Asbak weer op tafel

1 april 2014
Asbak weer op tafel

In deze column ga ik het over regels en handhaving hebben. Regels zijn regels. Nietwaar? Toch worden kroegeigenaren niet blij van zaken zoals het rookverbod en de verhoging van de leeftijd voor
het drinken van alcohol. Een kroegeigenaar is immers geen uitsmijter: de overheid
verwacht van horecaondernemers dat ze alles zelf maar oplossen, maar zo werkt dat niet.

*Gewoon roken*
Uit recent onderzoek blijkt dat bij 33% van de kroegen de asbak weer op tafel staat. Hierbij zijn de kleine cafés niet meegerekend, dus wellicht kun je, in totaal, in de helft van de kroegen gewoon roken. Inspecteurs laten zich dan ook zelden zien en de gast keert het café de rug toe wanneer er niet meer gerookt mag worden. Veel gasten vinden overigens dat een rookwalm er 'gewoon bij hoort'. Natuurlijk: roken is slecht voor je en het mag nu eenmaal niet in een café. Maar ik heb al teveel ondernemers gezien die het rookverbod wel aan hun laars moeten lappen, simpelweg om te overleven. Als het bij de buurman, of thuis, immers wel mag, dan zit jij met een lege bar. Dat is toch niet de bedoeling?

*Dit willen we niet*
Café-eigenaren willen helemaal geen politieagent spelen, dat blijkt. Handhaving is aan de overheid en de kroegeigenaar wil gewoon lekker omzet draaien en een mooie avond hebben; dat is hetgeen ik proef wanneer ik caféondernemers spreek. De overheid wil meer regels en zal daar *zelf* naar moeten handelen. Handhaving moet je niet aan de horeca overlaten, maar moet de overheid zelf doen. Doet de overheid dat niet, dan is dat een vrijbrief voor tegendraads handelen. Ik neem het de kroegeigenaar niet kwalijk. Dit zeg ik geheel op persoonlijke titel uiteraard.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws