Bah, regels...

4 november 2014
Bah, regels...

Ons leven wordt steeds meer gecontroleerd, de overheid bedenkt aan de lopende band regels en verboden die in veel gevallen volslagen idioot
zijn, allemaal zogenaamd ter bescherming van de consument.

*Zolang we maar niet weten wat erin zit*
De EU had onlangs bedacht dat de arme consument beschermd moest worden tegen de gewoonte om in restaurants flesjes olie op tafel te zetten zonder etiket. Dat was een groot risico, want er kon wel eens afgewerkte motorolie inzitten in plaats van olijfolie. Het wordt nog veel leuker met de introductie van insecten als voedsel. Dat is tot nog toe verboden. Muggen mogen ons wel eten, maar wij mogen geen muggen eten. Hier komt echter snel verandering in, want in België mogen supermarkten insectenburgers verkopen. Gelukkig zien de burgers er net zo uit als de burgers van McDonald’s. Wat dat betreft zijn we wonderbaarlijke wezens; we eten de meest foute dingen met smaak zolang we maar niet weten wat erin zit. Het is dus niet ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’ maar ‘de boer vreet alleen wat hij niet kent’.

*Ik mag straks niks meer*
Het argument is bijna altijd dat de burger (jij en ik) tegen zichzelf moet worden beschermd. Met name de ouderen moeten tegen zichzelf worden beschermd. Nu is het begrip ouderen vrij rekbaar. Ik heb nog nooit het gevoel gehad bij de ouderen te horen, maar ik word de laatste tijd steeds vaker gewezen op het feit dat ik (67 jaren jong) tot een risicogroep behoor. Zo wil men mij verbieden om mijn biefstuk ‘medium rare’ te nuttigen. Ik mag waarschijnlijk ook niet meer rauw vlees eten (dag steak tartare) en rauwe vis is ook uit den boze. Geen sashimi of sushi meer. Maar ik moet wel margarine X eten die vol zit met kunstmatige toevoegingen, frisdranken die stijf staan van de zoetstoffen en oneetbare yoghurt zonder vet. En het vierde glaasje wijn is ook verboden. Onder het mom van goede bedoelingen zie ik een enorme berg bemoeizucht. Daar zit ik niet op te wachten. Ik heb in mijn leven teveel onzin gehoord. Wat vandaag fout is, was gisteren goed en wat vandaag goed is, is morgen fout. Ik doe daar niet meer aan mee, daarom heb ik een heel simpel motto: eat fresh, eat less and stay away from processed food. Daarmee hoop ik gezond oud te worden. Dus gewoon roomboter, rood vlees van een echte slager, verse groenten en brood van een echte bakker en elke dag een flesje wijn.

Overig nieuws