niet positief zijn.

Definitief oordeel in 2012
Formeel is het nu wachten op het Kabinet. Dat zal vermoedelijk in januari 2012 een reactie geven. Vervolgens moet er een wetswijziging worden voorbereid en zal er een gehele of gedeeltelijke afbouw gestart worden. Al met al een proces dat minimaal nog een jaar zal vergen, zo is de verwachting. In de tussentijd zullen Sociale Partners zich beraden en zullen de bedrijfschappen op zoek gaan naar alternatieve vormen. Waar het allemaal op uitdraait weet op dit moment niemand precies. Men mag er vanuit gaan dat het een proces is dat niet van vandaag op morgen is afgerond.

Ondernemingen op de eerste plaats
Er zijn taken die zullen vervallen en er zullen taken drastisch wijzigen. Daar zal men niet aan ontkomen; er vanuit gaande dat het bedrijfschap een belangrijk aantal van haar producten boven tafel kan houden. Het Bedrijfschap Horeca & Catering doet het voor de ondernemingen; niet voor de politiek of de andere schappen.

Horecava 2012
Het Bedrijfschap Horeca & Catering staat daarom gewoon op de komende Horecava, op het Xpert Plaza (09.508), samen met de andere brancheorganisaties. Op de Horecava presenteert het bedrijfschap Horeca het vernieuwde kenniscentrumhoreca.nl. Specifiek richt het bedrijfschap zich op de Horecava 2012 op trends rond reviews, de arbeidsmarkt en samenwerken. Deze thema's, die uitvoerig worden behandeld in het meest succesvolle deel van de website 'Het Kenniscafé', worden geïntroduceerd met 3 korte films. In het Kenniscafé vind je straks over deze en andere onderwerpen '8 inspirerende en informerende bites': trends, onderzoek, toekomstvisies, best practises, tips&tricks, overheidsinformatie, innovatie projecten en online bedrijfstools.
Met deze informatie en inspiratie wil het bedrijfschap de ondernemingen ondersteunen bij hun doelstellingen voor 2012. Want: zonder doel kan je niet scoren'; zo luidt het motto.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: