Asbak weer op tafel

1 april 2014 |
Asbak weer op tafel

In deze column ga ik het over regels en handhaving hebben. Regels zijn regels. Nietwaar? Toch worden kroegeigenaren niet blij van zaken zoals het rookverbod en de verhoging van de leeftijd voor
het drinken van alcohol. Een kroegeigenaar is immers geen uitsmijter: de overheid
verwacht van horecaondernemers dat ze alles zelf maar oplossen, maar zo werkt dat niet.

Gewoon roken
Uit recent onderzoek blijkt dat bij 33% van de kroegen de asbak weer op tafel staat. Hierbij zijn de kleine cafés niet meegerekend, dus wellicht kun je, in totaal, in de helft van de kroegen gewoon roken. Inspecteurs laten zich dan ook zelden zien en de gast keert het café de rug toe wanneer er niet meer gerookt mag worden. Veel gasten vinden overigens dat een rookwalm er 'gewoon bij hoort'. Natuurlijk: roken is slecht voor je en het mag nu eenmaal niet in een café. Maar ik heb al teveel ondernemers gezien die het rookverbod wel aan hun laars moeten lappen, simpelweg om te overleven. Als het bij de buurman, of thuis, immers wel mag, dan zit jij met een lege bar. Dat is toch niet de bedoeling?

Dit willen we niet
Café-eigenaren willen helemaal geen politieagent spelen, dat blijkt. Handhaving is aan de overheid en de kroegeigenaar wil gewoon lekker omzet draaien en een mooie avond hebben; dat is hetgeen ik proef wanneer ik caféondernemers spreek. De overheid wil meer regels en zal daar zelf naar moeten handelen. Handhaving moet je niet aan de horeca overlaten, maar moet de overheid zelf doen. Doet de overheid dat niet, dan is dat een vrijbrief voor tegendraads handelen. Ik neem het de kroegeigenaar niet kwalijk. Dit zeg ik geheel op persoonlijke titel uiteraard.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: