Barre tijden. 6 Tips voor horecaondernemers

14 oktober 2020 | David Bakker

Vier weken dicht. De horeca wordt zwaar getroffen. Het zijn barre tijden. In dit artikel geven we tips over wat te doen tijdens de lockdown. Zelf een goede tip? Deel het en mail naar: redactie@uitgeverijps.nl! 

 

  1. Cash is King

 

Omzet, omzet, omzet! Alleen met geld valt te overleven. Als afhalen en bezorgen nog niet in het systeem zat, is het verstandig om dat nu wel te doen. Gasten hebben tijdens de eerste lockdown laten zien open te staan voor bezorg- en afhaalmaaltijden. Vaste columnist van De RestaurantKrant en eigenaar van Restaurant Fernando’s in Alkmaar zette in de vorige lockdown een heel bezorg- en afhaalsysteem neer in een paar dagen. Lees zijn ervaringen daarover in zijn dagboeken. Als fine dining restaurant koos hij voor feelgood gerechten. Het was een succes.

 

  1. Be visible

 

Laat zien wat je doet! Op die manier creëer  je een band met je gasten. De contactmomenten zijn weg, maar laat via socials zien wat je wél doet. Ben je nu een menu aan het samenstellen voor afhalen en bezorgen? Laat het zien! Grote schoonmaak? Laat het zien! Het binden van gasten is nu ontzettend belangrijk. Ook voor de (nabije) toekomst.

 

  1. Werk samen

 

Er zijn duizenden horecaondernemers getroffen door de maatregelen. Zoek elkaar op, help elkaar, deel adviezen en ga in gesprek. Twee mensen weten meer dan één. Maak een Whatsapp-groep aan met ondernemers uit de buurt en deel je ervaringen. Die krijg je dan ook terug. We are in this together.

 

  1. Werk samen 2.0.

 

Tijdens de eerste lockdown hebben pandeigenaren, banken en toeleveranciers zich over het algemeen soepel opgesteld richting de horeca. De vraag is of ze dat nu weer gaan doen, maar in gesprek gaan is altijd aan te raden. Leg de situatie uit en bedenk samen met de partners een roadmap over hoe de aankomende weken eruit komen te zien

 

  1. Werk samen 3.0

 

De mensen maken de zaak. Houd je medewerkers betrokken, up-to-date en onderdeel van de beslissingen die genomen moeten worden. Win hun advies in. Het draagvlak op minder populaire beslissingen wordt daardoor groter. Communiceer en probeer ze aan het werk te houden. Horecaprofessionals houden nu eenmaal niet van thuiszitten.

 

  1. Maak een visie

 

Het coronavirus heeft het horecalandschap een behoorlijke tik gegeven. Omzetstromen zullen er in de toekomst wellicht anders uit gaan zien. Waar staat jouw horecazaak in 2022? Is afhalen en bezorgen een wezenlijk onderdeel van de onderneming geworden? Fine dining? Wijnbar? Creëer een langetermijnvisie die ervoor zorgt dat je solide uit de crisis komt.

Zelf een goede tip? Deel het en mail naar: redactie@uitgeverijps.nl! 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: