Amerikaanse Bud op Europese markt

31 januari 2013
Amerikaanse Bud op Europese markt

Budweiser mag in Europa worden verkocht. Een eerdere uitspraak van het Europese Gerechtshof in de rechtszaak om de merknaam Bud is opnieuw beoordeeld in het voordeel van het Amerikaanse biermerk.

*Zaak heropent*
AB InBev, de brouwerij uit Leuven, heeft 21 januari een rechtszaak gewonnen die liep tegen de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar. Dit bedrijf beweerde dat zij de naam Bud al in vier Europese landen gebruiken. Om dezelfde reden was door de Tsjechen al een rechtszaak aangespannen en gewonnen. In 2011 vond het Europese Gerechtshof dat de zaak opnieuw moest worden beoordeeld. Zij oordeelde dat de omvang van het Tsjechische merk te klein is om het alleenrecht te hebben op de merknaam Bud.

*Twee rivalen*
Budweiser is het best verkochte bier ter wereld en is sinds 2008 onderdeel van InBev. De Tsjechische variant komt uit de stad ?eské Bud?jovice. De naam is afgeleid van de Duitse naam van de stad Budweis. In het verleden werden contractuele afspraken gemaakt over het gebruik van de naam Budweiser en de afgekorte merknaam Bud. Er werden zelfs voorstellen gedaan door Anheuser-Busch, de voormalige eigenaar van het Amerikaanse biermerk, om de Tsjechische brouwerij op te kopen. De Tsjechische regering sloeg dit aanbod af, omdat zij een groot aandeel heeft in de brouwerij.

~Marijn Brok~

Overig nieuws