Consumptie alcoholvrij bier gestegen

3 juli 2012
Consumptie alcoholvrij bier gestegen

Ruim één op de drie bierdrinkende Nederlanders drinkt wel eens alcoholvrij bier. In 2011 was dit nog ruim een kwart. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek, uitgevoerd in opdracht van Nederlandse Brouwers.

*Even geen alcohol drinken*
In 2012 geeft 36 procent van de bierdrinkers aan wel eens alcoholvrij bier te drinken tegenover 28 procent in 2011. Belangrijkste motieven zijn vooral dat men soms even geen alcohol wil drinken (46 procent) gevolgd door het motief dat men even geen alcohol mag drinken (42 procent). Een vijfde zegt alcoholarm/vrij te drinken omdat zij het lekker vinden (19 procent).

*Top vijf favoriete bieren*
De totale bierconsumptie is in 2011 met 23,6 miljoen hectoliter stabiel gebleven. Het verbruik in liters per hoofd van de bevolking is 71,7. De top vijf van meest favoriete bieren is constant: pils gevolgd door witbier, overig speciaal bier, bokbier en rosébier. Vrouwen schalen rosébier hoger in dan mannen als favoriete bier. Deze biersoort komt op de derde plaats bij de dames. Naast alcoholarm- en alcoholvrij bier is er in 2011 ook een stijging in het segment speciaalbieren met 6,3 procent naar 308.270 hectoliter.

*Het onderzoek*
Nederlandse Brouwers heeft het Nationaal Bieronderzoek laten uitvoeren onder meer dan 500 bierdrinkende Nederlanders. De groei in het segment alcoholarm en -vrij bier, blijkt ook uit de consumptiecijfers van de organisatie. In 2011 is er in dit segment een stijging zichtbaar van ruim 30 procent ten opzichte van 2010.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws