Barre tijden. 6 Tips voor horecaondernemers

14 oktober 2020 | David Bakker

Vier weken dicht. De horeca wordt zwaar getroffen. Het zijn barre tijden. In dit artikel geven we tips over wat te doen tijdens de lockdown. Zelf een goede tip? Deel het en mail naar: redactie@uitgeverijps.nl! 

 

  1. Cash is King

 

Omzet, omzet, omzet! Alleen met geld valt te overleven. Als afhalen en bezorgen nog niet in het systeem zat, is het verstandig om dat nu wel te doen. Gasten hebben tijdens de eerste lockdown laten zien open te staan voor bezorg- en afhaalmaaltijden. Vaste columnist van De RestaurantKrant en eigenaar van Restaurant Fernando’s in Alkmaar zette in de vorige lockdown een heel bezorg- en afhaalsysteem neer in een paar dagen. Lees zijn ervaringen daarover in zijn dagboeken. Als fine dining restaurant koos hij voor feelgood gerechten. Het was een succes.

 

  1. Be visible

 

Laat zien wat je doet! Op die manier creëer  je een band met je gasten. De contactmomenten zijn weg, maar laat via socials zien wat je wél doet. Ben je nu een menu aan het samenstellen voor afhalen en bezorgen? Laat het zien! Grote schoonmaak? Laat het zien! Het binden van gasten is nu ontzettend belangrijk. Ook voor de (nabije) toekomst.

 

  1. Werk samen

 

Er zijn duizenden horecaondernemers getroffen door de maatregelen. Zoek elkaar op, help elkaar, deel adviezen en ga in gesprek. Twee mensen weten meer dan één. Maak een Whatsapp-groep aan met ondernemers uit de buurt en deel je ervaringen. Die krijg je dan ook terug. We are in this together.

 

  1. Werk samen 2.0.

 

Tijdens de eerste lockdown hebben pandeigenaren, banken en toeleveranciers zich over het algemeen soepel opgesteld richting de horeca. De vraag is of ze dat nu weer gaan doen, maar in gesprek gaan is altijd aan te raden. Leg de situatie uit en bedenk samen met de partners een roadmap over hoe de aankomende weken eruit komen te zien

 

  1. Werk samen 3.0

 

De mensen maken de zaak. Houd je medewerkers betrokken, up-to-date en onderdeel van de beslissingen die genomen moeten worden. Win hun advies in. Het draagvlak op minder populaire beslissingen wordt daardoor groter. Communiceer en probeer ze aan het werk te houden. Horecaprofessionals houden nu eenmaal niet van thuiszitten.

 

  1. Maak een visie

 

Het coronavirus heeft het horecalandschap een behoorlijke tik gegeven. Omzetstromen zullen er in de toekomst wellicht anders uit gaan zien. Waar staat jouw horecazaak in 2022? Is afhalen en bezorgen een wezenlijk onderdeel van de onderneming geworden? Fine dining? Wijnbar? Creëer een langetermijnvisie die ervoor zorgt dat je solide uit de crisis komt.

Zelf een goede tip? Deel het en mail naar: redactie@uitgeverijps.nl! 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Columns
Alles heeft een einde en een worst wel twee

De avondschemering is ingevallen. De sfeer in het café is als een glas bockbier. Verwarmend en rijk, maar tegelijkertijd ook fris en monter. Er ligt niets zwaar op de maag. Hoewel dat makkelijk ook anders zou kunnen, maar dat past niet bij ons team. We zijn types van handen uit de mouwen, bli ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

KHN Coronacrisis
Robèr Willemsen (KHN) reageert op video die hij maakte in zijn café

Robèr Willemsen is niet alleen voorzitter van KHN, maar ook caféondernemer. Dat is in deze tijden soms lastig te verenigen. Willemsen deelde zelf een video vanuit zijn café (de Rotterdamse horecazaak Proeflokaal De Pui), waarin veel gezelligheid te zien is op de avond voor de ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: